כל מה שאתם צריכים לדעת על בדיקות פוליגרף בחקירה פלילית
חשודים רבים בעבירות פליליות מתלבטים אם עליהם להסכים לבקשת המשטרה להיבדק במכונת הפוליגרף. ההחלטה על כך תלויה במשתנים רבים, ולכן מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום
כולנו היינו רוצים להאמין כי ישנו מכשיר שיודע ומצליח לזהות אם אמירה מסוימת היא אמת או שקר. אך כאשר מדובר בבדיקת פוליגרף, לא כך הם פני הדברים. גם בעלי מכונים אמינים, ותיקים ומנוסים ככל שיהיו, מודים לא אחת כי רמת האמינות של מכונת הפוליגרף אינה חד משמעית, וכשמדובר בבודק פחות מקצועי, הרי שרמת האמינות אף פוחתת.
כל סטודנט שנה א' במשפטים יודע כי בדיקת פוליגרף אינה משמשת כהוכחה קבילה בבתי המשפט, אך למרות זאת, לא פעם, מבקשת המשטרה מהחשוד לעבור בדיקה זו על מנת לקבל 'חוות דעת' על החשדות המופנים נגדו.
שאלה המעסיקה חשודים רבים בעבירות פליליות היא האם עליהם להסכים לבקשת המשטרה להיבדק במכונת הפוליגרף (אין חובה להסכים), או שמא יהיה נכון מצידם לסרב לה. לשאלה זו אין תשובה חד משמעית והיא תלויה במשתנים רבים. במאמר שלפניכם אסקור את היתרונות ואת החסרונות שבהסכמה לבקשת המשטרה לביצוע בדיקת הפוליגרף.
1. רצון המשטרה לעשות בדיקת פוליגרף, על אף שתוצאותיה אינן קבילות כראיה משפטית, נעוצה בצורך לסייע למשטרה באפיקי החקירה בהם היא משקיעה משאביה. אם תוצאת הבדיקה תעיד כי החשוד דובר אמת, אז תנסה המשטרה (בדרך כלל) לפנות לאפיקי חקירה חדשים, ומנגד, אם הבדיקה תצביע על כך שהחשוד דובר שקר, המשטרה תנסה לנבור ולמצוא ראיות נוספות לחשדותיה והפעם, כאלו שתהיינה קבילות בבית המשפט.
2. בדיקת הפוליגרף מתבצעת באמצעות חיבור הנבדק למכונה שתפקידה לבחון את מדדיו של הנבדק בעת שהוא עונה את תשובותיו (דופק נשימה, מוליכות חשמלית ולחץ דם). האחראי על הבדיקה בוחן את המדדים שמתקבלים ומנסה באמצעותם, להסיק האם הנבדק שלפניו דובר אמת או שקר. חשוב לזכור כי חקירת המשטרה מטבעה, מלווה בחששות ובלחץ נפשי רב אשר עלול לגרום למדדים להשתנות ובעצם לגרום לפרשנות שגויה של המתח בו שרוי הנחקר. לכן, בין היתר, ההחלטה האם להסכים לבדיקת הפוליגרף מהווה החלטה כבדת משקל.
3. הסירוב לבקשת הפוליגרף אף הוא אינו מהווה משקל נגד הנחקר ובסך הכל מאלץ את המשטרה להשתמש בשיטות חקירה אחרות. על עורך הדין הממליץ שלא לפנות לבדיקת פוליגרף להכין את מרשו לשיטות החקירה השונות שיחליפו את הבדיקה.
4. האמירה "מכיוון שלא עשיתי כלום אין לי שום בעיה להיבדק בפוליגרף" הינה אמירה מסוכנת וחסרת בסיס. לא פעם יכולים השוטרים ללחוץ על החשוד ולהפציר בו שיוכיח שהוא אינו קשור לחשדות באמצעות בדיקת הפוליגרף ולאחר שהוא מתפתה (כיוון שלא עשה מאום) הוא נמצא דובר שקר בשל חוסר אמינות הבדיקה או פרשנות שגויה של הבודק.
5. הניסיון מלמד כי כשהמשטרה מבקשת לערוך בדיקת פוליגרף, סימן שההוכחות הנמצאות בידה קלושות ולא פעם אף לא קיימות, ולכן מבקשת היא לחזקן או להפריכן באמצעות הבדיקה. על החשוד לשקול קיומה של בדיקה בכובד ראש ולזכור כי אם לא ייבדק הדבר לא ישמש נגדו בחקירה.
שימוש המשטרה בפוליגרף מצביע, בדרך כלל, על מבוי סתום. באמצעות הפוליגרף מנסה המשטרה לאושש חשדותיה וממצאיה - לכאן או לכאן. מכיוון שההחלטה האם להסכים לבדיקת הפוליגרף תלויה במשתנים רבים, על החשוד לפנות לעורך דין העוסק בתחום כדי שימליץ לו האם לעבור את הבדיקה. במידה ועורך הדין ממליץ שלא לעבור את הבדיקה עליו לספק לנחקר מידע על שיטות החקירה בהן עשויה המשטרה לנקוט ולהנחות אותו כיצד לא ״ליפול לרשתה״ ולשמור על זכותו להימנע מהפללה עצמית.
עו"ד עדי כרמלי עוסק בדין הפלילי