חשיפת כלכליסט
הפגישה הלילית והסיבוב על הגב של עובדי גלובוס מקס
ערב הגשת הבקשה להקפאת הליכים נקראו 850 עובדי גלובוס מקס לפגישה שבה הומלץ להם להעניק ייפוי כוח לעו"ד חיות גרינברג שיאפשר לה לפעול בתשלום כדי שיקבלו את שכרם. 250 עובדים חתמו, אך אח"כ התברר שזה לא בהכרח היה נחוץ
עו"ד חיות גרינברג הפכה בשנה האחרונה לאחד השמות החמים בתחום ייצוג עובדים בחברות שנמצאות בהקפאת הליכים. משרדה ייצג את עובדי High Q, עובדים מקבוצת החברות של ענבל אור, עובדי חברת השמירה ח.א.ש בדרום ורבים אחרים. לקוחותיה החדשים ביותר הם עובדי חברת גלובוס מקס שהנהלתה הגישה החודש בקשה להקפאת הליכים בשל חובות של 95 מיליון שקל.
- חברת הנדל"ן עמיטק טוענת: גלובוס מקס חייבת לנו 48 מיליון שקל
- נאמני גלובוס מקס: "חשש לפעולות שלא שוקפו בספרים"
- גלובוס מקס: שני שופטים פסלו את עצמם מטיפול בתיק
איך פונים בכל פעם מאות עובדים דווקא לעו"ד גרינברג? כיצד נעשית ההתארגנות ומי נותן את ההמלצה? מסמכים וממצאים שונים שמתעדים את הליך הבחירה בעו"ד גרינברג לייצוג עובדי חברת בתי הקולנוע הקורסת ושהגיעו לידי "כלכליסט" שופכים אור על הנעשה מאחורי הקלעים של תעשיית הקפאות ההליכים.
שירות יקר, מידע חלקי
ביום שני, 12 ביוני, בשעה 20:00 כינסה הנהלת גלובוס מקס את 850 עובדיה, שטרם קיבלו את שכרם עבור חודש מאי, בשלושה מוקדים ברחבי הארץ לפי מיקום גיאוגרפי - בצפון, במרכז ובדרום. בפגישות האלו הציגו נציגי הנהלת החברה לעובדים החרדים והמבולבלים, שרובם צעירים מאוד (כמקובל בתחום בתי הקולנוע) וחסרי הבנה משפטית, עורכי דין ממשרדה של גרינברג, חילקו להם טופסי ייפוי כוח והמליצו בחום לחתום. בפגישות הובטח להם שאם הם יחתמו על ייפוי הכוח, עו"ד גרינברג תדאג שהמשכורת שלהם תשולם במהירות.
לידי "כלכליסט" הגיע תיעוד נדיר של הפגישה שאליה זומנו עובדי אזור הצפון. מההקלטה עולה כי את הפגישה ניהלה אשה בשם יונית שהזדהתה כמנהלת אזור הצפון בחברה. "אנחנו מקיימים ישיבה שתכף אתן לכם כמה הסברים לגביה", אמרה המנהלת והמשיכה: "אני לא אדבר הרבה. הבאנו לכאן את עו"ד אורון קרן ממשרדה של עו"ד חיות גרינברג. תכף אסביר מה הקשר שלו ומה הוא עושה כאן.
"כולכם יודעים שהיום 12 ביוני ועוד לא קיבלנו משכורות. גם אני לא קיבלתי משכורת. כולנו כאן ביחד. אני לא מדברת בתור מנהלת, אלא בתור עמיתה לעבודה שגם לא קיבלה שכר. ברגע שהבנו שיש בעיה עם השכר, ישבנו וחשבנו מה אנחנו עושים ואיך אנחנו מבטיחים שהשכר יתקבל בדרך המהירה ביותר. החלטנו לפנות לייעוץ משפטי כדי להגן על הזכויות שלנו ולקבל את כל מה שמגיע לנו כמה שיותר מהר. חשוב לי שתבינו שהמשרד נמצא כאן בשבילנו. אני לא מדברת כנציגת ההנהלה, אלא כעובדת".
יונית הדגישה בפני העובדים ש"אם תישארו איתנו ותצטרפו למהלך שאנחנו מובילים עם משרד עורכי הדין ששכרנו לייצג את האינטרס שלנו, הסיכויים לקבל את השכר יהיו הרבה יותר גבוהים".
