פרשת רונאל פישר: מח"ש מציעה - עד מדינה יסנן את חומרי החקירה
המחוזי הורה למח"ש להעביר לרונאל פישר חומרים רלבנטיים מהסלולרי של עד המדינה ערן מלכה. מח"ש הציעה שמלכה עצמו יסנן את החומרים שיש להעביר. נציגי ההגנה: "מלכה ניצב בפני חקירה נגדית, הוא יגיד מה רלבנטי?"
האם עד המדינה בפרשת רונאל פישר, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, ימיין בעצמו חומרי חקירה שנמצאו במכשירו הסלולרי ובמחשבו האישי? כך מציעה מח"ש בניסיון לפתור את העימות המשפטי בינה לבין סנגוריו של עו"ד רונאל פישר, על רקע בקשתם לקבל לידיהם את חומרי החקירה. בית המשפט העליון, שנכנס לתמונה, אולי יספק את התשובה.
- ערן מלכה בביהמ"ש: "רונאל אמר לי - 'לא מוותרים על לקוח כמו אלון חסן, זה הרבה מאוד כסף'"
- רונאל פישר דורש: שחררו אותי מהמעצר הבלתי חוקי שבו אני נמצא
- עוד רגעים מרתקים במשפט: פישר סגר לחסן שפתח לפישר
חוקרי מח"ש תפסו את הסלולרי של מלכה ואת מחשבו האישי, שבהם פרטים שלטענת סנגורי פישר, עוה"ד ליזי שובל ועמית בר מהסנגוריה הציבורית, חשובים לניהול משפטו. אבל נציגי מח"ש, עוה"ד רונן יצחק ושקד דהן, התנגדו למסור אותם לבאי כוח הנאשמים. "מדובר בטלפון של מי שהיה בשעתו קצין בלהב 433, וניהל חקירות רבות שאין בינן לבין התיק שלפנינו דבר וחצי דבר", כתבו אנשי מח"ש לבית המשפט. "הטלפון מכיל שלל תכתובות בנושאי חקירה רגישים, בנוגע לחקירות שהיו ואולי עודן סמויות, המכילות תכתובות פנימיות וחילופי דעות בין בעלי תפקידים בלהב. נדמה שאין חולק כי אין לנאשם שום זכות לעיין בחומר זה, שעלול לפגוע באינטרסים חיוניים הנוגעים לזהות אנשי משטרה ולשיטות עבודה".
חשש מתקדים מסוכן
עו"ד יצחק פנה מטעם מח"ש לסנגורים והציע כי מלכה "ימיין בעצמו את הקבצים, ולאחר מכן מח"ש תערוך ביקורת על המיון שערך". הסנגורים התנגדו, ובדיון שהתקיים בשבוע שעבר במחוזי שאלו "איך אפשר לתת לעד מדינה, לפני חקירתו הנגדית, לעבור על החומרים? הוא יגיד לנו מה רלבנטי? זה לא הגיוני".
שופטת המחוזי חגית מאק קלמנוביץ דנה בסוגיה וקבעה לאחרונה כי חומרי הסלולרי יועברו לידי ההגנה באופן הבא: אנשי מח"ש יעברו באופן פרטני על כל פרט בסלולרי ובמחשב, או לחלופין ימיינו את החומרים לפי מילות חיפוש רלבנטיות, ויעבירו לסנגורים את מה שלא דורש חיסיון. צוות ההגנה יעיין בחומרים במשרדי מח"ש בלבד.
אנשי מח"ש ערערו ביום חמישי לעליון על פסיקה זו וכתבו בבקשה לערעור כי "מדובר בהחלטה תקדימית שעלולות להיות לה השלכות רוחביות משמעותיות על כלל גופי החקירה. סוגיה זו עשויה או עלולה להכריע את דרכו של המשפט הפלילי מכאן ולהבא. מיגור הפשיעה הפלילית כיום מחייב במרבית המקרים חיפוש בחומרי מחשב. חיפוש כזה מעלה את הסוגיה שבפנינו, והכרעה כהכרעת בית המשפט המחוזי, שהתביעה אינה יכולה לעמוד בה, עלולה לסכל את מימושו של ההליך הפלילי".
