$
בארץ

גפני מכין עוד הטבות לחרדים: דורש שהגמ"חים יפקחו על עצמם

ועדת הכספים דנה בהרכב הוועדה המייעצת לרגולטור החדש שיפקח על הגמ"חים. גפני דרש כי יהיו שלושה נציגי גמ"חים מתוך חמשת חברי הוועדה. הפיקוח על הגמ"חים אמור למנוע את הפיכתם לפלטפורמה להלבנת הון על ידי תרומות

עמרי מילמן 22:0625.07.17

למרות הניסיון של יו"ר ועדת הכספים משה גפני לקדם במהרה את הקמת הרגולטור שיפקח על הגמ"חים - קופות גמילות החסדים שמהוות חלק בלתי נפרד מהמציאות הכלכלית במגזר החרדי, קידום החוק נמצא כעת בסכנה לאור מחלוקת חריפה בין גפני לבין אנשי משרד האוצר.

 

 

 

 

במהלך הדיון שהתקיים היום (ג') דרש גפני כי בוועדה המייעצת לרגולטור החדש, שבה יושבים 5 חברים, 3 מתוכם יהיו נציגים של הגמ"חים. לדרישה זו התנגדו בתוקף נציגי האוצר.

 

היועץ המשפטי של רשות שוק ההון, ברוך לוברט, אמר כי "עם כל המיוחדות של הגופים האלה עדיין מדובר ברגולציה פיננסית. ודאי שהרגולטור צריך להיות ממשרד האוצר. כל הרגולטורים הפיננסיים עוסקים בחקיקה פיננסית. זה שמדובר ברגולציה פיננסית זה לא אומר שלא יכולים להיות שיקולים של עזרה הדדית ורווחה".

 

למרות זאת, גפני התעקש ואמר כי "צריך נציגי ציבור שהגמ"חים ימליצו עליהם. אני מבין שלא צריך לשבת שם מישהו עם ניגוד עניינים, אבל כן מישהו שמכיר ומבין את נושא הגמ"חים ושהם סומכים עליו. לא מדובר פה בטייקונים אלא בגופים התנדבותיים. אני דורש שמתוך חמישה חברים יהיו שלושה שייצגו את הגמ"חים". 

 

על כך השיב היועץ המשפטי של משרד האוצר "ולמה שבפיקוח על חברות ביטוח לא יהיו נציגים של חברות הביטוח? זה אותו הדבר. אין אח ורע לכך שוועדה מייעצת לרגולטור, הרוב שלה מורכב מהגופים המפוקחים".

 

גפני ביקש לקדם במהרה את החוק בתקופה בה איום הבחירות היה באוויר, מתוך הבנה כי הסדרת הנושא מחוייבת המציאות, בעיקר בעקבות דרישות של האמריקאים לשקיפות פיננסית מלאה של הבנקים. השיקול היה: עדיף שהוא יעשה את זה ולא מישהו אחר שאולי יחליף אותו אם יהיו בחירות.

 
 
משה גפני
משה גפני צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

תפקיד הוועדה המייעצת אמור ליזום דיונים ולהעלות נושאים לסדר היום. אולם בין האוצר שייוצג על ידי היועץ המשפטי לשעבר, יואל בריס, לבין נציגי הגמ"ח לא הייתה הסכמה על הרכב הוועדה ומעבר לכך, על סמכויותיה.

 

נציגי הגמ"חים ביקשו לא רק להבטיח רוב של נציגיהם בוועדה אלא גם להגדיל את סמכויות הוועדה מול הרגולטור עצמו, זאת למרות שבכל הרגולטורים האחרים הוועדה היא מייעצת ומי שמקבל את ההחלטה זה הרגולטור עצמו - המפקחת על שוק ההון, המפקחת על הבנקים או ראש הרשות לניירות ערך.

 

הפיקוח על הגמ"חים נועד לענות על שני חששות כעת: הראשון הוא כי גמ"חים שאינם מפוקחים או רשומים בכלל כעמותות מהווים פלטפורמה להלבנת הון והעלמת מס ולכן נמצאים על כוונת האמריקאים ומסכנים את הבנקים בהם הם מנהלים חשבונות, שכן הם מקבלים גם תרומות והפקדות מאזרחים אמריקאים.

 

החשש השני: אם אותם גופים יקרסו יום אחד, הם עלולים להפיל איתם אלפי ישראלים שנשענים עליהם.

 

על פי ההערכות ישנם מספר גמ"חים שהיקף ההון שלהם נע בין 100 מיליון שקל למיליארד שקל. מה שגם עלול לגרום למדינה להתערב במקרה של קריסה כזו ולהכניס את היד לכיס.

 

בסופו של דבר בדיון לא הוכרעו המחלוקות, והחוק ייאלץ לחזור לדיוני הוועדה במושב החורף של הכנסת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x