בנק ישראל: האינפלציה בשנה הבאה תעמוד על יותר מ-1%
בדו"ח שמסכם את המדיניות המוניטרית של הבנק במחצית הראשונה של השנה, נכתב כי אחרי 3 שנים של אינפלציה שלילית, השנה היא צפויה להיות חיובית, גם אם נמוכה מאוד; על שוק הדיור מצוין כי הנתונים מראים על התקררות הביקושים
האינפלציה הנמוכה בישראל – שעמדה על 0% במחצית הראשונה של השנה – היא תוצאה של הורדת מחירים יזומה מצד המדינה, התחזקות השקל שמוזילה את העלויות ליבואנים והתגברות התחרות, בעיקר בשל גידול הרכישות באינטרנט, כך עולה מדו"ח המדיניות המוניטרית שמפרסם היום (ג') בנק ישראל.
- הלמ"ס: מדד מאי עלה ב-0.4% - בהתאם לצפי
- בנק ישראל הותיר את הריבית על 0.1%; "העלאת הריבית הבאה - רק בעוד שנה"
- השכר הממוצע בינואר: 9,914 שקל - עליה של 0.2% לעומת דצמבר
טווח האינפלציה שנקבע בחוק לבנק ישראל הוא 3%-1% בשנה, והשנה הנוכחית צפויה להיות השנה הרביעית ברציפות שהאינפלציה תעמוד מתחת ליעד, אולם אחרי 3 שנים של אינפלציה שלילית, השנה היא צפויה להיות חיובית, גם אם נמוכה מאוד. לגבי 2018 נאמר בדו"ח כי הצפי שהאניפלציה תהיה בטווח של 1%-3%.
למרות זאת, בבנק ישראל אופטימיים שהאינפלציה תחזור אל היעד בשנה הקרובה. יש לזה כמה גורמים, ובראשם מחירי הנפט והסחורות, שהיו גבוהים ב-8.1% ו-7.6% בהתאמה במחצית הראשונה של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. אלו כבר תרמו לעלייה מסוימת במחירים, וככל שימשיכו לעלות ימשכו איתם את המחירים בישראל עוד יותר כלפי מעלה והאינפלציה תחזור ליעד בשנה הבאה.
במקבי
ל, כבר רואים סימנים של אינפלציה באירופה וארה"ב. הציפיות בשוק ההון אופטימיות מעט פחות וצופות חזרה של האינפלציה בישראל אל תוך טווח היעד רק בעוד כשנתיים.
הדיון על האינפלציה הוא קריטי כדי שאפשר יהיה לנסות ולחזות מתי בנק ישראל יעלה את הריבית שלו, שעומדת זה שנתיים וחצי על 0.1%. הריבית הנמוכה נועדה לתמרץ את הציבור לצרוך ולהשקיע, בין השאר כדי להחזיר את האינפלציה אל היעד, אבל יש לריבית הזו גם השלכות שליליות כמו תשואות נמוכות על החסכונות לפנסיה ועלייה במחירי נכסים כמו דירות. לכן העלאת הריבית תפעל בכיוון ההפוך, ותיתן תמריץ קטן יותר למשקיעים לקנות דירות ותעלה מעט את התשואות בחסכונות הפנסיה.
בהתייחסות שבוודאי תשמח את שר האוצר משה כחלון, הדו"ח של בנק ישראל מתייחס גם לנתוני הדיור, ומסכם את הנאמר בדיוני הוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג, בחודשים האחרונים. "הנתונים משוק הדיור מצביעים על התייצבות המחירים תוך התקררות של הביקושים והמשך הגידול של ההיצע בקצב יציב", נכתב בדו"ח.
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ב-12 החודשים של מאי 2016-אפריל 2017 מחירי הדירות עלו ב-4.5%, לעומת 5.7% בכל השנה שעברה.