את שכר הטרחה עבור שירות זה הנהלת גלובוס מקס לא התכוונה לשלם, להפך. בפגישות הובהר לעובדים מהי עלות השירות שמוצע להם: 3.5% מהסכומים שיקבלו בזכות עו"ד גריבנרג או מינימום של 400 שקל, שהם כ־20% מהשכר של חלק מעובדי החברה שמשתכרים כ־2,000 שקל בחודש.
היו עובדים ששאלו אם חייבים לחתום עכשיו על ייפוי כוח או שבאפשרותם לבחור בעורך דין אחר. יונית הסבירה ש"אלה האנשים שמבינים בזה. בדקנו מי עורך הדין הכי טוב בשוק. הלכנו למי שטוב, לא למי שהכי זול". עו"ד קרן הוסיף כי "אין פה טרמפיסטים, כאלה שלא יחתמו ויקבלו. בסופו של דבר אני דואג למי שחותם". מיד לאחר הדברים האלו שנעלו את הפגישה, העובדים החלו לחתום. לפי הודעה שמסרה עו"ד גרינברג לבית המשפט, 250 עובדי גלובוס מקס העניקו למשרדה ייפוי כוח לאחר שהתקיימו הפגישות האלו.
מה שלא נאמר לעובדים בפגישה הזו היא שבטיוטת הבקשה להקפאת הליכים של החברה, שסביר להניח שכבר היתה מוכנה באותו שלב משום שהוגשה ב־8:00 בבוקר שלמחרת, תשלום השכר שלהם עבור חודש מאי לא היה מוטל כלל בספק, משום שבעלי החברה הודיעו במסגרת הבקשה כי הם מוכנים להזרים לחברה באופן מיידי את הסכום הדרוש לתשלום המשכורות.
ואכן, ארבעה ימים לאחר שניתן צו הקפאת הליכים, הנאמנים שמונו על ידי בית המשפט, עו"ד אלונה בומגרטן ועו"ד גיל אורן, השלימו את תשלום המשכורות לכלל עובדי החברה, גם אלו שלא חתמו על ייפויי הכוח.
העובדה הזו גרמה להתמרמרות גדולה בקרב העובדים שחשו מרומים, משום שאין ביכולתם לבטל את ייפוי הכוח בפועל שכן הוא כולל סעיף שבו נכתב במפורש כי שכר הטרחה ישולם בכל מקרה, גם אם הלקוח יבטל את ייפוי הכוח באופן חד־צדדי.
"כולם יקבלו את כספם"
לידי "כלכליסט" הגיע תיעוד של שיחה טלפונית בין אחד מעובדי גלובוס מקס, שסירב לחתום על ייפוי הכוח במהלך הפגישה, לאחת העובדות במשרדה של עו"ד גרינברג שאליו צלצל לאחר שהחברה קיבלה צו הקפאת הליכים. העובד ביקש לדעת מה היתרון של העובדים המיוצגים על פני העובדים הלא מיוצגים והאם העובדים הלא מיוצגים לא יקבלו את המשכורת שלהם בשל כך. "אני לא חושבת שאתה לא תקבל את המשכורת", אמרה הנציגה לעובד והוסיפה: "אבל אני לא יודעת כמה מיידי זה יהיה. גם עובדים לא מיוצגים יקבלו את כספם בסופו של דבר. אנחנו פועלים עבורכם כדי שזה יהיה כמה שיותר מהר". העובד תהה על כמה עומד הפער - ימים בודדים או שנה? הנציגה השיבה כי "אני לא מאמינה שמדובר בהפרשים כאלה. יכול להיות שזה עניין של ימים, יכול להיות קצת יותר".
מדוע ההנהלה שידכה בין משרדה של עו"ד גרינברג לעובדים חרף העובדה ששכרם היה משולם בכל מקרה? האינטרס של הנהלת חברה במצבה של גלובוס מקס ברור - הקפאת הליכים מטילה את החברה למצב של תוהו ובוהו זמני, והדבר האחרון שההנהלה זקוקה לו בזמן הזה הוא פעולות מחאה ספונטניות של עובדים זועמים. התארגנות עובדים מול עורכי דין שייצגו אותם מעניקה שקט תעשייתי להנהלה.
גרינברג מסרה כי "עובדי גלובוס מקס פנו אליי בעקבות המשבר שפקד אותם. משרדנו שם דגש על מצוינות ומהימנות. לא יהיה רציני מבחינתי להתייחס לשברירי אמירות שמקורן עלום והקשרן לא ידוע".
חברת גלובוס מקס סירבה להגיב.