חיפה כימיקלים תחל בשימועים ל-400 העובדים בצפון: המפעל לקראת סגירה
משבר האמוניה: החברה הודיעה כי ממחר בבוקר, רק צוותי חירום וצוותי ריקון רעלים יורשו להיכנס למפעל; יו"ר הוועד: "ארבע שנים הנהלת החברה יודעת שעליה למצוא חלופות למכל - ולא עשתה דבר"
ועד עובדי חיפה כימיקלים קיבל היום (ג') הוראה מהנהלת החברה שלפיה ממחר בבוקר רק צוותי חירום וצוותי ריקון רעלים יורשו להכנס למפעלי החברה. לאלו יצטרפו כ-20 בכירים בחוזה אישי. המשמעות - קרוב ל-400 עובדי החברה בצפון עומדים בפני אפשרות ממשית של איבוד מקום עבודתם. בנוסף התבשרו העובדים שהנהלת החברה תחל בשימועי פיטורים החל משבוע הבא, כאשר הנימוק למהלכים הללו הוא חוסר יכולתה של חיפה כימיקלים להמשיך בפעילות בצפון בשל מחסור באמוניה.
- העליון הכריע: מכל האמוניה ירוקן עד ה-18 בספטמבר
- חמשת הכשלים של מכרז האמוניה
- מבקר המדינה: "חשש לפלילים בטיפול המדינה בפרשת מכל האמוניה"
בשבוע שעבר פסק ביהמ"ש העליון שיש לרוקן את מכל האמוניה עד 18 בספטמבר. המשרד להגנת הסביבה החמיר השבוע את ההוראות וטען במכתב לחברה שיש לרוקן גם את תכולת המפעלים בצפון מרעלים. משמעות הדברים היא שכאשר יושלם המהלך, ככל הנראה עוד החודש, מפעלי החברה יעמדו ללא עובדים וללא פעילות מסחרית.
מי שפחות מתעניינים בביורוקרטיה הממשלתית הם עובדי המפעל, שכאמור חוששים למקום עבודתם. "למשבר האמוניה גורם אחראי אחד - הנהלת החברה. ההנהלה ממשיכה להשתמש בעובדים כבני ערובה בניסיון לגזור קופון", אומרים שם, וטוענים שההוראה שלא להגיע לעבודה היא למעשה "תגובה שערורייתית של ההנהלה הממשיכה להלך אימים על העובדים."
יו"ר הוועד, אלי אלבז, הוסיף הבוקר שהניסיון להציג את משבר האמוניה כמאבק מסובך שאין בו אשמים, מוטעה. חברי ועד אמרו כי מזה "ארבע שנים הנהלת החברה יודעת שעליה למצוא חלופות למכל - ולא עשתה דבר. מאז מרץ האחרון, כשהובהר לחברה כי סגירת המכל תצא לפועל, משתמשת ההנהלה שימוש ציני ב-1,500 עובדים בצפון ובדרום ובני משפחותיהם, ומציגה מצג שווא לפיו סגירת המכל יוביל לסגירת המפעל. כמעט לאורך כל התקופה הזו נתנו העובדים גיבוי להתנהלות ההנהלה מתוך תקווה שהמשבר אכן ייפתר ומתוך סולידריות עם עובדי מפעל הדרום – אבל לא עוד. מפעל רווחי המהווה 60% משוק הדשנים הכימיים בעולם ומרוויח 770 מליון שקל בשנה, לא נסגר בגלל שינויים בשינוע האמוניה - כל שלושת החלופות שהציעה המדינה ישימות".
חרף הודעת הנהלת החברה בכוונת העובדים להגיע למשמרות העבודה כרגיל ולקיימן כמשמרות מחאה. "הנהלת החברה מדברת על פרויקט ציוני? רווחים של מאות מיליוני דולרים בתשע שנים וזניחת העובדים בגלל פגיעה קלה ברווחים זו ציונות? הציונות האמיתית נמצאת יום יום שעה שעה בעבודה עם חומרים מסוכנים תמורת משכורת ממוצעת של 6,000 שקל בחודש והפיכת המפעל הזה לאימפריה כלכלית- זו הציונות האמיתית!", אומר אלבז. לדבריו, מאז תחילת משבר האמוניה במרץ האחרון, נפגשו נציגי ועד העובדים פעמיים עם בעלי החברה ג'ולס טראמפ, וביקשו הבטחה לשימור תנאי ההעסקה גם לאחר פיתרון המשבר. אולם בשני בשני המקרים נמנע טראמפ מתשובה.
הנהלת חיפה כימיקלים סירבה להתייחס. מי שעומד בצד ומחכה לפינוי במפעל הוא בית הזיקוק הצפוני (בז"ן), שאמור לקבל חלק מהשטח שיתפנה. כפי שפורסם הבוקר בכלכליסט, בז"ן צפויה לקבל לחזקתה שטח ששיך לה ובהיקף של כ-250 דונם, אותו חיפה כימיקלים סירבה להחזיר ועד למצב שהסכסוך בין הצדדים התגלגל לביהמ"ש. עתה, אם אכן ייסגר המפעל של חיפה כימיקלים בצפון (לחברה מפעלים גם בדרום), אזי הסכסוך המשפטי בין הצדדים עשוי להתייתר.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, מסר כי "זהו יום עצוב לתעשייה הישראלית. מתחת לאף של מדינת ישראל קיימים פתרונות שהיו מאפשרים את המשך קיום המפעל ואת העסקתם של אלפי עובדיו. לא יכול להיות שבמדינה מתוקנת לא תהיה אספקת אמוניה רצופה שמהווה חומר גלם חיוני לתעשיות רבות ומגוונות. כעת כל ענף הכימיקלים, שהנו ענף של תעשייה מתקדמת שמייצאת במאות מיליוני דולרים, נמצא בסכנה. ליבי עם העובדים, שנאלצים לאבד את מקום עבודתם בשל אוזלת ידה של המדינה ופופוליזם זול".