$
דעות

להרחיק את הבנקים ממערכת החינוך

היוזמה של משרד החינוך להכניס נציגי בנקים לכיתות ט' להעביר הרצאות על התנהלות כלכלית נכונה - היא מדאיגה בלשון המעטה

הדס ברוה 07:4409.06.17

לאחרונה פורסם כי במסגרת יוזמה חדשה של משרד החינוך ובנק ישראל, יגיעו נציגי הבנקים לכיתות ט' ברחבי הארץ ויעבירו לתלמידים תכנים הקשורים למערכת הבנקאית, חיסכון ומושגים בכלכלה.

 

על פי הפרסומים, התכנים יפותחו בבנק ישראל אך יועברו על ידי מדריכים חיצוניים מטעם הבנקים, שיגיעו לבתי הספר שיגישו בקשה לכך במשרד החינוך.

תלמידים בשיעור פיננסי (למצולמים אין קשרלכתבה) תלמידים בשיעור פיננסי (למצולמים אין קשרלכתבה) צילום: אביהו שפירא

 

התוכנית החדשה מהווה העלאת הילוך בהכנסת גורמים מסחריים למערכת החינוך, משתי בחינות – ראשית, הנושא של התנהלות כלכלית נכונה ויחס נכון למערכת הבנקאית הוא נושא חשוב מאין כמוהו, אשר מן הראוי כי יטופל בזהירות הראויה, גם בהשוואה לנושאים חשובים אחרים (תזונה נכונה לדוגמה), אשר נכנסו בשנים האחרונות למערכת החינוך. לפיכך, הכנסתם של גורמים מסחריים דווקא לצורך מתן המענה הלימודי בתחום הזה מעוררת תהייה.

 

הדבר השני הבולט בתוכנית, הוא זהותם של הגורמים המסחריים. הבנקים הם מהגורמים החזקים הכלכליים החזקים ביותר בישראל, וקשה לחשוב על גוף מסחרי אגרסיבי יותר מהבנקים בישראל בכל הקשור בפרסום ושיווק. לפיכך הפתח שניתן להם להיכנס למערכת החינוך ולהשפיע על ילדים בגיל כה צעיר היא מדאיגה, בלשון המעטה.

 

שאלה נוספת שיש להעלות בהתייחס לתוכנית החדשה, היא מדוע נבחרו דווקא הבנקים להעביר לתלמידים את עקרונות ההתנהלות הכלכלית הנכונה, כאשר ישנן אופציות אחרות טובות בהרבה.

 

כך, לדוגמה, בשנים האחרונות נוספו למערכת החינוך שורה של מורים אשר עברו הסבת מקצוע. חלק גדול מהם הגיעו מתחומי הכלכלה ומתחומים משיקים. מדוע שאותם מורים לא יוכשרו על מנת להעביר את התכנים שיפותחו על ידי בנק ישראל?

 

אפשרות נוספת היא האופציה שנבחרה על ידי צה"ל לפני מספר שנים, כאשר הוחלט להעביר לחיילים סדנאות בתחום התנהלות הכלכלית. צה"ל בחר באופן מסודר במכרז בחברה העוסקת בתחום החינוך הכלכלי.

 

חלופה נוספת יכולה להיות לפנות בנושא לגופים ציבוריים העוסקות בתחום הצרכנות והחינוך הפיננסי, דוגמת המועצה הישראלית לצרכנות ועמותת פעמונים - אפשרות הטובה בהרבה מהפקדתו בידי הבנקים.

 

ולסיום – סביר להניח כי הבנקים לא יקבלו תשלום במישרין עבור השירות שיספקו למשרד החינוך. אך אסור לשכוח שהבנקים הם ארגונים אשר מטרתם להשיא רווח לבעלי המניות, ומן הסתם שקלו היטב את הרווח שתסב להם ההשתתפות בתוכנית החדשה כתוצאה מהחשיפה לקהל הרך והצעיר שתוגש להם על מגש של כסף. ובמקום שיש רווח יש גם מי שמפסיד – במקרה הזה, אנחנו וילדינו.

 

הכותבת עומדת בראש משרד עורכי הדין הדס ברוה, המתמחה במשפט מנהלי ודיני חינוך

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x