$
משה גורלי

פרשת אלוביץ': העיתון נכנס לאולם הדיונים

השופטת רות רונן הזכירה שקירות בית המשפט אינם אטומים לרעשי התקשורת

משה גורלי 08:2004.07.17

1. קוראים עיתונים: כותרות העיתונים משפיעות על עמדות השופטים

 

בדיון בתביעה הנגזרת בפרשת yes־בזק־אלוביץ' העירה השופטת רות רונן שהיום כבר כולם קוראים עיתונים. אז מעבר לבשורה המשמחת שמאתגרת את התחזיות העגומות על מותה הקרב של העיתונות, אפשר לפתוח שוב את הדיון על מקומה של התקשורת בהליכים המשפטיים.

 

לטענת עו"ד גיל אוריון, בא כוחו של אלוביץ', הכניס ב"כ התובע, עו"ד רונן עדיני, את התקשורת לבית המשפט, כאשר בתגובתו בשבוע שעבר גייס את ציטוטי התקשורת על החקירה הפלילית כדי להעצים את תביעתו המקורית.

 

האם שופטים מושפעים מהתקשורת? כל תשובה תהיה נכונה. האמת מתערסלת לה איפשהו באמצע, בין ההכחשה הנמרצת לכל אפשרות של השפעה לבין הודאה שאין באמת יכולת להימלט ממנה. ד"ר ענת פלג מביאה בספרה "דלתיים פתוחות" כמה ציטוטים מאלפים. "לא פעם הייתי צריכה להזהיר את עצמי", מספרת שופטת שדנה בתיקי מס, "לאחר שבתקשורת שיבחו אותי והגדירו אותי שופטת אמיצה. שאלתי את עצמי אם אני הולכת לפסוק לטובת הממסד כי אני מוגת לב, או אפסוק לטובת הנישום כדי שיכתבו שאני אמיצה? זה העיק עליי".

 

נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר תהה בביטול "מי שם לב לעיתונות?", אבל יורשו אהרן ברק הודה כי "יש שופטים שעמדותיהם מוצקות, ויש שופטים שהם כעלה נידף, ולתקשורת יש השפעה במצבים כאלה". השופט מישאל חשין טען לאחר פרישתו כי "התערבות התקשורת פוגעת חד משמעית בהליך השיפוטי". חשין הצביע אפילו על מקרה קונקרטי: "העיתונות איננה נוהגת בהגינות כלפי קצב", אמר בכנס אקדמי, "העיתונות גם שופטת וגם גוזרת דין. העיתונות כבר הרשיעה את קצב. היא לא צריכה להביע דעתה, כי זה משפיע על עדים ומזהם את ההליך המשפטי".

  

 

השופטת רות רונן השופטת רות רונן צילום: שאול גולן

 

 

 

2. מרוממת ומפילה: התקשורת שינתה את היחס שלה לטייקונים

 

המשפט הכלכלי נתון ללחץ תקשורתי מסיבי מוגבר מאז המחאה החברתית של 2011. הטייקונים, שעד אז היו מושא לסגידה תקשורתית וציבורית, נותצו במרכז העיר כפסליהם של דיקטטורים מסוגו של סדאם חוסיין. הם הפכו לאויבי הציבור המובהקים ביותר ודימויים זה השפיע במישרין על החקיקה, השפיטה והרגולציה הכלכלית: הגברת כוח המיעוט בחברות ציבוריות, הגבלת שכר הבכירים, פיקוח משפטי ושיפוטי מוגבר על עסקאות בעלי עניין, ביטול מתווה הגז ועוד. התקשורת הפעילה לחצים על הבנקים כדי לסגת מהסדרי החוב על נוחי דנקנר ואליעזר פישמן. אצל דנקנר שונה מתווה ההסדר, ופישמן הובל אחר חוסר כבוד לפשיטת רגל. לא בטוח שבשני המקרים הוטב מצבם של הנושים, אבל הוטל קלון על החייבים.

  

3. הטיית השיח: לרשות ני"ע היה נוח שחקירת אלוביץ' סוקרה בהרחבה

 

חקירת בזק־אלוביץ' סוקרה בהרחבה בתקשורת עד שרשות ני"ע ביקשה צו איסור פרסום. אולי היה נוח לה שבימים הראשונים יוטה השיח לרעת הנחקרים, ואחרי שמטרה זו הושגה נסגר הברז. השופטת רונן הספיקה לקרוא בעיתונים את מסכת החשדות שנוגעות במישרין לתביעה הנגזרת שבאולמה. ועכשיו עליה להחליט אם לעכב את ההליך האזרחי כדי שלא יזהם ולא יזוהם בידי ההליך הפלילי. אבל, כמו בסרטים הקלאסיים, בהערות אסורות שנזרקות כלפי המושבעים, הפיל הפלילי כבר התנחל בחדר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x