המשטרה: "התפתחות דרמטית בחקירת פרשת בני שטיינמץ"
לפי המשטרה ההתפתחות קשורה לנושאים בחו"ל. המשטרה חוששת ששטיינמץ או מנכ"ל חברת הכרייה שבשליטתו BSGR, אשר אבידן, ייצאו מהארץ ויפגשו שני חשודים מרכזיים שנמלטו מישראל
ראש מחלק חקירות ביאח"ה, עו"ד רפ"ק אריאל פרידמן, אמר היום (א') בבית המשפט כי "לאחרונה חלה התפתחות דרמטית בחקירת פרשת השוחד בחברת הכרייה BSGR שבשליטת המיליארדר בני שטיינמץ.
"ההתפתחות קשורה לנושאים בחו"ל. יש שני חשודים מרכזיים שנמלטו מהארץ, ועל כן אנחנו חוששים מיציאה לחו"ל של חשודים הנמצאים בארץ. יש חשש שהם יפגשו אותם שם". פרידמן, הממונה על חקירת הפרשה, אמר את הדברים במסגרת ערעור שהגיש מנכ"ל BSGR, אשר אבידן, על צו עיכוב היציאה מהארץ שהוטל עליו.
- חקירת השוחד של שטיינמץ: המשטרה הקפיאה חשבונות בנק לאיש עסקים שנמלט מישראל
- המשטרה: "שני חשודים מרכזיים בחקירה נגד בני שטיינמץ נמלטו לחו"ל"
- המעורבות בשיפוץ מעון רה"מ מנעה משטיינמץ את המינוי לנציבות
במסגרת החקירה הבינלאומית שמתנהלת נגד שטיינמץ, הוא חשוד בהעברת תשלומי שוחד בהיקף של כ-30 מיליון דולר לנשיא גינאה לשעבר, נסאנה קונטה שנפטר, וכן לאשתו ממאדי טור, בין השנים 2008-2012. זאת בתמורה לכך שיקדמו את האינטרסים העסקיים של חברת הכרייה שבשליטתו - BSGR. על פי החשד, בתמורה לתשלומי השוחד השניים סייעו לשטיינמץ לזכות ברישיון כריה של עפרת ברזל במכרה הגדול במדינה – סימנדאו.
אבידן, לשעבר בכיר במשרד החוץ, נחקר בפרשה בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר והלבנת הון. על פי החשד נגד אבידן, הוא אף קיבל בונוס של 7 מיליון דולר על חלקו במנגנון השוחד.
"זכות לצאת מתי שרוצים"
היום נערך בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד דיון בערעור שהגיש אבידן על החלטת בית משפט השלום בראשל"צ לפני כחודש, להאריך את צו עיכוב היציאה מהארץ שהוטל עליו. באמצעות עוה"ד ז'ק חן ומיכל רוזן-עוזר, טען אבידן כי לא קיים חשש שישבש את החקירה או יימלט מישראל, ועל כן אין מקום לאסור את יציאתו לחו"ל או להגביל אותה.
"מדובר בחקירה שהתחילה בדצמבר 2016, אז הוטל איסור יציאה מהארץ", טענה בדיון עו"ד רוזן-עוזר. "לאחרונה נקבע שאין חשש לשיבוש מטעמו של אבידן. המשטרה רוצה לעשות פעולות בחו"ל, אבל בית משפט השלום קבע שאין חשש שאבידן ישבש את החקירה. מרכז חייו של אבידן בישראל, הוא עבד בעבר בשירות המדינה. את כל הדברים האלה קיבל בית המשפט, ועדיין אסר עליו לצאת מהארץ. זה מצב לא הגיוני. אם אין חשש יש לו זכות לצאת מישראל מתי שירצה".
"לא מדובר בחשש בעלמא", אמר פרידמן, שהגיש לעיון בית המשפט דו"ח סודי הכולל את ההתפתחות בחקירה. "יש שני חשודים שנמלטו לחו"ל. יש התפתחות דרמטית בתיק שקשורה לעניין בחו"ל, זה לא חשש ערטילאי. אנחנו פועלים בלחץ מהיר מול כמה מדינות. אין ספק שמר אבידן אדם רב זכויות, אבל יש חשש שיפגוש את הנמלטים בחו"ל".
"אני חושב שבית משפט השלום איזן בהחלטתו", אמר בדיון השופט ד"ר עמי קובו. "הוא קבע שבעוד כחודש אבידן יוכל לצאת בתנאים מסויימים. אם יש לו נסיעה ספציפית - שיגיש בקשה לבית המשפט שידון בה ויחליט האם היציאה לארץ זו או אחרת היא בעייתית".
החשד: העברות כספים דרך חברת קש
שני החשודים שנמלטו מישראל הם אנשי העסקים אברהם לב רן ומיכאל נוי. לב רן ונוי היו בעלי מניות בחברה בשם פנטלר (Pentler) שבה השתמשה, על פי החשד, חברת הכרייה של שטיינמץ כצינור להעברת תשלומי שוחד לפקידי ממשל בגינאה.
כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", קיימת בידי המשטרה עדות של ישראלי שעבד בעבר בחברת תקשורת בגינאה, ועל פי החשד היה מעורב בהעברת כספי שוחד לבכירים בממשל מטעמו של שטיינמץ. אותו אדם חתום על הסדר מול הרשויות בארה"ב ובשוויץ שחוקרות גם הן את הפרשה. על פי העדות שהוא מסר ביאח"ה, הוא העביר בעבר מעטפות עם מזומנים לגורמים שונים בשלטון בגינאה, ובהם אשת הנשיא.
מדוברו של שטיינמץ נמסר:
"מדובר בפרשה ישנה שנחקרת כבר 4 שנים ומקורה בקונספירציה שמטרתה להפקיע את זכויותיה של BSGR שלא כדין תוך ניסיון לפגוע בשמו הטוב של שטיינמץ. כל הקונספירציה מבוססת על תשתית ראייתית לקויה ועדות שקר שהוליכו את ממשלת גינאה שולל וכתוצאה מכך גם את רשויות החקירה בשוויץ ובישראל. אנו משוכנעים שהאמת תצא לאור וייחשפו הגורמים שעומדים מאחורי עלילת השווא ובראשם ג'ורג' סורוס שנתבע על ידי BSGR .BSGR מנהלת בוררות בינלאומית מול ממשלת גינאה במטרה לקבל את זכויותיה בחזרה".