$
דעות

הוזלת הצהרונים? מהפכה שטובה בינתיים רק על הנייר

המרכז לשלטון מקומי רוצה להוזיל את מחירי הצהרונים, אבל בינתיים אין סיבה להתרגש מכך. לא ברור מה יקבלו הילדים בתמורה להוזלה, ובהחלט ייתכן שיסבלו מקיצוץ בכוח האדם ופגיעה באיכות המזון שיקבלו

פטר קלנר 19:4903.06.17

המרכז לשלטון המקומי הכריז ביום חמישי על תוכנית למתן הוזלה משמעותית בעלויות הצהרונים. מהפכה של ממש, מיהרו לדווח כלי התקשורת. חיסכון ענק בהוצאה המשפחתית, צקצקו יוזמי התוכנית. אין ספק, שעבור הורים רבים, שקורסים תחת הנטל, חיסכון של מאות שקלים בחודש לילד הוא כמו אוויר לנשימה. אלא שאם צוללים לתוך הפרטים, נדמה שפרט לכותרת יפה בעיתון, ההסכם הוא כמו גבינה שוויצרית - רצוף חורים ונעלמים.

 

להורים ששילמו עד היום מעל 1,000 שקל בחודש ולעתים גם 1,400 שקל עבור ילד בצהרון, העלויות החדשות שנעות סביב 650-785 שקל במקסימום – הן בגדר חיסכון משמעותי.

צהרון. ההורים ישלמו פחות, אבל מה שיקבלו הילדים נותר בגדר נעלם צהרון. ההורים ישלמו פחות, אבל מה שיקבלו הילדים נותר בגדר נעלם צילום: יריב כץ

 

נשמע מפתה? לא בטוח. למעשה, יש סיכוי סביר שבמחיר זה לא רק שלא תקבלו מרצדס במחיר של סובארו, אלא שאתם אף עשויים "לזכות" ברכב בלי מנוע. ההסכם מתייחס רק לשורה התחתונה, אבל נמנע מלהתייחס לתמורה שיקבלו ההורים עבור הוזלה של מאות שקלים בחודש. נעלם שעדיין לא קיבל את ההתייחסות הראויה אליו, לא מצד המרכז לשלטון המקומי ולא מצד אף רשות מקומית. כולם יושבים על הגדר וממלאים פיהם במים.

 

ראוי לזכור, כי בשנים האחרונות עבר ענף הצהרונים במרכז הארץ טלטלה של ממש: לא עוד שירות שמרטפות לילדים, אלא תכנים מובנים שמועברים לילדים ומשתנים משבוע לשבוע, הכולל מגוון איכותי ונרחב של חוגים, מדריכים שעוברים הכשרות, מספר ילדים מצומצם בכיתה וכמובן אספקת ארוחות צהריים בריאות ומזינות ממפעלי הזנה שעומדים בסטנדרטים המחמירים של משרד הבריאות.

 

במקביל לא מעט רשויות הוציאו את העיסוק בצהרונים למיקור חוץ – והעבירו את האחריות למפעילי צהרונים פרטיים שמתפעלים את הצהרונים הלכה למעשה לשביעות רצונם של ההורים.

 

התמורה הזו למי ששכח גם עולה כסף, ולא מעט. איכות ותזונה בריאה עולים כסף. אם נצא מנקודת הנחה שהמדריכים בצהרונים לא משתכרים עשרות אלפי שקלים בחודש (למעשה, רובם מגרדים את שכר המינימום), הרי שאם חותכים בשורת הרווח של בעלי הצהרון, פוגעים ישירות בתמורה שיקבלו הילדים. אם זה בהגדלה משמעותית של מספר הילדים בכיתה, צמצום בכוח האדם, ביטול תפקידי מפתח בצהרונים כמו מנהלי מתחמים ועד לפגיעה אפשרית בתזונה שיקבלו הילדים בצלחת.

 

באותה מהירות שבה יוצאים בהכרזות בומבסטיות על מהפיכת מחירים, ונוטעים תקווה אצל ההורים, כדאי להתייחס גם למה היא כוללת ועל מה מוותרים כדי שהעלות תפחת. לא תמיד הזול משתלם, ולעתים הזול הופך ליקר יותר. כשמדובר בחינוך ובשמירה על הילדים שלנו, לא הייתי מהמר על הזול כל כך מהר. ושכל אחד יעשה את החשבון שלו.

 

הכותב הוא עורך באתר כלכליסט ומשמש גם כיו"ר הנהגת ההורים בבית הספר "שדות" בנס ציונה
בטל שלח
    לכל התגובות
    x