מחאת האימוץ: אלפים הפגינו בת"א, מאות חסמו כביש, 6 נעצרו
אלפים השתתפו בהפגנת הלהט"ב נגד עמדת המדינה בעניין אימוץ על-ידי זוגות חד מיניים. יו"ר האגודה למען הלהט"ב, חן אריאלי: "הפוליטיקאים מבוהלים כי הגיעו להפגנה אלפים שזועקים נגד האפליה. נצא לרחובות עד שיהיה שוויון מלא". חבר מועצת העיר ת"א בהפגנה: "ישראל נחשבת ל'גיי פרנדלי', אבל בכל הקשור לחקיקה היא נמצאת שנים מאחור"
מהמשטרה נמסר כי שני בני אדם עוכברו לחקירה ושישה משתתפים נוספים במחאה "נעצרו בגין הפרת הסדר הציבורי, השתתפות בהפגנה בלתי חוקית והעלבת עובד ציבור. שניים, בני 28 ו-30, נעצרו ויובאו לתחנת המשטרה. אנו שבים וקוראים לציבור המוחים, כי משטרת ישראל תאפשר את חופש המחאה אך לא תאפשר את הפרת הסדר הציבורי ואת הפרת החוק. ציבור המוחים נקרא לשמור על החוק והסדר במקום". בין העצורים כמה עוזרים פרלמנטריים של חברי כנסת.
יו"ר האגודה למען הלהט"ב, חן אריאלי, אמרה בהפגנה: "אלה הזכויות שלנו. אתם לא עושים לנו טובה. אנחנו לא מחכות ומחכים יותר למתווים ופתרונות עקיפים כדי שאתם לא תצטרכו להכיר באמת האחת והיחידה - אנחנו לא סוג ב'! אנחנו ראויים וראויות להיות הורים ולהקים משפחות מלאות אהבה וגאווה".
אריאלי הוסיפה כי היא "מסתכלת על הפנים שלכם והגרון חנוק מדמעות של מהפכה, כוח קהילתי ולחץ ציבורי שיכולים להשפיע על המציאות שלנו! תראו עד כמה יחד אנחנו חזקות. צריך לקום ולפעול, לצאת לרחובות ולצעוק. להתמודד בעצמנו על תפקידים ולהשפיע מבפנים. ומבחוץ ומכל מקום".
לדבריה, "נחסום כבישים ונשבש את שגרת החיים ונגיע לכל עיר ולכל יישוב, עד שהממשלה תתעורר ותבין שאין מקום לאפליה דיכוי וגזענות בישראל. זה המאבק של כולנו על הארץ הזאת. וזה מתחיל היום!"
בעקבות ההפגנה, נחסמו צירי תנועה בעיר החל משעה 18:30, והם יישארו חסומים עד סביבות 22:00. הרחובות הבאים נחסמו: רחוב קפלן, מאבן גבירול ועד דרך מנחם בגין, בשני הכיוונים. מנחם בגין, לצפון ולדרום. גבעת התחמושת, מיגאל אלון ועד בגין. בנוסף, ייחסמו העליות למחלף השלום באיילון, לצפון ולדרום.
המפגינים צעקו לראש הממשלה בנימין נתניהו, שהיה בזמן ההפגנה בקריית הממשלה בדיון הערכת מצב בנושא הר הבית: "רוצים שיויון זכויות, שיוויון מלא ולא פחות".
אורלי וייסלברג-צור, שנמצאת במאבק משפטי להכרה בה כאמא של בנה הביולוגי של בת זוגה רוית, אמרה על הבמה: "המדינה מאמינה שלגדול אצל זוגות להט"בים זה רע בלי קשר למצב הכלכלי. רק כי הם להט"בים הם פחות טובים מאחרים. את מי מייצגת עמדת המדינה? זאת הדמוקרטיה שפיללו לה שהקימו את המדינה? זאת ערבות וזהו שיוויון? מי שמך ממשלת ישראל שתביעי עמדות חשוכות כאלה?".
את האירוע הנחה העיתונאי נדב בורנשטיין, והופיע בו גם הזמר הראל סקעת שעורר בתחילת השבוע סערה כשקרא לנוער הגאה שלא להתגייס לצה"ל ולא לשלם מסים עד שחברי הקהילה יזכו לשוויון זכויות מלא. לפני שהחל לשיר אמר סקעת: "זה הזמן שלנו עכשיו". הזמרת דנה אינטרנשיונל עלתה גם היא לבמה וביצעה עם ילדות וילדים ממשפחות גאות את השיר "ילדים זה שמחה".
