$
משפט

זכות מצרנות: מהי זכות קדימה בהקצאת מניות?

מטרתה של זכות המצרנות היא לאפשר לבעלי המניות הקיימים לשמור על אחוז האחזקה שלהם בחברה. עו"ד תומר ברזיק מסביר על זכות זו בדיני חברות

עו״ד תומר ברזיק 11:0811.06.17

אחת הזכויות החשובות ביותר בדיני חברות היא זכות מצרנות, המוענקת לבעלי מניות בחברה במסגרת הליך של הקצאת מניות. זוהי למעשה זכות ראשונים הניתנת למשקיעים הקיימים לרכישת מניות נוספות לפני משקיעים אחרים וזאת על מנת למנוע דילול של אחוז האחזקות שלהם בחברה עם כניסתם של בעלי מניות נוספים.

 

זכות מצרנות עשויה להופיע בהסכמים בין בעלי מניות, לדוגמה: בהסכמים לרכישת מניות, הסכמי השקעה והסכמי הקצאת מניות.

 

שמירה על מעמדם של בעלי המניות

כאשר חברה פותחת בהליך של הקצאת מניות, למשל במסגרת הנפקה או כניסתו של משקיע חדש, מדובר ככלל, בצעד חיובי, אשר מביא עמו פוטנציאל של צמיחה עסקית אדירה. יחד עם זאת במצב זה ידולל אחוז האחזקות של בעלי המניות הקיימים ולדבר יכולות להיות השלכות כלכליות מרחיקות לכת. אחת הדוגמאות לכך היא כאשר מדובר על חברת סטרטאפ, אשר עתידה לעשות אקזיט ולהניב לבעלי המניות רווח כלכלי רב. בסיטואציה כזאת, לאחזקת המניות יש חשיבות רבה מאוד ועל כן אם עומד על הפרק הליך של הקצאת מניות, הרי שתהיה דרישה מצד המשקיעים הקיימים למתן זכות מצרנות.

 

מלבד הפגיעה בפוטנציאל הרווח ובכדאיות ההשקעה בשל דילול אחוזי האחזקה, הקצאת מניות מביאה עמה גם סכנה להשתלטות מצד בעלי המניות החדשים, דבר אשר יכול להשפיע על אפייה וצביונה של החברה. זכות מצרנות נועדה לפתור את הבעיות הללו והיא מגנה על מעמדם של המשקיעים הקיימים על ידי מתן זכות קדימה להשתתף ברכישת מניות, באופן אשר יאפשר להם לשמור על אחוז האחזקה שלהם. כך ניתן מצד אחד להתקדם עם התכנית העסקית ולבצע הנפקה של החברה או להתקשר בהסכם עם משקיע חדש, ומאידך לא להסתכן בפגיעה בכדאיות ההשקעה ו/או באובדן השליטה בנעשה בחברה, על כל המשתמע מכך.

 

את זכות המצרנות ניתן למצוא במגוון של חוזים והתקשרויות את זכות המצרנות ניתן למצוא במגוון של חוזים והתקשרויות צילום: shutterstock

 

זכות קדימה ברכישת המניות

כאמור, מטרתה של זכות המצרנות היא לאפשר לבעלי המניות הקיימים לשמור על אחוז האחזקה שלהם בחברה ולמנוע את דילולו במסגרת הקצאת מניות למשקיעים חדשים. הלכה למעשה נעשה הדבר על ידי מתן זכות קדימה לבעלי המניות הקיימים לרכוש מניות בהליך ההקצאה. לעניין זה יש לציין ,כי בדרך כלל זכות מצרנות אינה מקנה תנאים טובים יותר בעסקת רכישת המניות, אלא היא מעניקה מתן זכות ראשונים להחליט האם ברצונם של המשקיעים הקיימים להשתתף בהקצאה בהתאם לחלקם בהון המניות. באילו הסכמים ניתן למצוא את זכות המצרנות? במגוון של חוזים והתקשרויות כגון: הסכם מייסדים, הסכמי שותפות, הסכמי הקצאה, הסכמי השקעה וכיו"ב.

  

עו"ד תומר ברזיק עו"ד תומר ברזיק צילום: ארז שחם

 

האם מתן זכות המצרנות היא חובה?

סעיף 290 לחוק החברות קובע כי בחברה פרטית אשר ההון המונפק שלה כולל סוג אחד בלבד של מניות, ישנה חובה להציע לכל בעל מניה, מניות בשיעור חלקו בהון המניות המונפק והדירקטוריון יהיה רשאי להציע לאדם אחר את המניות לאחר שבעל המניה הודיע כי אינו מעוניין לרכוש אותן. פירוש הדבר הוא כי כאשר לא הוצעה למשקיע קיים זכות קדימה כאמור, הוא יהיה רשאי לקבל פיצוי כספי. הלכה למעשה, תרחיש זה של שלילת זכות מצרנות באופן מוחלט אינו שכיח, אם כי במקרים רבים נהוג להגביל את הזכות בהסכם לטובת יעדים עסקיים טובים לחברה, כגון כניסתו של משקיע חדש, אשר דורש כתנאי לקיום העסקה להגביל את זכות המצרנות של בעלי המניות הקיימים.

 

עו"ד תומר ברזיק עוסק בתחום מסחרי-אזרחי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x