החשדות של רשות ני"ע: כך בוצעו המניפולציות בדו"חות yes
בין המניפולציות הנבדקות - דחיית תשלומים לספקים, דחיית השקעות והסוואת ההשפעה של נטישת הלקוחות
- רשות ני"ע תחקור דירקטורים ב-yes על שינוי נוסחת הבונוס של רון אילון
- הפרשה מסתעפת: מנכ"לית בזק סטלה הנדלר חשודה בעבירות מרמה ודיווח
- החשד: רון אילון ניפח דו"חות yes כדי לקבל בונוס של חצי מיליון שקל
המניע לדחיית התשלומים לספקים, כגון ערוצי טלוויזיה למשל, הוא אחד הנושאים שבו מרכזת רשות ני"ע מאמצים בחקירה. בידי הרשות עדויות של ספקים שונים, לפיהם ב־yes ביקשו מהם לדחות את קבלת התשלום במספר חודשים, וזאת על מנת שהחברה תוכל להגדיל את התזרים החופשי שלה בדו"חות החברה. עם זאת, לפחות חלק מהחשודים טענו בחקירתם כי הפרקטיקה של דחיית התשלומים לספקים היא דבר שבשגרה במהלך עסקים של כל חברה. כל בעל עסק, מקטן עד גדול, שואף תמיד להקדים הכנסות ולדחות הוצאות כדי לדאוג לתזרים מזומנים חיובי גבוה ככל שניתן.
נושא נוסף שנחקר הוא דחיית השקעות. על פי החשד, ב־yes פנו לחברות הפקה שונות שאיתן עבדו ודרשו לשנות את מדיניות ההשתתפות בעלויות ההפקה כבר בשלבים הראשונים. כלומר, לשנות את הסכמים כך ש־yes לא תשתתף בעלויות חברת ההפקה בשלב שבו מצולמת למשל סדרה או תוכנית, אלא תעביר כספים רק בדיעבד. מצב זה, כך נטען, סייע ל־yes לדחות השקעות ולהגדיל את התזרים החופשי.
מניפולציה או קיזוז בשל עלות הממירים
מניפולציה נוספת שבוצעה בדו"חות הכספיים של yes לכאורה קשורה לנתוני הנטישה של לקוחות חברת הלוויין. על פי החשד, על אף שלמעלה מ־20 אלף לקוחות נטשו את החברה בשנת 2016, הדבר לא משך את תזרים המזומנים שלה מטה. כלומר, הוא לא בא לידי ביטוי בביצועים הכספיים שהוצגו בדו"חות ומהווה הכללת פרט מטעה שהיא עבירה לפי חוק ני"ע.
הירידה במספר מנוי yes ניכרת בשנים האחרונות בדו"חותיה, ולה מספר סיבות דוגמת כניסתה של סלקום TV לשוק. כך, לפי הדו"חות של yes, מספר המנויים של חברת הסתכם בסוף 2015 בכ־635 אלף לקוחות; ובסוף שנת 2016 מצבת מנויי החברה הסתכמה בכ־614 אלף מנויים.
כאמור, על פי החשד של הרשות הירידה במספר הלקוחות לא באה לידי ביטוי בתזרים המזומנים החופשי. חלק מהחשודים טענו בחקירתם שהדבר נבע מכך שהירידה במספר המנויים התקזזה עם ירידה מקבילה של מחירי הממירים שרכשה yes. ספקית הממרים המרכזים של yes היא חברת פנסוניק, שנמצאת בבעלות מלאה של אלוביץ'.
"קיימות אינדיקציות של ניפוח נתון התזרים"
חוות דעת שהוגשה ביום חמישי לבית המשפט הכלכלי בתל אביב תומכת בחשדות. על פי חוות הדעת, שנכתבה על ידי ד"ר אורי רונן במסגרת בקשה לגילוי ולעיון במסמכים בטרם הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת, "קיימות אינדיקציות של ניפוח נתון התזרים החופשי ב־2015 ו־2016".
על פי ד"ר רונן, ישנן שתי אינדיקציות להסטת השקעות לשם "ניפוח" נתון התזרים החופשי בשנים 2015 ו־ 2016: הראשונה, הקדמת השקעות מהרבעון הראשון לשנת 2015 אל הרבעון האחרון לשנת 2014, כשפעולה זו מעלה את התזרים החופשי של שנת 2015. השנייה היא הסטת השקעות מן הרבעון הרביעי לשנת 2016 אל הרבעון הראשון לשנת 2017, כשפעולה זו מעלה את התזרים החופשי של שנת 2016.