כחלון ינסה לחוקק את מס דירה שלישית כך שיחול מתחילת 2017
אילו שינויים צפויים בחוק מס דירה שלישית, מתי הוא צפוי להיכנס לתוקף ומה עושה מי שמכר דירה להשקעה לפני שהחוק בוטל? רגע אחרי שבג"ץ שלח את החוק בחזרה לוועדת הכספים, כלכליסט עונה על השאלות הבוערות
פחות מ־24 שעות אחרי שבג"ץ ביטל את חוק מס דירה שלישית, הודיע שר האוצר משה כחלון שסיכם עם יו"ר הקואליציה דוד ביטן ועם יו"ר ועדת הכספים משה גפני שהחוק יעלה לדיון חוזר בוועדה, כפי שמאפשר פסק הדין. ההצהרה הזריזה נועדה בעיקר לאותת למשקיעים שלא כדאי להסתער על השוק. "כלכליסט" עונה על השאלות הבוערות סביב התקדים הדרמטי של ביטול החוק.
האם החוק החדש יהיה זהה לקודם, או ישונה?
החוק חוזר לנקודה המכרעת שבה לרוב נעשים שינויים — ועדת הכספים. אמנם חברי אופוזיציה אמרו שיתמכו אם החוק יעבור בצורה מסודרת וגם ביטן הודיע שיתמוך, אבל לא מן הנמנע שבמהלך הדיונים יוכנסו שינויים בעקבות דרישות ולחצים מצד ח"כים שונים. כך למשל, ההטבות למשקיעים שימכרו דירות יכולות לגדול, מידת ההחמרה הנובעת ממספר הדירות שמחזיק המשקיע יכולה להשתנות וכדומה. ישנו גם סיכוי שהחוק ייתקע בוועדת הכספים ולא יעבור לעולם.
אם החוק יאושר, מתי זה צפוי לקרות?
מבחינת כחלון, מהר ככל האפשר. הדיונים צפויים להתחיל בקרוב, כבר במהלך הפגרה, אבל לאור העובדה שהחוק נפסל בגלל הליך בעייתי, סביר שגפני יתעקש לקיים בו דיון רציני וממושך. זה צפוי לקחת זמן, משום שהכנסת בפגרה עד ה־22 באוקטובר ובכל מקרה בתקופת החגים ח"כים רבים לא נמצאים בארץ.
האם החוק יחול רטרואקטיבית?
כחלון הצהיר שהוא מעוניין שהמס ייכנס לתוקף החל מינואר 2017, וכדי שזה יקרה דרושה חקיקה רטרואקטיבית, שהיא בעייתית מאוד ומתרחשת לעתים נדירות. אלא שהמקרה המדובר חריג מאוד. סביר שהייעוץ המשפטי של האוצר לא יתנגד לחקיקה רטרואקטיבית, אבל כדי שזה יקרה ועדת הכספים תצטרך לאשר זאת — וזה לא מובן מאליו. ייתכן בהחלט שבוועדה ידרשו להחיל את החוק רק מינואר 2018.
אם החוק יאושר, מתי יתחילו לגבות את המס?
התשובה תלויה כמובן בכניסתו של החוק לתוקף, ובשאלה אם יחול רטרואקטיבית. בכל מקרה, עד שיאושר רשות המסים לא תוכל לגבות את המס. מבחינה טכנית, הרשות כבר ערוכה לגבייה ואף פרסמה כלי לחישוב שווי נכסים והיקף המס, כך שמרגע שהחוק יאושר ותתקבל החלטה באשר לזמן הדרוש לציבור לדווח על נכסיו — הגבייה הראשונה לא תאחר להגיע.
מה צריך מי שמחזיק ביותר משלוש דירות לעשות כעת?
בשלב זה, שום דבר. אם החוק יחוקק מחדש, בעלי הדירות המרובות יצטרכו להצהיר עליהן שוב.
מה יקרה למי שמכר דירה בהתאם לחוק שנפסל?
לפי הערכות, מי שמכר את דירתו עד אתמול וקיבל מענק בגובה מס השבח, לא יידרש להשיב אותו. ואם הפקיד את המענק בקופת גמל הפטורה ממס, כפי הנראה לא יידרש למשוך אותו משם.
למה כחלון מתעקש דווקא על הצעד הזה?
לפני פסיקת בג"ץ כחלון סירב להחזיק את החוק לוועדת הכספים, אלא שבינתיים החוק נצרב בתודעה הציבורית כגורם מצנן לשוק הדיור וחלק גדול מהמאבק עליו כבר נעשה. ועדיין, בין להצהיר שהחוק יחוקק מחדש לבין לצאת בשבילו למלחמה אמיתית — המרחק גדול.