האופן ספייס במקומות עבודה רחוק מלהיעלם. המחיצות יירדו
האדריכל שעיצב את משרדי גוגל, פייסבוק ופייבר בישראל אומר ל'כלכליסט' שכל החברות המובילות רוצות חללי עבודה בלי מחיצות בכלל. הן מעדיפות רצפות בטון ותקרות חשופות שמגבירות את הרעש
האופן ספייס. יש עובדים שמתים עליו, ועובדים ששונאים אותו אבל לצערם או שמחתם (בהתאמה) הוא כאן כדי להישאר. ויותר מכך, אותם עובדים שזכו במחיצות הפרדה בגובה זה או אחר צפויים להיפרד גם מהן עם הזמן.
"הנושא של אופן ספייס במקומות העבודה רחוק מלהיגמר. כל שנה מוציאים איזה מחקר שאופן ספייס הוא פחות טוב, אבל בכל החברות המובילות עובדים באופן מובהק באופן ספייס", אומר האדריכל מיכי סתר שאחראי בין היתר גם על עיצוב משרדי פייסבוק, גוגל ופייבר בישראל.
כשמדברים על מחקרים או סקרים, אלה בדרך כלל מראים שהפרודוקטיביות של עובדים נפגעת בעקבות הסחות הדעת הרבות באופן ספייס ושעובדים מעדיפים שקט במקום העבודה. למשל, סקר מהשנה שעברה מצא שהדבר שעובדים הכי רוצים במשרד הוא היכולת לעבוד ולהתרכז בלי הסחות דעת, במקום השני הם רצו מקום שבו הם יכולים ליצור אינטראקציות ושיתופי פעולה עם עובדים אחרים. הסקר, של אוקספורד אקונומיקס מצא שהמנהלים לא רואים את הבעייתיות של עבודה באופן ספייס. שני שליש מהמנהלים סברו כי העובדים מצוידים בכלים הדרושים כדי להתמודד עם הרעש והסחות הדעת באופן ספייס ואילו פחות ממחצית מהעובדים הסכימו עם קביעה זו.
הייתרונות הגדולים של האופן ספייס, אומר סתר הם הגמישות לשינויים והפתיחות - התקשורת הקלה בין האנשים. "אם רוצים לעשות שינויים לא צריך להתחיל להביא קבלנים ולשבור קירות, מדובר בשינויי ריהוט. הייתרון השני הוא שתקשורת בין אנשים היא ללא ספק טובה יותר בחללים פתוחים כאלה. מכיוון שבחברות הייטק מאוד רוצים תקשורת ושיתופי פעולה בין אנשים מעודדים אופן ספייס", הוא אומר.
החסרונות הבולטים של האופן ספייס הם אבדן הפרטיות וההפרעות והסחות הדעת שיכולים להיות גם ויזואליות וגם אקוסטיות. שיחות טלפון, שיחות חולין, שיעול, התרחשויות בחדרי הישיבות השקופים ואפילו ריחות ארוחת הצהריים של העובדים שלצידכם.
היתרונות עולים על החסרונות, במיוחד בעיני המעסיקים והמנהלים שמחליטים כיצד לעצב את חלל העבודה של החברות שלהם. הם מעדיפים אופן ספייס ויותר מכך, חללי העבודה של היום כבר לא כוללים מחיצות והפרדות או קיוביקלס, אלא שולחנות גדולים עם מסכים ללא מחיצות. "בעולם יושבים ככה כבר שנים ופעם אמרו שבארץ אי אפשר לעבוד בכזה אופן ספייס כי נורא רועש. אבל בכל החברות שבהם עיצבנו חללי עבודה בשנים האחרונות זה היה אופן ספייס טוטאלי. בלי קיוביקלס, בלי מחיצות בין העובדים, הכל פתוח. אפשר לראות את זה בפייסבוק ובגוגל ועשינו את זה עכשיו בפייבר. במתחם העבודה המשותף Ayeka שעיצבנו האופן ספייס הוא כזה שאפשר לפרק אותו בערב ולהפוך את האולם לאולם אירועים", אומר סתר.
המטרה של הורדת המחיצות הייתה שיפור התקשורת. בארץ אגב, גם כשהיו מחיצות הן היו גבוהות יותר מבעולם. יש אנשים שלא אוהבים שרואים אותם בזמן העבודה. "אני מכיר חברות שאתה מסתובב בהן ואנשים לא יודעים מה קורה בחדר על ידם. יכול להיות שמישהו המציא את הגלגל בחדר לידך ואתה תצטרך להמציא אותו מחדש כי לא תדע מזה", אומר סתר.
אז איך מתמודדים עם הרעש? יש דרכים ליצור אקוסטיקה טובה כמו שטיחים טובים ותקרה אקוסטית. למשל ב-Ayeka, אומר סתר, הנושא טופל על ידי השקעה בחומרים ייחודיים ותכנון אקוסטי כך שהאופן ספייס לא יהיה רועש אך עדיין ישמור על ה'וייב' והאנרגיה של העבודה בחלל משותף. עם זאת, בתקופה האחרונה, חברות רבות רוצות רצפת בטון שאינן מבודדות רעש בצורה מיטבית. "אנשים מעדיפים את הלוק על האקוסטיקה. יש חברות שלמות שיושבות על רצפת בטון בלי אקוסטיקה – ומתפקדות. בחברות הייטק צעירות שמחפשות את הוייב והאנרגיה הרעש הוא חלק מהעניין. כשאנשים רוצים להתבודד או להתנתק הם יושבים עם אוזניות".
האופן ספייס המוחלט מטשטש גם את הגבולות בין ההנהלה לעובדים ומייצר תרבות יותר פתוחה, שקופה ודמוקרטית. יש חברות שוויתרו לגמרי על משרדי ההנהלה ובהן המנהלים יושבים גם הם באופן ספייס מוחלט כשמאחוריהם חדרי ישיבות לדיונים פרטיים יותר. בחברות אחרות מנהלים יושבים במשרדים שקופים וגם אז הם נמצאים במרכז החלל כאשר העובדים יושבים באופן ספייס ליד החלונות. "כשמעבירים חברה מחדרים לאופן ספייס הרבה פעמים אני מסביר להם שמרפדים אותם בדברים שלא היו, הרבה יותר חדרי ישיבות ותאי טלפון כדי שאם אדם אחד מדבר בטלפון או שני אנשים נפגשים – הם לא יפריעו לאחרים. גם במשרדים נפרדים שבהם יושבים שניים או שלושה בחדר אם מישהו צריך לדבר בטלפון הוא יוצא לחדר המדרגות", אומר סתר.
הטרנד החדש הנוסף במשרדים היום הוא של תקרות חשופות ולא תקרות אקוסטיות מה שמגביר את הרעש אך לתחושת המעסיקים מכניס עוד אנרגיה למשרד. "במשרדים של היום הכל חשוף כולל המערכות. בסופו של דבר אופן ספייס של קיוביקלס זה דבר מאוד יקר אבל אני לא חושב שהסיפור הוא כלכלי. כשמגיעים למשרד אופן ספייס מוחלט מרגישים את האנרגיה".