לא בשביל זה מקבלות החברות הטבות מס
לא צריך לחיות בחשש מעזיבתן של החברות, הן לא עושות לאף אחד טובה שהן פועלות בארץ, גם לא טבע. הן כאן כי זה משתלם להן
ההכרזה על פיטורי 300 העובדים בטבע בתחילת השבוע הציפה מחדש את שאלת הטבות המס שמקבלת החברה ומה היא נותנת בתמורה למדינה. אולם לפני שדורשים מהחברה להחזיר את אותן הטבות מס, כדי להבין בצורה קצת יותר מעמיקה למי ועל מה נותנים הטבות מס. הרי בסופו של דבר הרעיון להתנות את אותן הטבות בהעסקת עובדים בהיקף מסוים או בשכר מסוים עלה על הפרק, אולם בסופו של דבר הממשלה הנוכחית החליטה שלא לאמץ אותו.
אחרי שהאוצר החליט שלא לאמץ את המלצות מנכ"לית האוצר הקודמת, יעל אנדורן, לחייב חברות שמקבלות הטבות מס שגבוהות מ־400 מיליון שקל להעסיק כמות עובדים מסויימת ולהתחייב על הרחבת הפעילות, הכלי היחידי שיש למדינה היום להבטיח תעסוקה הוא מענקים.
להבדיל משיעורי מס נמוכים, שצריכים להיות גם ברורים ובטוחים לצורך הוודאות העסקים של החברות, מענקים ניתנים בתמורה להרחבת פעילות והעסקת עובדים - וניתנים בהדרגה. אי־אפשר להקל ראש בפיטורים של כל כך הרבה עובדים בבת אחת, אבל אסור, מתוך הרצון לעזור לחברות לשכוח עבור מה ואיך מתמרצים את החברות בארץ.
במידה רבה הממשלה לא תופסת את עצמה כ"נותנת הטבות מס" אלא בסך הכל גובה את המס המקסימלי שהיא יכולה לגבות מאותן חברות שיכולות לקום וללכת למדינה עם שיעורי מס נוחים יותר. ברור שלא צריך לחיות בחשש מעזיבתן של החברות, הן לא עושות לאף אחד טובה שהן פועלות בארץ, גם לא טבע. הן כאן כי זה משתלם להן, אבל מצד שני, פעילות של חברה או הרחבת פעילות עסקית היא לא מובנת מאליה במציאות שאפשר לפתוח מפעל בכל מקום בעולם.
אמנם טבע קיבלה במצטבר הטבות מס בגובה של מיליארדי שקלים - לפי הנתונים האחרונים שפורסמו על ידי רשות המסים רק ב־2012-2013 קיבלה טבע הטבות בהיקף של 6.4 מיליארד שקל - אבל צריך לזכור ששיעורי המס של החברה ניתנות על שנים שעברו. אם נדרוש בחזרה הטבות מס שניתנו בעבר על שינויים שעושה כעת החברה, הממשלה עוד עלולה לאבד את האמינות שלה בזירה העולמית.
כדאי גם לשים לב שהשיח על כמות העובדים הנדרשת על מנת לקבל הטבות מס הגיע לרמה של עובדים בודדים - מעל או מתחת לעשרה עובדים. לכן השאלה האם להעניק הטבות מס לחברה שמעסיקה כמעט 7,000 עובדים נראית כמעט מצחיקה.