$
דעות

דעה

ועדת החקירה לאשראי הטייקונים: בלי לוביסטים ופופוליזם, אך עם חלומות גדולים

ועדת החקירה הפרמלנטרית לבדיקת האשראי רוצה להיות הסנאט. אפילו סדר הישיבה מנסה להיות דומה, אבל יועץ מקצועי היא עדיין מתקשה לגייס

שחר אילן 08:0827.07.17

החידוש העיקרי של ישיבת ועדת הפתיחה של ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי הטייקונים היה הודעת היו"ר ח"כ איתן כבל שחברי הוועדה לא ייפגשו עם לוביסטים ובנקאים מחוץ לישיבות הוועדה. כבל גם הודיע שיחתים את חברי הוועדה על תקנון אתי. בין היתר הוא מתכוון לחייב אותם להגיע לפחות ל־50% מהישיבות ולא לקיים ישיבות כשאין נוכחות של לפחות 50% מהחברים, כלומר 6 מ־11. בתשובה לשאלה איך יאכוף את איסור הפגישה עם לוביסטים אמר כבל שהוא סומך על התקשורת שתאכוף אותו.

 

 

 

כללי האתיקה ואיסור הפגישות עם לוביסטים מיועדים להתמודד עם אחד האתגרים שבפניהם עומדת הוועדה - החשש מהטיות וחוסר ניקיון כפים. כבל הרבה לדבר בישיבת הפתיחה על האפשרות שעבודה רצינית של הוועדה תחזק את מעמד הכנסת וחבריה. אי־אפשר להתעלם מכך שכישלון של הוועדה באתגריה עלול לפגוע עוד יותר במעמד הכנסת והח"כים, עד כמה שזה אפשרי בכלל.

 

האתגר השני הוא החשש של המגזר העסקי מרדיפת הכותרות של הפוליטיקאים שתוביל לשיימינג של בכירי הבנקאים בישיבות הוועדה. את מאמצי ההרגעה הוביל דווקא מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ יואב קיש מהליכוד, מי שהוביל בשבועות האחרונים דווקא מהלך הפוך - להעניק לוועדת החקירה סמכויות זימון של אישים ומסמכים. קיש אמר ש"אם יתחיל מצעד פופוליזם אז אנחנו חוטאים לתפקיד. אנחנו לא מחפשים לצלוב אף אחד". לדבריו הוועדה צריכה לפעול "בלי לשרוף גשרים עם המגזר העסקי. האווירה לבנקים ולרגולטורים תהיה של כבוד".

  

אליעזר פישמן אליעזר פישמן צילום: אוראל כהן

 

 

כבר אתמול עלו חילוקי דעות קשים בוועדה בשאלה האם היא צריכה להסיק מסקנות אישיות. מי שלא שיתף פעולה עם הניסיון הכללי להרגיע את הבנקים והרגולטורים היה ח"כ יגאל גואטה מש"ס. גואטה אמר ש"אני לא חושב שצריך לצלוב את האחראים - צריך לתלות אותם. לא יכול להיות שלא נבוא בחשבון עם מי שאחראי לדבר הזה". כשיו"ר הוועדה איתן כבל ניסה לשכנע אותו להוריד את הטון, הבהיר גואטה שהוא מתכוון לתלות אותם עם הרגלים למעלה והראש למטה. הוא הוסיף כי "לפי הצלילים בוועדה כבר מרגישים עם מי הבנקים דיברו ועם מי לא".

 

האתגר השלישי של הוועדה הוא חוסר השליטה של חברי הכנסת בנושאים המקצועיים. על רקע זה הוועדה מחפשת שלושה יועצים מקצועיים בכירים שיעזרו לה בתחומים

כמו אשראי ומימון, חקירות כלכליות וממשל תאגידי. כך למשל יו"ר הרשות לניירות ערך שמואל האוזר כיהן ב־2004 כיועץ לוועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא עמלות הבנקים.

 

כבל דיווח על בעיה קשה לגייס אנשי מקצוע כיוון ש"אין מישהו שלא נגוע", כלומר לא היה קשור לבנקים בצורה כזו או אחרת. בין היתר הוזכרו כמועמדים אבל התברר שיש או היו להם קשרים עם הבנקים או הרגולטורים: הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר דרור שטרום, מנכ"ל האוצר לשעבר פרופ' אבי בן בסט והכלכלן פרופ' ישי יפה. שמות שנידונים כרגע הם היזם איציק דבש והכלכלן פרופ' ניתאי ברגמן מ־MIT.

 

הדרכים הנוספות בהן מתכוונת הוועדה להתמודד עם פערי הידע הן ימי עיון שבהם ישמעו החברים הרצאות ממומחים וכן חלוקת עבודה. הרעיון הוא שחברים יקבלו תחומי אחריות והם אלה שישאלו את רוב השאלות, כשהנושאים שלהם יידונו בוועדה. כבל הבהיר שהוא מעונין שהדיונים יערכו במסגרת של שימוע כמו בסנאט האמריקאי. לצורך זה הוא מתכוון בין היתר ליצור מבנה ישיבה חריג בכנסת שבו חברי הוועדה יושבים כולם בצד אחד של השולחן ואילו יתר המשתתפים בשולחן שני.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x