$
בארץ

כבל מזהיר: ייווצר דואופול של לשכות נתוני אשראי, "הפיקוח הוא בלוף אחד גדול"

בישיבת ועדת הכלכלה עלה החשש שבעקבות החוק להקמת מאגר נתוני האשראי בבנק ישראל, יגלגלו לשכות האשראי את עלויות השירותים על הלקוחות הקטנים, יו"ר ועדת הכלכלה מזהיר: "לא תהיה תחרות, ראו הוזהרתם"

שחר אילן 12:0608.08.17

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) מזהיר שעיבוד נתוני האשראי עתיד להפוך לדואופול. בוועדה הועלה החשש שהמצב הזה יאפשר ללשכות נתוני האשראי להפיל על הלקוחות שמבקשים עיבוד נתוני אשראי עלויות של שירותים אחרים שהן יספקו. הוועדה שקלה להעביר את כללי נתוני האשראי לארבע שנים בלבד כדי להפעיל לחץ על הלשכות, אבל בסוף החליטה להסתפק בהגשת דו"ח שנתי של בנק ישראל.

 

 

איתן כבל איתן כבל צילום: עמית שאבי

 

 

לפני שנה וחצי אישרה הכנסת את החוק שמקים את מאגר נתוני האשראי בבנק ישראל. על פי החוק, בנק ישראל יקים מאגר נתוני אשראי ולשכות אשראי יוכלו לספק לגופים מלווים דירוג אשראי של לווים פוטנציאליים.

 

בבקשה שהגיש בנק ישראל לכללים להפעלת המאגר, הוצע לאפשר ללשכות האשראי לעסוק בשורה של פעילויות נוספות כדי ליצור להן מודל פעילות רווחי.

 

בין תחומי הפעילות שהוצעו בתקנות נמצאים מתן ייעוץ כלכלי, בניית מודלים כלכליים, עריכת סקרי שוק ומחקר כלכלי, ניהול סיכונים ועוד. בדיון קודם סירבה הוועדה לבקשת הבנק לאפשר ללשכות לעסוק בגביית חובות.

 

"לא תהיה תחרות. ראו הוזהרתם"

 

בישיבת הוועדה היום (ג'), העלה סמנכ"ל עמותת ידיד רן מלמד את החשש שלשכות האשראי יגלגלו את עלויות השירותים הנוספים על הלקוחות הקטנים שיזדקקו לדירוג אשראי. מלמד הזהיר שהחשש גדול במיוחד כיוון שצפוי דואופול של לשכות האשראי.

 

יו"ר הועדה כבל הצטרף לחשש. "לא תהיה תחרות. זה הולך להיות דואופול, על כל המשתמע מכך. ראו הוזהרתם, שלא נצטרך להקים ועדה לבדוק איך הדברים קרו", אמר. כבל הזהיר ש"כל לשכה תתייצב עם הקהל שלה, והלשכות ילמדו אחת על פעולות השנייה דרך דיווחים בעיתונים".

 

המשנה ליועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אתי בנדלר, הזהירה שייווצרו שני גופים מאוד חזקים - מה שיקשה על תחרות דווקא בתחומים הנוספים בהם יעסקו דוגמת ייעוץ כלכלי.

 

הוועדה דנה בהצעת בנדלר לאשר את הכללים לארבע שנים בלבד ואז לחדש אותם. זאת כדי להפעיל לחץ על הלשכות שלא לגלגל עלויות על הלקוחות. נציגי בנק ישראל והאוצר התנגדו להצעה בטענה שהלשכות לא ייכנסו לפעילויות עסקיות שדורשות הקמת תשתית ללא הביטחון כ יותר להן לעסוק בהם לאורך זמן.

