בתוך שנתיים: גידול של יותר מ-250% בצווי הגנה לחושפי שחיתויות
על פי דו"ח נציב תלונות הציבור, ב-2016 נרשם שיא של כל הזמנים במספר צווי ההגנה שהוציא לחושפי שחיתות. בשנה שעברה התקבלו בנציבות 63 תלונות של עובדים שטענו כי התנכלו להם משום שחשפו מעשי שחיתות, בהן 5 תלונות של מבקרי פנים
על כך מדווח שפירא בדו"ח נציב תלונות הציבור לשנת 2016 המתפרסם היום (ב'). החוק מקנה למבקר המדינה בתפקידו כנציב תלונות הציבור סמכות להוציא צווי הגנה לעובדים חושפי שחיתות מפני פיטורים והתנכלויות בעבודה. בשנת 2016 התקבלו בנציבות 63 תלונות של עובדים שטענו כי התנכלו להם משום שחשפו מעשי שחיתות, בהן 5 תלונות של מבקרי פנים.
הנציב כותב בדו"ח ש"הניסיון מלמד כי חושף השחיתות, הפועל מתוך יושר ועל פי צו מצפונו, משלם על כך מחיר יקר, הן מקצועית והן חברתית. חושפי שחיתות סובלים לעתים מאיומים על חייהם ועל רכושם ואף מפגיעה בגוף וברכוש". עוד הוא מציין ש"חושפי שחיתות מתקשים מאוד למצוא לעצמם מקום עבודה חדש. כתוצאה מכך, גם אם יורה הנציב על מתן פיצויים לאותם עובדים, יש חשש שהם ייוותרו ללא מקור פרנסה". לדבריו, "קשיים אלה מרתיעים עובדים רבים מלחשוף שחיתות".
הנציב רואה בהגנה על אותם "מתריעים בשער" אינטרס לאומי. הוא קורא "לכל הגורמים הנוגעים בדבר – היועץ המשפטי לממשלה, נציב שירות המדינה, מנהל שירות התעסוקה, משטרת ישראל, ראש הרשות להגנת עדים - לחבור אל העוסקים במשימה הלאומית של חיזוק ההגנה על חושפי השחיתות". בקריאה הזו יש לא מעט ביקורת על המצב הנוכחי. לדבריו, "ללא מחויבות והתגייסות אמתית ומלאה של כל הגורמים לא תושלם ההגנה על חושפי השחיתות".
המבקר מפרט שלושה מיקרים בהם הוציא צווי הגנה קבועים לחושפי שחיתות. למרות צווי ההגנה במקרה אחד העובד בחר לעזוב את מקום העבודה ובמקרה שני יש סיכוי סביר שיאלץ לעשת זאת. כלומר, מתברר שצווי ההגנה אינם ערובה לשמירת מקומות העבודה של חושפי השחיתות.
תובע בעיריית בת ים, עו"ד אלעד מאיר, התריע בפגישה עם היועצת המשפטית לעירייה עו"ד חנה כהן-מוצן ועם סגן ראש העירייה ויקטור טל על התערבות הסגן שהוא איש פוליטי בהחלטות בדבר הגשת כתבי אישום. בתגובה החלו ניסיונות לפטרו. כיוון שהעובד עצמו בחר לעזוב את מקום העבודה קבע לו המבקר פיצוי מיוחד של 400 אלף שקלים מעבר לפיצויים המקובלים.
ראש עיריית נשר אבי בינמו פתח בהליכי הדחה של מנכ"ל החברה הכלכלית העירונית נשרים יוני בירון. זאת, לאחר שבירון סרב לבקשות בינמו להעסיק בנשרים שתי פעילות פוליטיות ברשימתו. שפירא קבע כי ניתן לראות בבירון מי שפעל לסכל מעשי שחיתות וכי הוא יישאר בתפקידו.
עובד של החברה הכלכלית קריית שמונה שלמה שושן העלה טענות כי קבלן מקורב למנכ"ל החברה דני קדוש זוכה במכרזים רבים. לטענת המתלונן, מאז פנה למשרד מבקר המדינה ולמשטרה מנכ"ל החברה התנכל לו בכל דרך אפשרית כדי להביא לפיטוריו. בין היתר הוציאה העירייה צו הריסה והרסה גדר שבנה. המבקר קבע שאם לא ימצא לעובד תפקיד לשביעות רצונו בעיריית קריית שמונה הוא יקבל פיצוי מיוחד בשווי 24 משכורות.