$
בארץ

מאלוביץ' ועד הנדלר: מה יקרה לבונוסים של בכירי בזק?

מנכ"לית החברה זכאית לבונוס שנתי של 2.3 מיליון שקל, שתלוי ביעדי רווחיות. החקירות לא בהכרח ימנעו אותו. איך ייפגע בעל השליטה שאול אלוביץ'?

תומר גנון, אביב גוטר ואלי שמעוני 20:0227.07.17

פרשת בזק: בית משפט השלום בת"א הורה אתמול על הרחקתו של שלמה פילבר ממשרד התקשורת. ההחלטה הגיעה לאחר סיום מעצר הבית של מנכ"ל המשרד, החשוד בביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים ועבירות ני"ע. רשות ני"ע חושדת שפילבר פעל במסגרת תפקידו הציבורי לקדם את האינטרסים העסקיים של בזק, ובנוסף הדליף לבכירים בקבוצת התקשורת מסמכים מסווגים וניירות עבודה פנימיים.

 

 

 

תחילה ביקשה שות ני"ע להרחיק את פילבר מתפקידו למשך 90 יום, אך במהלך הדיון התברר שנציבות שירות המדינה הודיעה לו כבר שלשום שבכוונתה להשעותו בכל מקרה מהתפקיד, בשל העובדה שנחקר בחשד לביצוע עבירות שיש בהן קלון. על פי חוק, במקרה שבו עובד מדינה נחקר בחשד לביצוע עבירות מסוג זה, הנציבות יכולה להשעותו. 

 

 

 

פילבר הודיע לנציבות שהוא מסכים להשעיה של מספר חודשים עד שתמוצה החקירה, וזאת לדבריו "מתוך כבוד לשירות הציבורי". עם זאת רשות ני"ע ביקשה לא להסתפק בכך, ודרשה שייאסר עליו בנוסף גם ליצור קשר עם עובדי המשרד, עובדי משרד המשפטים ועובדי החברות שלב חקירתה - בזק, yes וחלל. השופטת רונית פוזזנסקי־כץ נעתרה לבקשה.

 

לא נעים, לא נורא

 

אחת הסוגיות שעלו אתמול בדיון נוגעת לשכרו של פילבר, המשתכר כ־40 אלף שקל בחודש, בתקופת החקירה. על פי חוק, כאשר עובד ציבור מורחק מעבודתו, כפי שקרה לפילבר בשבועיים שבהם היה נתון במעצר בית, המדינה אינה משלמת לו שכר. עם זאת הוא רשאי להשתמש בימי חופש, על מנת בכל זאת לקבל שכר, כפי שפילבר עשה. המעבר של פילבר מסטטוס של מורחק למושעה, ככל שיתבצע בסופו של דבר, יגרום לכך שלפי חוק המדינה תישא במחצית משכרו. השעייתו של פילבר תיכנס לתוקף רק כאשר הנציבות תודיע לו על כך באופן רשמי.

 

סוגיה דומה עלתה גם כאשר בית המשפט הטיל הגבלות על מנכ"לית בזק סטלה הנדלר ובעל השליטה בחברה שאול אלוביץ'.

 

ההגבלות שהטיל בית המשפט על הנדלר לא יפגעו בשכרה במידה ניכרת, אם בכלל. לפי החלטת בית המשפט בשבוע שעבר הנדלר תוכל לחזור לעבודתה, תחת מגבלות, ל־60 יום בהן ייאסר עליה לעסוק בנושאי רגולציה ועסקאות בעלי עניין. לפי תמצית עיקרי הסכם העסקה של הנדלר, שפורסמו במסגרת זימון לאסיפה כללית בשנת 2013, עולה כי אין סעיף המציין בפירוש כי ניתן לנכות את שכרה בשל הגבלה בתפקודה.

 

לפי ההסכם ההעסקה המעודכן של הנדלר, החל משנת 2017 משכורתה החודשית עומדת על 158 אלף שקל ברוטו. בשל מעצר הבית והחקירות הנדלר לא נכחה במשרדי בזק במשך תקופה של 11 ימים. במונחי משכורת מדובר על פגיעה של כ־50 אלף שקל, אולם לא ברור האם וכיצד ימים אלו ינוכו.

 

בנוסף הנדלר זכאית לבונוס בשיעור של עד 120% מהשכר השנתי – כלומר עד 2.275 מיליוני שקלים בשנה.

 

לפי אותה החלטה של בית המשפט, בעל השליטה אלוביץ' יורחק ממשרדי בזק ו־yes למשך חודשיים, וממשרדי חלל תקשורת למשך שבועיים. עוד נקבע כי הוא יוכל להגיע לפגישות במשרדים רק באישור מראש של רשות ני"ע, ובליווי מפקח. בנו של שאול, אור אלוביץ', הורחק לחודש ממשרדי yes, ולשבועיים ממשרדי חלל; כמו כן הוטל עליו איסור על יצירת קשר עם עובדי בזק ו־yes למשך חודשיים. עמיקם שורר, הנחשב לאיש של אלוביץ בקבוצה ועוסק בפיתוח עסקי במטה בזק, הורחק ממשרדי yes וחלל למשך 60 יום, ונאסר עליו ליצור קשר עם משרד התקשורת.

