על סרבנות גט ועבריינות פלילית
הנחיה חדשה של פרקליט המדינה, שנעשה בה שימוש לראשונה בימים האחרונים, קובעת כי לבית הדין יש יכולת לקבוע כי סרבנות הגט עולה עד כדי עבירה פלילית
ההבדל בין מה שקובעת ההנחיה החדשה, לבין הכלים לכפיית גט שהיו באמתחת בית הדין עד היום, הוא שסרבן גט שלא יבצע את הוראת בית הדין ולא ישתף פעולה עם מתן הגט, עלול להפוך בסופו של יום לעבריין פלילי.
עד היום יכול היה בית הדין להטיל בעיקר סנקציות כלכליות על סרבני גט, ובמקרים חריגים, אף לחייב אותם במאסר. אולם מדובר היה במאסר אזרחי בלבד (כמו כאשר בית משפט מטיל עונש מאסר על מי שמסרב לשלם תשלום, או חוב אזרחי אחר). הנחיית פרקליט המדינה, שנעשה בה שימוש לראשונה בימים האחרונים, קובעת כי לבית הדין יש יכולת לקבוע כי סרבנות הגט עולה עד כדי עבירה פלילית.
ההבדל בין עונש מאסר אזרחי לעונש מאסר פלילי בא לידי ביטוי מובהק בתנאי המאסר אליהם זוכים אותם אסירים, שכן אין ספק כי תנאי המאסר של אסירים פליליים קשים יותר מאשר אלה של אסירים אזרחיים. כבר במישור הזה, מדובר בעוד כלי בארגז הכלים של בית הדין הרבני, שמטרתה למנוע את התופעה הפסולה של סרבנות גט.
אלא שהיתרון הזה הוא לא חזות הכל. פריצת הדרך בהנחיה זו של פרקליט המדינה היא דווקא ביכולת שלה לכפות גט על סרבני גט "מקצוענים", שמצאו דרך להיעלם מהארץ ומצאו לעצמם מקלט במדינה זרה. עד היום, לא יכלה מדינת ישראל לעשות שימוש בהסכמי ההסגרה שיש לה עם מדינות אחרות בכל הנוגע לסרבני גט, שכן עד היום לא מדובר היה בהליך פלילי, אולם מרגע שבו מדובר בעבירה פלילית, קל יותר להסגיר סרבני גט, שברחו לחו"ל כדי להתחמק ממתן גט. מאמר מוסר חשוב לציין כי קיימת משוכה נוספת שצריך לעבור, והיא שאותה מדינה זרה תראה בעבירה של סרבנות גט כעבירה פלילית על מנת שזו תסכים להסגיר לישראל סרבני גט. הסגרה לישראל של סרבני גט היא קריטית, שכן מדינת ישראל היא המקום היחיד בעולם בו יש לישות מדינתית סמכות לעשות שימוש בכלים אזרחיים, על מנת לחייב מתן גט.
חשוב להדגיש כי הנחיות פרקליט המדינה נועדו לתת ביטוי לתורת הפרקליטות ומסורת העבודה של הפרקליטות. בתחום הפלילי, ההנחיות נועדו להתוות את מדיניות התביעה הכללית ולכן ההנחיה הזאת מחייבת את התביעה הכללית בפתיחת הליך פלילי במקרים עליהם יורה בית הדין הרבני.
יתרונה של ההנחיה באה לידי ביטוי נוסף בהרתעה גוברת על הסרבנים, שכן מרגע שנפתח הליך פלילי כנגד סרבן גט, גם אם הוא יתרצה בסופו של דבר וייתן את הגט, ההליך הפלילי נגדו לא בהכרח יתבטל. הפרקליטות תשקול לסגור את התיק רק בעיניים של הליך פלילי רגיל (האם בוצעה העבירה ומה סיכויי ההרשעה בהליך). ככל שסרבן גט ידע כי מבחינת ההליך הפלילי נגדו לא תהיה לו דרך חזרה והפרקליטות עלולה לרוש את העמדתו לדין בכל מקרה, הוא ככל הנראה ישתף פעולה מהר יותר עם הליך סידור הגט.
אמנם מדובר בפסיקה חדשה של בתי הדין, בהתאם להנחיית פרקליט המדינה ועדיין אין לנו נתונים על האפקטיביות שלה, אולם על פי הניסיון, הדעת מניחה כי הליך פלילי, שנפתח על פי הנחיית בית הדין הרבני, במקרים מוצדקים (על מנת שלא להביא חלילה לפסילת הגט) יצמצם באופן ניכר מקרים של סרבנות גט ועל כך יש לברך.