בית המשפט בעניין פרשת הצוללות: "התפתחויות רבות בחקירה, החשדות הולכים ומתבססים"
מעצרם של המשנה לראש המל"ל לשעבר אבריאל בר יוסף ושל מיקי גנור ששימש כנציג טיסנקרופ בישראל הוארך בפעם השנייה - עד ליום שני. השופטת עינת רון: קיים חשש ספציפי לשיבוש החקירה, "לא ניתן להסתפק במעצר בית"
- פרשת הצוללות: המשטרה תבקש להאריך את מעצרם של מיקי גנור ואבריאל בר יוסף
- הותר לפרסום: פרשת הצוללות: מפקד חיל הים לשעבר צ'ייני נחקר באזהרה
- פרשת הצוללות: מעצרם של אבריאל בר יוסף ומיקי גנור הוארך ב-4 ימים
בר יוסף וגנור נעצרו בתחילת השבוע ביחד עם ארבעה מעורבים נוספים. הוא חשוד בעבירות של קבלת שוחד ומרמה והפרת אמונים כשלטענת המשטרה קיבל שוחד או טובות הנאה מגנור.
בדיון שהתקיים היום, טען בא כוחו של בר יוסף עו"ד ג'ק חן כי יש לשחררו למעצר בית. לדבריו, בימים שחלפו נחקר מבוקר עד ערב, ללא כל הפרעה, נשאל הרבה שאלות וענה על כל שאלה. שיתף פעולה בצורה מלאה עם חוקריו ומסר גרסה. "לא רק שאנחנו נמצאים בהארכת מעצר שנייה ולא ראשונה, אלא שבנסיבות בהן פרשת 3000 נמצאת בידיעת הציבור 8 חודשים וכל איש תקשורת מדבר בה, תחקירים נערכו וטורים נכתבו, אני סבור שאין מקום להארכת מעצרו של בר יוסף מתוך חשש שמא ישבש את החקירה".
עוד ציין כי בזמן שחלף מאז נחשפה הפרשה יכול היה לשבש, לו רצה את החקירה. עוד לדבריו, בעניינם של חשודים אחרים, כמו עו"ד דוד שמרון והאלוף במיל' אליעזר מרום (צ'ייני) הסתפקה המשטרה במעצר בית. "הטענה של המשטרה כלפי צ'ייני היא שמא קיבל טובת הנאה והמשטרה סברה שהוא יכול להימצא במעצר בית. זו בדיוק הטענה בעניינו של בר יוסף, אבל הוא נמצא במעצר", אמר חן והוסיף: "זה תיק של ניגוד עניינים, הפרת אמונים בבסיס. סביב זה בודקים אם התקבלה טובת הנאה, אבל נבדקים לגבי אחרים אם קיבלו טובות הנאה והם לא נמצאים במעצר. לא מלין על זה, זה בסדר, אבל צריך להיות גם המצב לגבי בר יוסף".
עוד לפחות 50 פעולות חקירה
השופטת רון הורתה על הארכת המעצר. לדבריה אכן לחקירתו של בר יוסף קדמה חקירה ארוכה וחומר רב נאסף. "ציינתי", אמרה השופטת, "שהתקשורת עסקה לא מעט בפרשה זו. עם זאת, מרבית החומר הרב שנאסף על ידי המשטרה לא הופץ על ידי התקשורת אלא מצוי בקלסרי המשטרה בלבד. נאספו ראיות, עדויות ומסמכים בהיקף רב וגדול. וכמקובל בחקירות מעין אלה, בהיקף חומר כזה וכשיש אף יותר ממעורב אחד, כי חשיפת החומר בפני החשודים אף היא נעשית באופן הדרגתי על פי איכות החקירה ושיקול הדעת של החוקרים.
"מכאן עולה, שרוב החומר שקיים בפני גורמי החקירה ואשר טרם נחשף בוודאי לא לתקשורת ולציבור וחלקו גם לא בפני החשוד, לא בשלבים אלה. נכון, שבמהלך הימים שמאז מעצרו חלו התפתחויות לא מעטות בחקירה, הן מבחינת חשוד זה והן מבחינת חשודים אחרים שכן המשטרה עשתה מאמצים ניכרים לקדם את החקירה וביצעה פעולות רבות מאוד, יחד עם זאת עליה עוד לבצע פעולות רבות בהקשר לשאר המעורבים ולחשוד זה בפרט. ובעניינו של חשוד זה מדובר בעשרות פעולות".
