בית המשפט לנושי פישמן: השיבו תוך שבוע לבקשה לפשיטת רגל
יום לאחר שהמנהל המיוחד ביקש להכריז על פישמן כפושט רגל, מבקש השופט איתן אורנשטיין מהנושים כי גם ישיבו האם ואת מי צריך למנות לכונס נכסיו. גם פישמן נדרש להשיב לשאלות הללו
- החוב של פישמן לבנק אגוד: 10% מההון העצמי - 266 מיליון שקל
- המנהל המיוחד לנכסי פישמן מבקש מביהמ"ש להכריז עליו פושט רגל
- קרב בכנסת: מי יחקור את ההלוואות לטייקונים?
לאחר קבלת עמדת הנושים, פישמן וכונס הנכסים הרשמי - יורה השופט אורנשטיין על המשך ההליך, יקבל החלטה בבקשות האחרות כמו מינוי חוקרים ויקבע דיון במידת הצורך.
החלטה הזאת מגיעה הבוקר לאחר שאתמול (א') פנה המנהל המיוחד לנכסיו של פישמן, עו"ד יוסי בנקל לבית המשפט בבקשה להכריז על פישמן כפושט רגל לאחר שהמגעים לקראת הסדר נושים כשלו.
המנהל המיוחד לנכסיו של אליעזר פישמן, עו"ד יוסי בנקל, פנה אתמול לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בבקשה להכריז על פישמן כפושט רגל. עוד על פי הבקשה, בית המשפט מבקש לאשר מינויים של חוקרים פרטיים בארץ ובחו"ל כדי שיסייעו לאתר נכסים השייכים לפישמן במישרין או בעקיפין וכן מינויים של רואי חשבון שילוו את הפעילות השוטפת בתיק ורואי חשבון וכלכלנים המתמחים בביקורת חקירתית לצורך עריכת חקירות חשבונאיות וכלכליות, בקשר עם נכסיו של פישמן ובני משפחתו. המנהל המיוחד גם מבקש לאשר העסקת מעריכי שווי ושמאים לשם אמידת שווים של נכסים וזכויות של פישמן או כאלה שפישמן זכאי להן.
המימון למינוי החוקרים והשמאים צפוי להגיע מכספי קופת הפירוק שנכון להיום מורכבת בעיקר מהכספים שהתקבלו בתמורה למכירת הדירה ברחוב חיסין בתל אביב. כזכור, המציעה שזכתה בהתמחרות על הדירה היא בתו של פישמן, ענת מניפז, שהציעה 7.13 מיליון שקל עבורה. על פי הנהוג, על המנהל המיוחד לפנות לבית המשפט בבקשה ספציפית יותר מזו שהוגשה, הכוללת פרטים כמו אילו חוקרים או חברות בדיוק הוא מעוניין להעסיק ובעבור איזה תשלום.
עו"ד בנקל ביקש גם למכור את כל הנדל"ן בארץ או בחו"ל הרשום על שמו של פישמן לבדו או יחד עם אשתו טובה. המנהל המיוחד מבקש מבית המשפט לקבוע דיון בפניו בהקדם האפשרי. על פי הפירוט שהוגש בשבוע שעבר לבית המשפט, הנדל"ן של בני הזוג פישמן הוא: הדירה בחיסין שנמכרה, הווילה שבה חיים אליעזר וטובה בסביון, וילה ברחוב הארזים בגבעת שמואל, קרקע חקלאית בנתניה ודירה בברלין.
בבקשה גולל עו"ד בנקל את השתלשלות האירועים מאז חודש מרץ, אז התקיים הדיון בדו"ח הראשון שהגיש בעניינו של פישמן. בתום אותו דיון כתב השופט אורנשטיין בהחלטתו כך: "סבורני כי טוב יהיה שמבלי לגרוע מכל טענה וברוח דבריי באשר לצורך לפעול בשיתוף פעולה ועל מנת לממש בצורה מושכלת את נכסי פישמן, תכונס אסיפת נושים במשרדי הכנ"ר אשר במהלכה ידון מתווה למימוש נכסים". ברוח החלטה זו, החלו הצדדים בניהול משא ומתן אשר ארך כחודשיים. את המנהל המיוחד ייצג עו"ד אלון קזיוף, את פישמן ייצג בא כוחו עו"ד שלום גולדבלט ואת ילדיו של פישמן ייצג עו"ד דוד לשם. בהסכמת הצדדים עו"ד עמית פינס, אשר עד לאותה העת ייצג את בנק מזרחי בהליך, שימש כמגשר.
