$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חברת החשמל דורשת סיוע של מיליארדי שקלים מהמדינה

במכתב שנשלח בסוף השבוע לשרי האוצר והאנרגיה והגיע לידי כלכליסט מבקש דירקטוריון חברת החשמל עזרה כדי להתמודד עם עיצומי עובדים הכוללים הקפאה של גביית כספים. המכתב נשלח גם לראש רשות החשמל, שבסמכותו להעלות את תעריף החשמל

ליאור גוטמן 07:1409.07.17

עיצומי העובדים בחברת החשמל מאיימים לזלוג עוד השנה לכיסיהם של האזרחים: דירקטוריון החברה שלח במהלך סוף השבוע האחרון מכתב בהול לשר האוצר משה כחלון ולשר האנרגיה יובל שטייניץ. במכתב הוא מבקש סיוע כספי לחברה על מנת שזו תוכל להתמודד עם העיצומים, הכוללים הקפאה של תשלומי החברה לספקים ושל גביית הכספים מלקוחות החברה.

עובדי חברת החשמל נוקטים עיצומים במחאה על שהמדינה לא מנהלת עמם משא ומתן על ביצוע רפורמה בחברה, וממשיכה להגדיל את חלקם של ספקי החשמל הפרטיים על חשבון חלקה של חברת החשמל. ב־12 ביוני הקפיא ועד העובדים את הגבייה בחברה. הפער התזרימי לכל חודש של שביתה עלול להגיע לכ־2 מיליארד שקל. חברת החשמל כבר נטלה הלוואה דחופה של 800 מיליון שקל מהבנקים הפועלים ולאומי, והחודש היא אמורה לקחת הלוואה שנייה באותו ההיקף.

 

   צילום: אוראל כהן, אריאל שרוסטר

 

עיון במכתב שנשלח לשרים והגיע לידי "כלכליסט" מעלה שהדירקטוריון מזהיר כי העיצומים יגרמו למכה כפולה — הן לספקים שמחכים לכסף והן ליציבות הפיננסית של החברה מול המוסדיים והבנקים. לפי הדירקטוריון, "מצב שבו החברה לא תוכל לעמוד בתשלום התחייבויותיה לספקים, לצדדים שלישיים ולעובדים, הוא חמור ועלול להשפיע לא רק על תפקודה השוטף של החברה, אלא גם על דירוג האשראי שלה, וייתכן אף זה של המדינה".

 

עד כה ניהל הוועד את המאבק המשפטי מול הפקידות המקצועית. כדי למנוע מצב שבו הפקידות לא מיישרת קו עם השרים נשלח עותק מהמכתב גם למנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר, מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ויו"ר רשות החשמל ד"ר אסף אילת. רשות החשמל היא הגוף שאחראי בין השאר לקביעת תעריף החשמל של החברה.

 

במכתב מבקשים חברי הדירקטוריון לקיים פגישה דחופה עם בכירים במשרדי הממשלה על מנת לדון בדרכים שבהן ניתן לסייע לחברה. 

 

המכתב של דירקטוריון חברת החשמל לשרים כחלון ושטייניץ המכתב של דירקטוריון חברת החשמל לשרים כחלון ושטייניץ

 

ארגז הכלים שעומד בפני המדינה כדי לעזור לחברה הוא די מגוון. המדינה יכולה להחליט להעלות זמנית את תעריף החשמל ולהוריד אותו חזרה אחרי כמה חודשים, כך שביום שבו השביתה תסתיים הגבייה מהלקוחות תהיה גבוהה יחסית כדי למלא את הקופה. אף שמדובר בצעד חריג, בחברת החשמל לא פוסלים אותו על הסף, ולכן שלחו העתק של המכתב גם ליו"ר רשות החשמל.

 

אפשרות נוספת הנראית ריאלית יותר היא לתת לכלל ספקי החברה ערבות מדינה, שתבטיח שהם יקבלו את מלוא התמורה עבור הסחורה והשירותים שלהם בכל זמן נתון.

מדובר בסכום קטן יחסית במונחי מדינה — כ־130 מיליון שקל לחודש. אפשרות נוספת היא שהמדינה תשלם לספקים, ואז תגבה את הכסף מחברת החשמל בעצמה כשהשביתה תסתיים.

 

אפשרות שלישית היא לאפשר לחברת החשמל הלוואה של 4–5 מיליארד שקל בערבות מדינה עד ספטמבר. חברת החשמל כבר קרובה לניצול קווי האשראי הקבועים שלה מול הבנקים הפועלים ולאומי, וערבות מדינה יכולה לאפשר לה לקבל כסף ולצלוח את המשבר. בחברת החשמל מסמנים את ספטמבר כחודש אפשרי לסיום העיצומים, מכיוון שאז ייערכו בחירות לוועד העובדים — כולל תפקיד יו"ר המזכירות הארצית של הוועדים, שבו מחזיק כיום מיקו צרפתי, אשר מתכונן להתמודד שנית — והלחץ הפוליטי צפוי לרדת.

 

מי שעוד יוכל לסייע להנהלת חברת החשמל להתמודד עם המשבר היא הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין. כפי שנחשף ביום חמישי האחרון באתר "כלכליסט", חברת דליה אנרגיות פנתה להלפרין בבקשה שתפעיל את סמכותה ותקבע שהעיצומים וההשבתות שוועד העובדים נוקט פוגעים בתחרות ולכן דינם להתבטל.

 

הפנייה לממונה על הגבלים נועדה לפתור את השבתת משק החשמל על ידי הוועד בכלים שעומדים לרשותה מול מונופולים. כיוון שחברת החשמל היא מונופול בשלושה ענפים שונים — ייצור, הולכה וחלוקה של חשמל — הטענה היא שניתן להורות לוועד להפסיק להתעמר לכאורה בגופים שהוא עובד מולם.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x