לפני תחילת ההפגנה אמרה חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב, כי "הפוליטיקאים מבוהלים כי הגיעו להפגנה אלפי אנשים שזועקים נגד האפליה. מתווה כץ רחוק מלהיות פתרון. מי יערוך את מבחני המסוגלות ההורית? האנשים שכבר עכשיו מכנים אותנו מטען חריג? האפליה כמדיניות חייבת להיפסק מאחר וכל פתרון אחר משמר את המצב הקיים. על השר כץ להיפגש עם גורמים בקהילה ולפעול מול פקידי המשרד בגישת אפס סובלנות לאפליה באימוץ. הניסיון לפגוע בהפגנת האלפים הוא לא הפתרון, הוא ספין".
איתי פנקס-ארד, חבר מועצת עיריית תל אביב, סיפר על משפחתו. "לפני 18 שנים הכרתי את יואב, לפני 12 שנים החלטנו להתחתן ולפני עשור - כשהחלטנו שאנחנו רוצים להרחיב את המשפחה, נאלצנו להגיע עד להודו ולתאילנד כדי שמישהו יהיה מוכן לעזור לנו להביא ילדים. לפני כמה ימים, שלוש הבנות שלנו, גל נועה ואור, שמעו שני משרדי ממשלה שטוענים שמה שהן מכירות כמשפחה זה בעצם עומס, ומה שמבחינתנו הוא נורמלי הוא חריג".
פנקס- ארד ציין כי למרות שישראל ותל אביב נחשבות ל"גיי פרנדלי", בכל הקשור לחקיקה המדינה נמצאת שנים מאחור. "אנחנו לא ניתן שינפנפו במילים כמו שוויון, חירות ודמוקרטיה ואז ירוקנו אותן מתוכן. לא ניתן לאף אחד שמקבל משכורת מכספי המיסים שלנו להגיד לבנות שלי ושל כל הורה להט"ב אחר שיש משהו מעוות במשפחה שלהן ומה שמעוות זה הניתוק שלהם".
נועה אברון, האישה הראשונה שרשמה את שמות שתי אמהותיה אביבה ויהודית בתעודת הזהות, בכתבה בהתרגשות על הבמה: "קטונתי לדבר כאן כי האמהות שלי הביאו אותי לפני 25 שנים לעולם ואני כל כל גאה בהן על זה. ישבתי בת 15 מול פקידת הרווחה עם אביבה ויהודית והיא שאלה אם הן לא לוחצות עליי? למישהו יש ספק שאביבה היא אמא שלי לכל דבר. כשהן הביאו אותי לעולם הבית הפך לתא משפחתי חם. אנחנו גרות בקריית אונו, מטיילות צוחקות וגם רבות כמו בכל משפחה. יש תמיכה מלאה והרבה אהבה. למה המדינה שלי חושבת אחרת? תסתכלו עליי, אני נראית לכם חריגה?".
דנה אינטרנשיונל אמרה בתום הופעתה: "אני מאחלת לעשרות אלפי האנשים שנמצאים בארון לצאת החוצה ולחזק את המסה של הקהילה, כדי שהמדינה תהיה מודעת לכמות של אזרחים נהדרים שרוצים לחיות בה בכבוד ובשלווה. הדרך תהיה ארוכה, אבל התקווה לא תגמר כי בסוף ננצח. מכאן תצא הבשורה".
ההפגנה נערכה לאחר שבתחילת השבוע הודיעה המדינה לבג"ץ כי היא לא תתיר לזוגות חד מיניים לאמץ בטענה שהדבר עלול להוות פגיעה בילדים עצמם. על פי ההודעה, שמבוססת על העמדה שגיבשו משרד המשפטים ומשרד הרווחה, "עמדת גורמי המקצוע בשירות למען הילד מצדדים לעת הזו בשימור המצב הקיים, ביחס לעדיפות באימוץ הניתנת לזוג שהם גבר ואישה, בשים לב למציאות בחברה הישראלית והקושי שעלול להיות כרוך בכך ביחס לילד הנמסר לאימוץ".
