חשיפת כלכליסט
גם נתניהו רוצה קרדיט: "נשקיע 30 מיליארד שקל בתשתיות"
אחרי שהבוקר חשף "כלכליסט" כי שר האוצר כחלון מגבש חוק הסדרים נוסף שיכלול השקעות בתשתיות בהיקף של 30 מיליארד שקל בשיתוף עם המגזר העסקי, הודיע גם רה"מ על השקעה זהה; נתניהו, ליצמן וכחלון סיכמו על הפעלת חדר המיון הקדמי בקריית שמונה
"נשקיע 30 מיליארד שקל בתשתיות ובקרוב תהיה חבילת השקעות חדשה", כך אמר היום (ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו, בטקס חניכת מכון ההקרנות (הרדיותרפיה) הראשון בצפון במרכז הרפואי זיו בצפת בהשקעה של 80 מיליון שקל.
- כחלון מקדם חוק הסדרים חדש בהיקף של מעל 30 מיליארד שקל
- תוכנית האוצר: עוד כ־20 מיליארד שקל בשנה לתשתיות
- ישראל כץ: "מתי אני יודע שדברים ממש מצליחים בישראל? כשלוקחים לי את הקרדיט"
בתוך כך, נתניהו, שר הבריאות ליצמן ושר האוצר משה כחלון סיכמו על הפעלת חדר המיון הקדמי בקריית שמונה. מלשכת רה"מ נמסר כי "בימים האחרונים פעלו ראש הסגל בלשכת רה"מ יואב הורוביץ וחברת הכנסת יפעת שאשא ביטון במטרה להסיר את המכשולים שמנעו את הפעלת חדר המיון הקדמי עד כה".
"החזון שלי הוא לחבר את כל מדינת ישראל בכבישים מהירים, במחלפים וברכבות. אין, ולא יהיה, שום הבדל בין הפריפריה למרכז. זה תהליך. אנחנו מחויבים לזה, עם כל שאר הצרכים. זה דבר נכון מבחינה חברתית, מבחינה כלכלית, מבחינה לאומית – זה מתרחש לנגד עינינו, ושירותי הבריאות שהשר ליצמן ואנשים איתו עמלים לתת כאן, זה חלק מאותו חזון של מחיקת המרחק. אני רוצה שצעירים יבואו הנה".
הבוקר נחשף ב"כלכליסט" הבוקר כי שר האוצר משה כחלון, מגבש בימים אלו חבילת צעדים - מעין חוק הסדרים נוסף - ובו רפורמות מבניות ותוכנית אסטרטגית להשקעות בתשתיות בסך 30 מיליארד שקל בשיתוף עם המגזר העסקי. כחלון נועד היום עם הממונה על אגף התקציבים, אמרי לוי, שצפוי להוביל את התהליך.
בהמשך מסר דובר ועדת הכספים, איל קציר, על "תרעומת בוועדה בעקבות הפרסומים הבוקר לפיהם שר האוצר מתכוון לקדם מיני חוק הסדרים ב- 2018 בהיקף של 30 מיליארד שקל ללא שינוי חוק התקציב".
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) הגיב לפרסום ואמר כי "לא ייתכן ששר האוצר יקדם מהלכים כלכליים כה דרמטיים ללא התייעצות וללא דיון ציבורי בוועדת הכספים". ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) הוסיף: "אנחנו התנגדנו לתקציב דו-שנתי, שמלכתחילה זה דבר רע וקודם בשל אילוצים ולחצים פוליטיים. אם שר האוצר רוצה שינויים משמעותיים שיתכבד ויביא חוקים תקציביים ויפעל להעביר אותם כמו כל חוק כלכלי בכנסת".
רוזנטל ולוי ביקשו מהיועצת המשפטית של ועדת הכספים לבדוק אם שר האוצר יכול חוקית לבצע מהלך כזה. "אני שומע על זה לראשונה. אף אחד לא דיבר איתי וזה נראה יותר כמו בלון ניסוי ולא כמו מהלך אמיתי שמנסים לקדם. לא אאפשר לעקוף את ועדת הכספים", אמר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה).
יצוין, כי בשנה שחלפה אושר תקציב דו-שנתי לשנים 2017 ו-2018 כך שלא צפויים דיוני תקציב מדינה ורפורמות מבניות עד יוני 2018, אז תתחיל פקידי האוצר לגבש את התקציב לשנת 2019.
ליצמן: "תושבי הצפון בראש סדר היום במערכת הבריאות"
בצפון קיים רק מרכז על רפואי אחד – בית החולים רמב"ם בחיפה. המשמעות היא שלמרות שבאזור קיימים בתי חולים קטנים נוספים, ישנם שירותים רבים שתושבי הצפון נדרשים להגיע לרמב"ם על מנת לקבלם, אחד מהבולטים שבהם הוא שירותי רדיותרפיה (הקרנות) עבור חולים אונקולוגיים. המרכז החדש בזיו יספק מענה מסוים לפער הנוכחי.
באירוע בביה"ח זיו אמר שר הבריאות יעקב ליצמן: "הדאגה לתושבי הפריפריה ובמרכזה תושבי הצפון בראש סדר היום במערכת הבריאות. לא נשלים עם הפער הבלתי מתקבל על הדעת שקיים בתוחלת החיים בין מרכז לפריפריה".
מנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב הוסיף כי "מערכת הבריאות הציבורית נבחנת ביכולת להתמודד עם הפערים בזמינות השירותים בין המרכז לפריפריה. אנחנו מודעים לכך ונותנים עדיפות משמעותית במשאבים הנוספים של המערכת לפריפריה בטווח הקצר ובטווח הארוך".
אלא שמבחינת מטה המאבק למען שירותי הרפואה בצפון הכולל ראשי רשויות, ארגונים חברתיים, ומשפחות מטופלים, טוענים כי לא די בכך. לדבריה, נדרשת הזרמה של מיליארדי שקלים נוספים לשירות הרפואה בצפון. ראש העיר מעלות תרשיחא המרכז את המאבק, שלמה בוחבוט, מסר כי "חנוכת מכון ההקרנות בבית החולים זיו בה השר כל כך מתגאה – באה אחרי מותם של מאות תושבים עד להקמתו. מדובר במוות ברשלנות וליצמן חייב לתת את הדין".
מחר המטה צפוי לקיים הפגנה במחאה על היעדר שירותי הרפואה בצומת נהריה ב-9:00 בבוקר.