 

בוועדה הוחלט שבנק ישראל יגיש לה דו"ח מיוחד מדי שנה בנושא גלגול העלויות על ידי לשכות נתוני האשראי. אלא שאת היעילות הבעייתית של דו"חות כאלה ביטא כבל עצמו בישיבה כשאמר: "אל תתחילו איתי עם הפיקוח. אין פיקוח. גם לא יהיה פיקוח. הפיקוח הוא בלוף אחד גדול". הוא הסביר זאת בחוסר היכולת של חברי ועדת הכלכלה להתעמק בדיווחים.

 

מאת שחר אילן

 

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) מזהיר שעיבוד נתוני האשראי עתיד להפוך לדואופול. בוועדה הועלה החשש שהמצב הזה יאפשר ללשכות נתוני האשראי להפיל על הלקוחות שמבקשים עיבוד נתוני אשראי עלויות של שירותים אחרים שהן יספקו. הועדה שקלה להעביר את כללי נתוני האשראי לארבע שנים בלבד כדי להפעיל לחץ על הלשכות, אבל בסוף החליטה להסתפק בהגשת דו"ח שנתי של בנק ישראל.

לפני שנה וחצי אישרה הכנסת את החוק שמקים את מאגר נתוני האשראי בבנק ישראל. על פי החוק בנק ישראל יקים מאגר נתוני אשראי ולשכות אשראי יוכלו לספק לגופים מלווים דירוג אשראי של לווים פוטנציאליים. בבקשה שהגיש בנק ישראל לכללים להפעלת המאגר הוצע לאפשר ללשכות האשראי לעסוק בשורה של פעילויות נוספות כדי ליצור להן מודל פעילות ריווחי. בין תחומי הפעילות שהוצעו בתקנות הם: מתן ייעוץ כלכלי, בניית מודלים כלכליים, עריכת סקרי שוק ומחקר כלכלי, ניהול סיכונים ועוד. הועדה סירבה לעומת זאת בדיון קודם לבקשת הבנק לאפשר להם לעסוק בגביית חובות.

בישיבת הועדה היום (ג') העלה סמנכ"ל עמותת ידיד רן מלמד את החשש שלשכות האשראי יגלגלו את עלויות השירותים הנוספים על הלקוחות הקטנים שיזדקקו לדרוג אשראי. הוא הזהיר שהחשש גדול במיוחד כיוון שצפוי דואופול של לשכות האשראי.

יו"ר הועדה כבל הצטרף לחשש: "לא תהיה תחרות. זה הולך להיות דואופול על כל המשתמע. ראו הוזהרתם. שלא נצטרך להקים ועדה לבדוק איך הדברים קרו", אמר. הוא הזהיר ש"כל לשכה תתייצב עם הקהל שלה והלשכות ילמדו אחת על פעולות השנייה דרך דיווחים בעיתונים". השמנה ליועץ המשפטי לכנסת עו"ד אתי בנדלר הזהירה שייווצרו שני גופים מאוד חזקים מה שיקשה על תחרות דווקא בתחומים הנוספים בהם יעסקו דוגמת יעוץ כלכלי.

הועדה דנה בהצעת בנדלר לאשר את הכללים לארבע שנים בלבד ואז לחדש אותם. זאת, כדי להפעיל לחץ על השלכות שלא לגלגל עלויות על הלקוחות. נציגי בנק ישראל והאוצר התנגדו בטענה שהלשכות לא יכנסו לפעילויות עסקיות שדורשות הקמת תשתית, בלי ביטחון שיותר להן לעסוק בהם לאורך זמן.

בסופו של דבר הוחלט שבנק ישראל יגיש דו"ח מיוחד לוועדה מדי שנה בנושא גלגול העלויות על ידי לשכות נתוני האשראי. אלא שאת היעילות הבעייתית של דו"חות כאלה ביטא כבל עצמו בישיבה כשאמר: "אל תתחילו איתי עם הפיקוח. אין פיקוח. גם לא יהיה פיקוח. הפיקוח הוא בלוף אחד גדול". הוא הסביר זאת בחוסר היכולת של חברי ועדת הכלכלה להתעמק בדיווחים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x