הזמר אמיר פרישר-גוטמן אמר הבוקר בריאיון למשדר ynet כי מדובר בהפגנה חשובה. "זה לא רק אנחנו, זה למען כל מי שהוא אזרח במדינה הזאת ולא תמיד נהנה להשתמש בשירותי הרבנות, או אפילו לא יכול להשתמש בהם כשהוא רוצה להתחתן, גם סטרייטים".
בעקבות הסערה הגדולה, הודיע שלשום שר הרווחה חיים כץ כי יבקש מבג"ץ "ארכה לטובת בחינה מחודשת של סוגיית האימוץ על ידי זוגות חד-מיניים, כך שגורמי המקצוע יבחנו את הנושא מחדש ויביאו בחשבון את כלל השיקולים שעומדים על הפרק". בעקבות זאת, הדיון נדחה לספטמבר והמדינה תגיש עמדה מעודכנת עד 10 בספטמבר.
פרישר-גוטמן התייחס גם לכך בריאיון הבוקר, ואמר: "אני חושב שכרגע יש איזושהי פאניקה. הפוליטיקאים ראו את התגובה המאוד גדולה ויודעים מה זה אומר בסקרים, אז הבינו שיש כאן בעיה".
הוא הוסיף כי ברשויות המדינה "יושבים אנשים צרי אופקים. רובם נגד הנושא והם מנסים לעשות הכל כדי שלא נעשה ילדים, גם לא מעבר לים. רוב המדינות שסגרו את שעריהן בפנינו עשו זאת בגלל כל מיני בעיות שמדינת ישראל הערימה".
לדבריו, לא רק המפלגות החרדיות רוצות למנוע מהומואים ולסביות להקים משפחות: "גם בליכוד יש אנשים שחושבים ככה. אתמול שמעתי שחבר הכנסת אורן חזן, הגאון התורן, הציע לאסור את הראל סקעת בגלל שהוא קרא לנוער לא להתגייס בגלל מחאה ומצוקה. אבל חרדים יכולים לעמוד במאה שערים ולצעוק לא להתגייס ולתלות בובות חיילים על העץ. שם אף אחד לא רוצה להכניס אף אחד לכלא".
"עמדת המדינה חשוכה ושמרנית"
הנושא עורר מחלוקת ציבורית נרחבת ומחאה של אנשי ציבור ופעילים חברתיים שעוסקים בנושא. המדינה הודיעה כי נפלה טעות בניסוח ההודעה ובהמשך, כאמור, ביקשה מבג"ץ ארכה לגבש עמדה חדשה.
במקביל, הסתדרות הפסיכולוגים מסרה את עמדתה באשר לטענות המדינה על פגיעה אפשרית בילדים שגדלים במסגרת משפחתית להט"בית: "הסתדרות הפסיכולוגים בישראל מוצאת לנכון לציין כי עמדת המדינה ומשרד הרווחה עומדת בסתירה לממצאים מעולם מחקרי משמעותי ועשיר, כמו גם לניסיון המקצועי המצטבר ורב השנים של טיפול פסיכולוגי בילדים והורים, ממגוון רחב של סוגי משפחות".
חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב, מסרה בתגובה לחוות הדעת של הסתדרות הפסיכולוגים: "מוטב כי משרד מרכזי כמו משרד הרווחה בישראל היה עושה עבודת שטח מקצועית ואוסף את חוות הדעת כמו זו, ומחקרים מהעולם שמפריכים את טענותיו באשר לכשירותינו כהורות".
צפרא דוויק, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, הצטרפה גם היא לעמדת הסתדרות הפסיכולוגים. "עמדת העובדים הסוציאליים היא שאין להפריד ולעשות הבחנה מהורה ממין אחד לבין הורים משני המינים. מה שחשוב זה לבחון את התא המשפחתי, את יציבות והחוסן של הזוגיות, וכמה היא יכולה להיות אוהבת ותומכת. זה כל מה שאנחנו צריכים לדעת".
"עמדת המדינה מבוססת על דעה קדומה, חשוכה ושמרנית", טוענת דוויק ורומזת כי משרד המשפטים נכנע ללחצים קואליציוניים: "ההשערה היחידה היא שמדובר בפוליטיקה כיוון יש הרבה אוכלוסיות בכנסת שצריך לשרת".