 

עם זאת, הפגיעה באלוביץ' האב צפויה להיות מינורית. גורמים בקבוצה אומרים כי תפקודו של אלוביץ' לא נפגע באופן גורף, וכי הוא עובד עם דוד גרנות, שהואמחליפו בתפקיד יו"ר הדירקטוריון. כמו כן, אלוביץ' ממשיך לטפל בחברות־הבנות שבהן לא נאסר עליו לעבוד. לפי ההסכם בין בזק לאלוביץ', הקבוצה משלמת ליורוקום 6.4 מיליון שקל לשנה. סכום זה משולם כחלק משלושה התקשרויות: שירותי יו"ר, שירותי דירקטורים וייעוץ שוטף.

 

מימין: שאול ואור אלוביץ' מימין: שאול ואור אלוביץ'

 

החלק הגדול ביותר, 3.5 מיליון שקל מתוך סכום של כאמור של 6.4 מיליוני שקל, משולם עבור פעילותו של אלוביץ' עצמו בתפקיד יו"ר פעיל בבזק והחברות־הבנות שלה. לפי ההסכם שירותיו של אלוביץ' כיו"ר פעיל יינתנו בשיעור של 70% משרה. סכום של 2.5 מיליון שקל מיוחס לשירותי דירקטורים שמעניקה יורוקום לבזק.

 

הערכות הן כי הפגיעה המירבית באלוביץ תהיה, לכל היותר, תשלום של חודשיים מתוך שנה בדמי הניהול במסגרת תפקידו כיו"ר דירקטריון, כלומר סכום של של כ־580 אלף שקל. הפגיעה הגדולה באמת באלוביץ אינה בשל ניכוי דמי ניהול כאלו או אחרים, אלא מהנזק האדיר שנגרם לחברות האחזקה שבידיו – אינטרנט זהב וביקום – בגלל הירידה החדה במניית בזק.

 

מתחילת הפרשה צנחה מניית בזק בבורסה ב־15.5%. יורוקום, חברה פרטית שבבעלות אלוביץ', מחזיקה 55.3% ממניות חברת אינטרנט זהב הבורסאית. בנוסף אלוביץ' מחזיק ישירות ב־6% באינטרנט זהב. אינטרנט זהב מחזיקה 64.8% ממניות ביקום, והאחרונה מחזיקה 26.3% ממניות בזק. במונחים כספיים שווי השוק של בזק ירד ב־3.5 מיליארד שקל מתחילת הפרשה, ושווי ביקום נחתך בכ־800 מיליון שקל. אינטרנט זהב, השכבה הציבורית העליונה בפירמידה של אלוביץ', איבדה 45% מתחילת הפרשה כך ששווי השוק שלה עומד על 425 מיליון שקל, לאחר שאיבדה כ־345 מיליון שקל בתקופה של חמישה שבועות.

 

הגבלות על היועצת הבכירה

 

בנוסף להגבלות שהוטלו על פילבר הוטלו אתמול תנאים מגבילים על חשודה נוספת ממשרד התקשורת - עדי קאהן שהיא היועצת המקצועית הבכירה למנכ"ל. קאהן נחקרה לראשונה באזהרה לפני עשרה ימים במשרדי הרשות בת"א, בחשדות דומים לאלה של פילבר. קאהן שוחררה בערבות עצמית של 50 אלף שקל.

 

גורמים במשרד התקשורת ציינו כי פילבר היה זקוק לקאהן, הנחשבת אשת מקצוע המכירה את המשרד על בוריו, והיא זו שבמהלך השנתיים האחרונות הייתה אמונה על הנושאים המקצועיים. בעבר אמר עליה פילבר, במהלך כנס, כי "עדי היא כמו שלושת רבעי מנכ"ל". במקרה אחר הוסיף כי "שנינו יכולים לנהל את המשרד לבד".

 

עורכי הדין דרור ארד־אילון ויובל נחמני, המייצגים את פילבר מסרו: "בחקירה מסר מר פילבר את מלוא הפרטים שמבהירים כי כל פעולותיו היו בהתאם לסמכותו ולחובותיו כמנכ"ל משרד התקשורת כדי לקדם את שוק התקשורת כולו לטובת התחרות והצרכנים.פילבר הסביר באריכות את מדיניות משרד התקשורת ואת מדיניותו כמנכ"ל המשרד, ובכלל זה מסר פרטים רבים שלא היו ידועים לחוקרים".

 

מעו"ד ד"ר גיל עשת סנגורה של עדי קאהן־גונן נמסר: "מדובר בעובדת מדינה מקצועית, מוערכת ומצטיינת בעלת ותק של 15 שנים. עדי מכחישה את החשדות, עומדת על חפותה וטוענת כי פעלה כל העת כאשר האינטרס הציבורי וטובת משרד התקשורת לנגד עיניה. עדי לא הושעתה מתפקידה ולא נשלחה למעצר בית אלא שוחררה בתנאים מתונים לתקופת ביניים עד להשלמת החקירה. אנו מאמינים שבסיום החקירה יובהר כי אין דופי בפעולותיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x