צניחה אקדמית: הטכניון הוא המוסד הישראלי היחיד ברשימת 100 המובילים בעולם
האוניברסיטאות הישראליות ירדו בדירוג במדד שנגחאי שמפרסם את רשימת 500 המוסדות האקדמיים הטובים בעולם. הטכניון נותר המוסד המוביל בישראל אבל צנח מהמקום ה-69 למקום ה-93, והאוניברסיטה העברית יצאה מרשימת 100 המובילים
המוסדות האקדמיים בישראל ממשיכים לצנוח בדירוג העולמי, כשרק אחד מהם נכלל ב-100 הראשונים במדד שנגחאי היוקרתי שהתפרסם היום (ג').
- תעשיית הכסף: אלה האוניברסיטאות שמייצרות הכי הרבה מיליונרים
- הטכניון מכשיר את דור העתיד של מומחי הסייבר
- הלמ"ס: הסטודנטים מעדיפים מכללות על פני אוניברסיטאות
הטכניון שמר על הבכורה משנה שעברה מבין המוסדות הישראליים, אך גם הוא ירד 24 מקומות בדירוג - מהמקום ה-69 ל-93 השנה.
האוניברסיטה העברית שנכללה בשנה שעברה ב-100 הראשונים (87), ובעבר דורגה ראשונה מבין המוסדות הישראליים, נדחקה למקומות 150-101 (לאחר 100 המקומות הראשונים הדירוג נערך לפי קבוצות של 50 ו-100, ס"ק). מכון וייצמן נותר כמו בשנה שעברה במקומות 150-101, ואוניברסיטת תל אביב שדורגה בקבוצה זו בשנה שעברה ירדה לקבוצת ה-200-150. אוניברסיטאות בר אילן ובן גוריון שובצו בקבוצת הדירוג האחרונה (500-401) בעוד שאוניברסיטאות חיפה ואריאל כלל לא נכללו בדירוג.
מדובר בהמשך ישיר למגמת ירידה שמאפיינת בשנים האחרונות את האקדמיה הישראלית בדירוג העולמי היוקרתי. כך למשל לפני שנתיים האוניברסיטה העברית הגיעה למקום ה-67 בדירוג וב-2012 הגיעה לדירוג שיא (53). מאז שהטכניון נכנס לרשימת 100 המוסדות הטובים ביותר ב-2012, הדירוג השנה הוא הנמוך ביותר שלו. בשנים 2012-13 גם מכון וייצמן נכלל בדירוג 100 הטובים ביותר.
הצניחה של המוסדות המקומיים בדירוג אינו מנותק מכך שחלקם חווים קשיים כלכליים. האוניברסיטה העברית, שבעברה איישה את המקום הראשון מבין המוסדות מישראל, נמצאת כעת בעיצומו של הליך הבראה. בשנה שעברה פורסמו ב"כלכליסט" עיקריו של דו"ח פיננסי על פעילות האוניברסיטה בו התגלה גם מצב נזילות גרוע וגירעון של כ-100 מיליון שקל בשנה.
מור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות) נמסר כי "מדובר בצלצול התראה לממשלת ישראל, שחייבת לשים את המחקר בסדר עדיפות גבוה, שכן למחקר האקדמי במדינת ישראל יש השפעה דרמטית על כל תחומי החיים במדינה ביניהם הביטחון, הכלכלה, טכנולוגיה ועוד. מדובר במירוץ מול שאר מדינות העולם, בינהן מדינות ששמו נושא זה בראש סדר העדיפויות שלהן, והתוצאות בהתאם".
ממל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) נמסר כי "מאז שנת 2011 חל מהפך בתקציב מערכת ההשכלה הגבוהה. בשנים אלו התקציב גדל בכ-5 מיליארד שקל והוא מוערך היום ב-11 מיליארד שקל. הגידול התקציבי בא לידי ביטוי גם בגידול של מיליארדי שקלים בתקציב אוניברסיטאות המחקר, שהתבטא בשנים קודמות גם בעליות במדדים הבינלאומיים. באשר למדדים אלו, על פי רוב הדירוג מתאפיין מדי שנה בעליות וירידות ועל כן נכון יותר להסתכל על הישגי המוסדות בראייה ארוכת טווח. כמו כן, בשנים הקרובות צפוי גידול מצטבר של 5 מיליארד שקל נוספים בתקציב ההשכלה הגבוהה".
דירוג שנגחאי החל ב-2003 ומתפרסם בכל שנה. המדד מתבסס על מספר קריטריונים, ביניהם מספר חתני פרסי נובל בקרב צוות ההוראה וכן מאמרים שפורסמו בכתבי עת בולטים. הוא נחשב לחשוב ולמשפיע ביותר מבין הדירוגים האקדמיים בעולם.
סטטוס קוו בצמרת הדירוג
אוניברסיטאות ארה"ב שומרות על הדומיננטיות שלהן בדירוג השנתי, כאשר הרווארד נותרת בראש הרשימה זו השנה ה-15 ברציפות. סטנפורד נמצאת במקום השני.
העשירייה הראשונה:
1. הרווארד, ארה"ב.
2. סטנפורד, ארה"ב.
3.קיימברידג', בריטניה (עלייה של מקום אחד)
4.MIT, ארה"ב (עלייה של מקום אחד)
5. ברקלי, ארה"ב (ירידה של שני מקומות)
6. פרינסטון, ארה"ב.
7. אוקספורד, בריטניה
8.קולומביה, ארה"ב
9. קליפורניה אינסיטיוט אוף טכנולוג'י, ארה"ב
10. שיקאגו, ארה"ב
אוניברסיטת היוקרה הסינית טסינגואה הייתה מבין המטפסות הגדולות השנה, והעפילה 10 מקומות למקום 48 - כניסה ראשונה שלה אי פעם ל-50 המובילות.
אוניברסיטת טוקיו נותרה האוניברסיטה המובילה באסיה, אולם ירדה השנה בארבעה מקומות למקום ה-24.
המכון הפדרלי לטכנולוגיה של שווייץ בציריך נותר במקום הגבוה ביותר מבין עמיתיו האירופאיים (לא כולל בריטניה), וגם השנה דורג במקום ה-19.