בהחלטה בעניין הארכת מעצרו של גנור קבעה השופטת כי "יש בעניינו של גנור חשד סביר לביצוע העבירות המיוחסות לו. חשד זה הלך והתבסס עם התפתחות החקירה".
קודם לכן ציינה נציגת המשטרה כי בוצעו פעולות חקירה רבות בימים האחרונים, שהוצגו בפני בית המשפט. "יש לנו עוד לפחות 50 פעולות חקירה בעניינו, כשרובן המכריע דורש את הישארותו במעצר", הדגישה.
בא כוחו של גנור, עו"ד נתי שמחוני, ביקש לשחררו למעצר בית. לדבריו, גנור החל לעבוד עם המספנה הגרמנית ב2009- בלי עזרתו של אף גורם. "הוא לא היה זקוק לעזרתם", אמר עו"ד שמחוני, "וממילא ובלי כל קשר, הוא לא נתן שוחד לאף גורם שהוא. הוא משוכנע בכך שלא עבר שום עבירה לו רצה לשבש את החקירה יכול היה כבר מנובמבר 2016, משך שמונה חודשים".
"רעשי רקע בתקשורת"
גם סנגורו של גנור ציין עוד את שחרורם למעצר בית של עו"ד דוד שמרון ושל האלוף במיל' מרום (צ'ייני). "בצ'ייני ניתן לתת אמון ובו לא ניתן?", שאל. לדבריו, חשבונותיו של גנור הוקפאו בטרם נעצר וכי ניתן בעניינו להסתפק במעצר בית, מה עוד שמדובר באדם לא צעיר הסובל מבעיות רפואיות. "ככל שנעשו דברים לא כשרים הם ייבדקו אבל על דברים כאלה לא מחזיקים במעצר. אבל אם דרך המעצר מנסים להוציא ממנו דברים אז בית המשפט לא יכול לתת לזה יד".
שמחוני התייחס עוד ל"רעשי הרקע" בתקשורת מפי אנשי ציבור המכנים את הפרשה "פרשת השחיתות הגדולה בישראל". "אישי ציבור אמונים על החוק ואמורים להכיר את חזקת החפות. הדבר הזה מקומם וחייבת להיות אמירה בנושא של ביהמ"ש". השופטת עינת רון השיבה על כך: "מי שמנחה את אישי הציבור זה לא אני".
השופט רון הורתה על הארכת מעצרו של גנור בחמישה ימים נוספים. "יש חשד סביר בעניינו של החשוד וחשד זה הלך והתבסס עם התפתחות החקירה", ציינה. עוד עלה בהחלטתה של השופטת כי יש למשטרה חקירות משטרה רבות עוד לבצע, בנוגע ליתר החשודים וכן בעניינו של גנור. "כל פעולות המשטרה הן ראויות ונחוצות. בחנתי אותן והן עוסקים בנושאים רבים ומורכבים ולא רק טכניים, פעולות הקשורות לאיסוף ראיות הניתן לשיבוש. סברתי שעל מנת למנוע שיבוש אפשרי של החקירה בהתחשב בטיב החקירה ובחשדות המיוחסים למעורבים כי לא ניתן להסתפק במעצר בית ויש להותיר את גנור במעצר בשלב זה". השופט רון הוסיפה כי מעבר לעילה כללית של חשש משיבוש חקירה, קיים גם חשש ספציפי לשיבוש החקירה וזאת בהתאם למסמך שהוגש לה היום.
באשר לטענה כי ישנה הפליה בין החשודים, אמרה השופטת כי ההפליה היא "בין שווים ולא בין שונים ולכן יש לבחון את ההחלטות שננקטות לגבי המעורבים השונים על פי חלקם בפרשות השונות, הראיות שהוצגו בעניינם, ועל פי פעולות עתידיות לגבי כל אחד ואחד".