$
בארץ

משבר האמוניה: האתר הצפוני נשאר ללא פתרון

בדיון במשרד הכלכלה נקבע שהאתר הדרומי יקבל היתר ייבוא במכלים; במקביל התייחס המשרד להגנת הסביבה לדרישה לפסול את המומחה מטעמו וקבע כי אין חשש לניגוד עניינים

ליאור גוטמן 14:1017.08.17

בדיון שהתקיים הבוקר (ה') בנושא האמוניה ניסו משרדי הממשלה למצוא פתרון יצירתי שיאפשר גם את המשך פעילות מתקני חיפה כימיקלים - ללא פיטורי עובדים - וגם את הרחקת הסכנות מתושבי חיפה.

 

הדיון התקיים במשרד הכלכלה בנוכחות השר אלי כהן, סגן השר להגנת הסביבה ירון מזוז, ראש עיריית חיפה יונה יהב, היועמ"ש לממשלה ונציגי עמותת צלול, ההסתדרות והתעשיינים.

 

מכל האמוניה מכל האמוניה צילום: פיני חמו

 

 

הדיון עלה לטונים גבוהים שגרמו לסילוקי מהחדר של אחד מאנשי התקשורת של עיריית חיפה, מה שהוביל לפרישתו הזועמת של יונה יהב מהדיון.

 

כזכור, המדינה מבקשת להביא אמוניה באוניות קטנות (עד 2,000 טון), אולם בדיון המקדים שנערך אתמול (ד') בשעות הערב בחיפה התברר שכדי שאונייה תפרוק את מטענה, היא חייבת לשהות בנמל לפחות ארבעה ימים - עובדה שאינה מקובלת על עיריית חיפה.

 

לפיכך, ההסכמות המסתמנות נחלקות בין האתר הדרומי של חיפה כימיקלים לאתר הצפוני. לגבי האתר הדרומי, נקבע שהמשרד להגנת הסביבה יפעל להוציא היתר תוך שבוע לטובת הפעלה באיזוטנקים (מכלים קטנים בנפח 12.5 טון כל אחד).

 

עוד נקבע שנציגי חברת חיפה כימיקלים יודיעו תוך 60 יום על בניית המיגון באתר הדרומי, כך שהחל ממועד זה ניתן יהיה לספק חומר גלם באיזוטנקים בהספקה ישירה ובמהלך דרך נמל אשדוד.

 

המיגון הייעודי הוא דרישת סף של פיקוד העורף, שקובע שעל כל כמות אכסון מעל 150 טון יש לאפסן את האמוניה בבונקר ייעודי. בעיה שעוד לא נמצא לה פתרון היא האם פיקוד העורף יאפשר אחסון בנמל אשדוד, כאשר חיפה כימיקלים דורשת 300 איזוטנקים לצריכה שוטפת עם קיבולת נוכחית של כ-170 מכלים בלבד עד לדצמבר 2017.

 

לעומת זאת, לגבי האתר הצפוני - שהשתמש עד היום במכל הענק שהיה שם, ויאלץ להפרד ממנו בהוראת בג"ץ עד ל-18 בספטמבר - אין בשורות של ממש.

 

משרדי הממשלה אמורים לבדוק חלופות שכוללות הזרמת אמוניה באמצעות מיכליות דרך כבישי הצפון. חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה בעניין זה תסתיים עד סוף חודש אוגוסט.

 

חלופה נוספת לאתר הצפוני תיתכן באמצעות אונייה קטנה או איזוטנקים. החלופה המועדפת על פי המלצות המשרד להגנת הסביבה היא אונייה קטנה, כאשר לטענת עיריית חיפה לא חושבו השיקולים הרלוונטיים לגבי הסיכון שבמהלך בבסיס חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה.

 

כלל הצדדים קיבלו 72 שעות כדי להעביר התייחסויות, ולאחריהן יבחן המשרד להגנת הסביבה באמצעות המומחים מטעמו האם יש מקום לעדכן את חוות הדעת.

 

את עמותת צלול ייצגה המנכ"לית מאיה יעקבס.

 

בתוך כך, המשרד להגנת הסביבה העביר הבוקר (ה') התייחסות רשמית לדרישה לפסול את המומחה מטעמו.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", גופים שונים דרשו לפסול אותו בשל חשש לניגוד עניינים, שמקורו בעובדה שהיועץ ג'ורג' ואן בומל עבד לכאורה בקונצרן שאחת מזרועותיו האחרות - בה לא עבד - הייתה בקשר מסחרי מול חיפה כימיקלים.

 

המשרד להגנת הסביבה בחן את הנושא ומסר מטעמו ומטעם ואן בומל כי "ג'ורג' ואן בומל עבד בהיקף משרה של 60% בתאגיד RoyalHaskoningDH, תקופת עבודתו הייתה בין יולי 2011 ליוני 2016. עיקר עבודתו בתאגיד הייתה ייעוץ פנימי בנושאים שונים, לרבות דשנים שמקורם בחומרי גלם שונים - כולל חומצה חנקתית. ואן בומל לא עבד ישירות מול חיפה כימיקלים, וייתכן ששמו הוזכר כמומחה מייעץ למכרז האמוניה על ידי גורמים שונים. מאז יולי 2016 הוא משמש כיועץ עצמאי והסכם ניגוד העניינים שלו אסר עליו להתקשר ישירות עם חיפה כימיקלים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x