המשבר בהדסה: ליצמן קורא לרופאים המתפטרים לשוב לעבוד בבית החולים
שר הבריאות: "הפתרון היחידי שהרופאים המתפטרים יגלו אחריות ויחזרו לעבוד כרגיל"; בג"ץ דחה את בקשת הורי הילדים החולים להוציא צו ביניים שימנע הבאת רופאים מתגברים למחלקה משיבא
כשבוע לאחר כניסתם לתוקף של מכתבי ההתפטרות שהגישו ששת רופאי המחלקה ההמטו-אונקולוגית לילדים בהדסה, בכירי משרד הבריאות וכן הרופאים הזמניים שהחליפו אותם משיבא יצאו בניסיון אולי אחרון לגרום להם לשוב לעבודתם. במקביל, בג"ץ דחה היום (ג') את בקשת הורי הילדים החולים להוציא צו ביניים שימנע הבאת רופאים מתגברים למחלקה משיבא.
- המאבק בהדסה: ביה"ד לעבודה מאפשר לרופאים להתפטר
- הרופאים המתפטרים בהדסה דוחים את מתווה ליצמן: "ספין ריק ונבוב"
- ליצמן מתערב במשבר בהדסה: דורש מסמך הנחיות הפרדה בין הטיפול במבוגרים לילדים
ד"ר יורם נוימן, סגן מנהל המחלקה ההמטו-אונקולוגית בשיבא שהגיע לתגבר בהדסה, שלח מכתב לרופאים המתפטרים ובו קרא להם גם הוא לשוב לעבודה. הוא גם הדף את הטענות שהתפרסמו בתקשורת בימים האחרונים, לפיהם הרופאים המחליפים לא מקצועיים די והותר כדי לעבוד במחלקה. "בשמי ובשם חברי תל השומר אני פונה אליכם פעם נוספת", כותב ד"ר נוימן, "לפי מה שאנו שומעים מליצמן ומרוטשטיין (מנהל הדסה) עדיין לא מאוחר להפסיק את המאבק המכוער והמיותר הזה. אתם גם יכולים עדיין לחזור ולהשתלב במחלקה".
ד"ר נוימן מוסיף במכתבו לרופאים כי "ברור לכם שהרופאים המגיעים מתל השומר לטפל בילדי הדסה מכירים היטב את כל הפרוטוקולים, בלוקמיה, גידולי מח, סרקומות וכל השאר. המאמץ להשחירם איננו משרת את מטרתכם ועליכם להרגיע את המטופלים והאחיות ולא להסית אותם בטענות שקריות. עליכם להכיר בעובדה שמאבקכם לעזוב את הדסה ולעבור עם החולים לשערי צדק נכשל".
מטעם ההורים לילדים החולים נמסר היום כי הם "קוראים לרעיית ראש הממשלה, פסיכולוגית הילדים, הגברת שרה נתניהו, להפעיל את השפעתה כדי להפסיק את ההתעללות הממשלתית במאות ילדים ירושלמים חולי סרטן ובני משפחותיהם - התעללות ששר הבריאות ליצמן לא רוצה לפתור. בסוף היום ראש הממשלה אחראי גם על מחדלי שריו. דברי רוטשטיין והצטדקות הרופאים החדשים שהובאו להדסה היו פתטיים".
המחלקה פעלה בשבוע האחרון מאז כניסת מכתבי ההתפטרות לתוקף בסיוע של רופאים משיבא וכן לאחר שגויסו כמה רופאים להחליף חלק מהמתפטרים. בתפקידו הקודם, כיהן מנהל הדסה פרופ' זאב רוטשטיין כמנכ"ל שיבא, והמנכ"ל הנוכחי של בית החולים פרופ' איציק קרייס נחשב לבן טיפוחיו, שכעת מגיש לו סיוע. חלקו של משרד הבריאות בפתרון המולחם הזה, שמגיע רק לאחר שבית הדין לעבודה דחה את בקשת הדסה להוציא צווי מניעה לרופאים, הוא בכך ששיבא נמצא בבעלותו, כלומר בבעלות ממשלתית.
מנהל המחלקה הקודם פרופ' מיקי וינטראוב וששת אנשי צוותו הגישו באפריל האחרון מכתבי התפטרות, מכיוון שלטענתם התנאים הרפואיים להמשך עבודתם בבית החולים נפגעו. זאת לאחר שמנכ"ל הדסה רוטשטיין החליט, לטענתם, להעביר חלק משמעותי מהשתלות מח העצם מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית לילדים למחלקת המבוגרים. לווינטראוב כבר מונה מחליף - ד"ר גל גולדשטיין. כן מונו שני רופאים נוספים, והצווים שביקשו להוציא בהדסה מתייחסים לארבעת הרופאים האחרים שלעת עתה אין להם מחליפים.
הצוות הרפואי טען כי אינו יכול עוד לקחת אחריות על הדבר והשתלות שכאלו צריכות להתבצע במחלקה ייעודית לילדים בלבד, ואף האשים את הנהלת בית החולים בכך שהיא מנסה לגרוף רווח כספי גדול יותר באמצעות ביצוע יותר השתלות - בין השאר דרך הבאת תיירי מרפא. הנהלת בית החולים טענה מנגד כי לא היה שינוי בנהלי בית החולים וכי זמן רב מתבצעות השתלות כאלו בליווי צוות המומחה לרפואת ילדים במחלקה למבוגרים, כל אימת שאין מקום במחלקת הילדים.
המאבק בין הצדדים היה קשה וכואב, וכלל הפגנות ומחאה מצד הורי הילדים המאושפזים במחלקה, וכן התבטאויות קשות כמו זו של רוטשטיין שכינה את וינטראוב "המן הרשע". הוא כינה את מהלך ההתפטרות כ"מכת מוות לבית החולים".
לראשונה מאז שהמשבר החל, גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אליו, אם כי נמנע מלהשמיע עמדה ברורה בנושא. בתגובה לפניות של חברי כנסת והורי הילדים לרעייתו שרה ואליו, כתב נתניהו בפייסבוק כי "בימים האחרונים שוחחתי כמה פעמים עם שר הבריאות ליצמן בנידון, במטרה למצוא פתרון בהקדם".