בתחילת החודש, הצליחו הצדדים לגבש הסכמים על מספר עקרונות שיוכלו בעתיד להוות בסיס להסדר חוב. העקרונות, אשר נחשפו ב"כלכליסט", הוצגו בשבוע שעבר לנושים במסגרת אסיפה. בהסדר הוצע כי משפחת פישמן תחזיר עד 400 מיליון שקל לנושים בשני שלבים. בשלב הראשון יעבירו בני המשפחה נכסים בשווי של כ-140 מיליון שקל לקופת הפירוק. נוסף על כך תעביר משפחת פישמן 15 מיליון שקל לרשות המסים לצורך תשלום חובות פישמן רשתות ועל מנת לאפשר את המשך פעילותה.
בשלב השני, שיתרחש חמש שנים לאחר חתימתו, יעבירו בני משפחת פישמן סכום נוסף של עד 260 מיליון שקל, שיתבסס על הכנסות חזויות ממכירת אחזקות בפישמן רשתות ובא.ט. אחזקות קירור. הפישמנים מתנים את קיום שלב זה בכך שלחברות תוענק עתה הערכת שווי מצרפית של 40 מיליון שקל לפחות. אחד היתרונות הבולטים בהסדר הייתה מעורבותם הגבוהה יחסית של אשתו של פישמן ושל ילדיו איל פישמן, ענת מניפז ורונית פישמן אופיר.
אולם, הבנקים סברו כי זה לא מספיק ולטענתם יהיה אפשר להביא לקופת הנושים הרבה יותר בהליך של פשיטת רגל. חשוב לציין שבחירה בניהול הליך פשיטת רגל נגד פישמן, כנראה תוביל לחקירת הבנקים עצמם, התנהלותם לאורך השנים ובחינת מתן האשראים לפישמן, מה שעלול לסבך אותם ואף להביא להגשת תביעות כנגדם, כך שלא ברור מדוע הם דוחפים לכיוון הזה.
מטרתה של האסיפה, שהתקיימה בצל הודעות התנגדות מטעם הבנקים שהם הנושים הגדולים של פישמן, הייתה לקבל את עמדתם העקרונית והראשונית לגבי הסכם העקרונות ולהבין האם הם בכלל מעוניינים בהמשך קיומם של המגעים לקראת הסדר שכזה.
"בסיומה של האסיפה הוחלט על דעת כל הנושים כי המנהל המיוחד יבוא בדברים עם הנושים הגדולים ביותר כדי לקבל את השגותיהם ודרישותיהם לשיפור או תיקון עקרונות המתווה להסדר ובמקביל יפנה המנהל המיוחד לקבל הערכות שווי ממומחים לדבר לגבי שוויון של קבוצות 'קירור' ו'רשתות', שהיו אמורות לעמוד במרכז השלב השני להסדר, היה והתגבש", כתב עו"ד בנקל בבקשתו.
בהמשך הוא גם התייחס לאמירות הסותרות שנמסרו לתקשורת לאחר אסיפת הנושים בשבוע שעבר וכתב: "זמן קצר ביותר לאחר פיזור האסיפה הודיע בא כח בנק הפועלים למנהל המיוחד, טלפונית, כי קיבל הנחיה ממרשו שלא לתמוך בהסדר במתכונת כלשהי "ברי כי התנגדותו של בנק הפועלים לעקרונות ההסדר ודרישתו 'לקידום הליכי פשיטת הרגל' סותמת את הגולל על כל ניסיון להשגת הסדר, זאת מן הטעם הפשוט כי בנק זה הינו הנושה הגדול ביותר של פישמן והוכחת החוב מטעמו עולה על 47% מסך כל הוכחות החוב שהוגשו ועל כן אין כל תוחלת לניסיונות להגיע להסדר נושים, יהא תוכנו אשר יהא", נכתב בבקשה.