לטענת המדינה, היקף חומרי החקירה הפוטנציאליים המצויים במחשבים הולך וגדל עם השנים, בה בשעה שבכל מחשב טמון חלק נכבד מחייו של המשתמש בו, של קרוביו וסביבתו הקרובה. מכאן שגילוי החומר ממחשב פוגע פגיעה קשה ובלתי הפיכה בפרטיותם - הן של המשתמש במחשב והן של צדדים שלישיים. מצד שלישי, מחשב, ולו הקטן ביותר, נושא עליו קבצים ופריטים במספר עצום.
"בהינתן", כך לפי הערעור, "ההיקפים העצומים של חומר מחשב באשר הוא - אין אפשרות מעשית לעבור על כל פרטיו של כל מחשב שנתפס ולקרוא אותם. דרישה שכזו תוביל לאחת משתי רעות - או שרשויות החקירה יפסיקו כליל לתפוס מחשבים ולחדור לחומרי מחשב האגורים בהם, או שכל חקירה שכזו תתנהל במשך שנים ארוכות מאוד על חשבונן של חקירות אחרות. שתי הרעות משמען אחד - סיכול האפקטיביות של ההליך הפלילי".
הסוגיה הזו, אומרים בפרקליטות, דורשת יצירת "תורה חדשה־ישנה" שתיישם את הכללים המוכרים בהקשר של זכות העיון: "תורה שתאפשר את המשך מימושו של ההליך הפלילי, מבלי לפגוע מעבר לנדרש בפרטיות ובסוד השיח של המחזיק במחשב ושל צדדים שלישיים, תוך שמירה קפדנית על זכות העיון המהותית של הנאשם".
ריבים על חומר החקירה
עו"ד פישר נעצר לראשונה ביולי 2014 בחשד שקיבל שוחד מיו"ר ועד נמל אשדוד לשעבר אלון חסן בתמורה לסגירת חקירה פלילית בעניינו. באפריל 2015 נעצר שוב בחשד שנהג לקבל שוחד מלקוחותיו בתמורה לסגירת תיקים ויעביר להם מידע רגיש מחקירות משטרה. מלכה שיתף עמו פעולה.
ביום שלישי ידון בית המשפט המחוזי בירושלים בהארכת מעצר הבית הממושך של פישר, הנאשם בעבירות שוחד. פישר שוהה במעצר בית באיזוק אלקטרוני כבר יותר משנתיים, בזמן שההליכים המשפטיים נגדו מתנהלים באטיות בגלל הריבים המתמשכים על חומרי החקירה בעניינו. סנגוריו של פישר דרשו תחילה לקבל לידיהם את מלוא חומרי החקירה ממח"ש. בהמשך ביקשו לקבל את החומרים החסויים בתיק, וכעת רבים הצדדים על חומרי החקירה שנתפסו במכשיר הסלולרי של מלכה. באחד הדיונים האחרונים איים השופט משה סובל כי "יהיה מקום לשקול את ביטול כתב האישום", אם החומרים לא יועברו לצוות ההגנה.
ממח"ש נמסר בתגובה: "אפשרויות המיון והסיווג של החומר מהטלפון הנייד של עד המדינה כפי שבית המשפט הורה לבצען אינן ישימות. לפי המנגנון שהציע בא כוחו של מלכה, במסגרתו הסינון הראשוני יבוצע בידי מלכה עצמו, כל החומרים הרלבנטיים מהמכשיר יועברו להגנה, למעט חומרים שאסור להעבירם בשל חסיונות או פגיעה בפרטיות. חומרים שמלכה לא יתיר להעביר ייבחנו בידי מח"ש, שייקבע אם יש חומר רלוונטי שיש להעביר בנוסף".
תגובה של עוה"ד עמית בר וליזי בר שובל באי כוחו של פישר: "עד לפני שבוע, המאשימה סברה שהנאשם יהיה מסוגל לעשות את המיון בעצמו במשרדי מח"ש, ועתה כשבית המשפט קבע שהם יצטרכו לעשות זאת, הם טוענים שזה בלתי אפשרי. על מח"ש להתקדם למאה ה 21, ולהעביר את חומרי החקירה הרלוונטיים, במקום להסביר מדוע הדבר קשה".