$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ענק אנרגיה הודי מצטרף לחיפוש הגז בישראל

תאגיד הענק ההודי ONCG מצטרף למכרז משרד הארגיה ומפיח בו חיים לאחר שנדחה פעמיים בשל מיעוט משתתפים

ליאור גוטמן 06:4417.07.17

המכרז לחיפוש גז ונפט טבעי במים הכלכליים של ישראל מתעורר לחיים: תאגיד האנרגיה ההודי ONCG צפוי להתמודד על חיפוש גז ונפט ב־24 שטחים שהוקצו לכך על ידי משרד האנרגיה. עד כה ניגשו למכרז שתי חברות בלבד: אדיסון האיטלקית ואנרג'יאן היוונית. כניסתו של ONCG למכרז משנה לגמרי את התמונה, מכיוון שמדובר בתאגיד אנרגיה ענק שלא היה פעיל עד כה בישראל.

 

 

 

 

בחודש שעבר הודיע הממונה על הנפט במשרד האנרגיה על הארכת ההליך התחרותי עד לנובמבר הקרוב בנימוק שחברות שונות שעדיין לא ניגשו למכרז מעוניינות להשתתף בהליך. מדובר בדחייה שנייה, לאחר שהתאריך המקורי להגשת מועמדויות היה אפריל 2017. גם אז טען משרד האנרגיה ש"בקשות חוזרות אלינו והיענות רבה מצד שחקנים הובילו להאריך את ההליך התחרותי המתקיים, על מנת לאפשר לחברות ללמוד את הליך ולקחת בו חלק".

 

שטייניץ. החברות הבינלאומיות לא ממהרות לחפש בגז בישראל שטייניץ. החברות הבינלאומיות לא ממהרות לחפש בגז בישראל צילום: נמרוד גליקמן

 

 

ברקע הדברים קיים חשש כי כישלון של המכרז ישאיר את השוק המקומי עם דואופול — מאגרי תמר ולווייתן — כאשר בשניהם תחזיק חברת נובל אנרג'י בשיעור של 25%–40%. כניסת הענק ההודי עשויה גם למשוך לישראל שחקנים זרים חדשים. מאחר שצורכי הגז הטבעי של השוק הישראלי בשנים הקרובות מכוסים על ידי מאגרי תמר, לווייתן וכריש־תנין, כל מכסת גז שתימצא בעתיד בהכרח תהיה מוטת יצוא ללקוחות שונים

 

המכרז הממשלתי לחיפושי גז ונפט במים הכלכליים של ישראל יצא לדרך בשנה שעברה, אז הודיע שר האנרגיה יובל שטייניץ על הקצאת 24 שטחי חיפוש. לפי משרד האנרגיה, ניתוח גיאולוגי שחובר על ידי חברות זרות מצביע על פוטנציאל לא רשמי למציאת 2,100 מיליארד מ"ק גז טבעי — פי ארבעה ממאגר לווייתן. בנוסף מצביע הניתוח על פוטנציאל למציאת כ־6.6 מיליארד חביות נפט.

 

שטייניץ התייחס בסוף יוני בכנס אנרגיה שנערך בישראל לקשיים באיתור חברות אנרגיה בינלאומיות שיתמודדו במכרז: "להפתעתי, ראיתי שיש כאלה ששמחים מהאכזבה, ואני אומר לכם שזה לא פשוט להביא לפה חברות בינלאומיות, בטח כשמחיר הנפט נמצא בירידה. מישהו חושב שהוא היה עושה את המכרז טוב יותר? אנחנו מאמינים שנצליח להביא לפה כמה חברות. יש חשש מהרגולציה בישראל וזה מאמץ שמוטל עלינו".

 

מאז דחיית המכרז יצא השר שטייניץ לכמה סבבים בחו"ל במטרה לשכנע חברות לבוא ולחפש גז בישראל. אולם לפי ההערכות של שחקנים בכירים בענף, אף חברה בינלאומית לא ממהרת לבוא לישראל. זאת בניגוד למכרזים לחיפוש גז המתנהלים בקפריסין השכנה. הסיבות להימנעות מפעילות בישראל מגוונות ונעות בין תנאי רגולציה מחמירים, בעיות גיאו־פוליטיות והיעדר שוק מקומי למקרה שיתגלה מאגר חדש. אם ישראל תבנה בעצמה צינור גז או תספק גז למדינות אחרות על ידי צנרת בינלאומית, ייפתח בפני החברות השונות שוק יצוא שיכול לעודד אותן לבוא ולחפש בארץ מאגרי גז חדשים.

 

ONCG הוא תאגיד ענק בעל שווי שוק של 31 מיליארד דולר המעסיק כ־33 אלף איש ברחבי העולם. התאגיד נסחר בנאסד"ק כאשר ברשותו פעילות ענפה של חיפושי גז כמו גם ייצור חשמל בתחנות כוח קונבנציונליות המופעלות בגז טבעי, או באנרגיות מתחדשות.

 

במשרד האנרגיה סירבו להתייחס לזהות המשתתפים במכרז, ולפי הערכות במשק, ייתכן שחברה הודית שנייה תצטרף לתאגיד עד סגירת המכרז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x