$
בארץ

המדינה התקפלה: יפורסם מכרז חדש לטיפול בילדים עם אוטיזם

בעקבות עתירה לבג"ץ שהוגשה בשבוע שעבר על ידי כמה עמותות נגד תנאי המכרז למתן טיפולים בגני ילדים עם אוטיזם, משרד הבריאות יפרסם מכרז חדש. בעתירה נטען כי לא נדרש ניסיון מספק בטיפול בילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי

ספי קרופסקי 08:3311.07.17

משרד הבריאות יפרסם מחדש מכרז למתן טיפולים בגנים לילדים עם אוטיזם לאחר שהוגשה עתירה לבג"ץ נגד הנוסח הקודם. בעתירה שהוגשה בשבוע שעבר לבג"ץ על ידי העמותות אלו"ט, מרכז מילמן, סולם, העמותה לילדים בסיכון וקבוצת הורים לילדים עם אוטיזם, נטען כי תנאי הסף במכרז שפורסם בעייתיים מכיוון שאינם קובעים מחיר מינימום לשעת טיפול ולא נדרש ניסיון מספק בטיפול בילדים על הרצף האוטיסטי.

 

הילדים זוכים בגנים לשירותי טיפול בריאותי מקדם (טב"ם), הכוללים כ־14 שעות שבועיות במימון משרד הבריאות שבהן הם מקבלים ליווי מפסיכולוגים, קלינאי תקשורת, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע נוספים, וזו הפעם הראשונה שמשרד הבריאות מפרסם מכרז לשירותים אלו, שהופעלו עד כה על ידי חלק מהעמותות שהגישו את העתירה.

 

צריך יותר מ־3 שנות ניסיון

 

העמותות שעתרו טענו כי המשרד מעדיף הצעה משתלמת על פני איכות הטיפול בילדים, כפי שהדבר, לדבריהם, בא לידי ביטוי בתנאי הסף שנכללו במכרז. בין השאר, הן התלוננו על כך שלגוף המציע נדרש רק ניסיון של 3 שנים ב־5 השנים שקדמו למועד הגשת ההצעה למכרז במתן שירותים טיפוליים ללפחות 50 אנשים בעלי צרכים מיוחדים בשנה.

 

העמותות כתבו בעתירה כי תנאי המכרז מדירים ממתן שירותי הטיפול גורמים מומחים העוסקים בו עשרות שנים, ואף הזהירו כי המשרד עלול "להכניס לתחום גופים ללא כל ניסיון רלבנטי, ולהוריד את עלויות הטיפול אל מתחת למינימום". לטענתן, הדבר נועד "במטרה לצמצם עלויות בניגוד לדין, ותוך שטובתם של הילדים מוקרבת לטובת רצונו של משרד הבריאות להסיט כספים". יחד עם זאת, העמותות מציינות כי הן מברכות על כניסתם של גורמים נוספים שיעניקו שירות למספר ההולך וגדל של ילדים המאובחנים על הרצף האוטיסטי, אלא שעליהם להיות גורמים בעלי מומחיות וידע מתאימים.

 

 

שר הבריאות ליצמן. "לא תהיה ירידה באיכות הטיפול" שר הבריאות ליצמן. "לא תהיה ירידה באיכות הטיפול" צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

בתשובת המדינה לעתירה שנמסרה לבג"ץ מבהיר עו"ד מני מנחם מפרקליטות מחוז ירושלים כי המכרז פורסם זמן רב מראש כדי שניתן יהיה לערוך בו השלמות שיאפשרו היערכות נכונה לקראת שנת הלימודים תשע"ט שבה יחלו לפעול הזוכים החדשים במכרז.

 

"...יובהר כי במסגרת הליך בחינת שאלות ההבהרה שהתקבלו", כותב עו"ד מנחם, "בהתאם לכללי המכרז, עלה כי יש מקום לבצע שינויים מסוימים בתנאים מהותיים במכרז, אשר חלקם כבר אושרו על ידי ועדת המכרים, ואשר מחייבים את פרסומו של המכרז מחדש". הוא מוסיף כי בקרוב יתפרסם מכרז חדש ובו מועדים חדשים להגשת ההצעות.

 

הטיפול לא מעוגן בחוק

 

מדובר בכ־260 גני חינוך מיוחד (גני תקשורת) בפריסה ארצית שאותם פוקדים מעל 2,000 ילדים בני 3–7 המאובחנים על הרצף האוטיסטי, מספר שצפוי לגדול בשנים הקרובות. כ־8 ילדים מרכיבים כל גן, מספר מצומצם במכוון בשל הצורך להתחשב במאפיינים הייחודיים של כל אחד מהם.

 

נכון להיום, סוגיית הטיפול בבוגרים ובילדים הנמצאים על הרצף האוטיסטי אינה מעוגנת בחוק בישראל. הצעת חוק של יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד וח"כ מאיר כהן מסיעתו שנועדה לעשות זאת לא קודמה בחצי השנה האחרונה, ועדיין נמצאת בשלבי חקיקה מוקדמים בדיונים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. הצעת החוק עברה ועוד צפויה לעבור שינויים רבים עד שתאושר, אם בכלל. מטרת החוק היא לקבוע עקרונות בנוגע למתן שירותי הרווחה לאנשים עם מוגבלות, ובהם אלו הנמצאים על הרצף האוטיסטי.

 

מאלו"ט נמסר בתגובה: "אנחנו מברכים את משרד הבריאות על השהיית המכרז ומקווים שהמכרז החדש שיפרסם ייקח בחשבון את ההסתייגויות היסודיות שהעלינו מול המכרז הנוכחי".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "דרישות הסף מתייחסות לגוף המפעיל ולא לצוות הטיפולי. באחריות המפעיל להעסיק את הצוות הטיפולי לפי הסטנדרט המקצועי הגבוה והמפורט של משרד הבריאות שלא שונה. לאור זאת לא תהיה ירידה באיכות הטיפול של הילדים והמשרד ימשיך לבצע עבודה רגולטורית ובקרתית המבטיחה איכות הטיפול כנדרש".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x