$
דעות

אל תפספסו את תיירות הרמדאן

סיורי לילות רמדאן מספקים את החוויה התיירותית המושלמת, וכך מאפשרים לאלפי יהודים בשנה להתארח ביישובים הערבים, להנמיך את חומות ההפרדה והניכור, ולהגביר את ההיכרות והכבוד ההדדי

טל רז ושירין מחאג'נה 07:2302.06.17

בסוף השבוע הזה יתחיל הרמדאן, החודש התשיעי בלוח השנה המוסלמי. החודש הקדוש ביותר למוסלמים, חודש של התבוננות פנימית, התקרבות לאל, כפרה על חטאים, צניעות ואיפוק. צום שמתחיל מצאת החמה ועד שקיעתה. קניות והכנות לפני ארוחת האיפטאר. דמיינו את השקט ששולט על העיר המוסלמית הגדולה בארץ אום אל-פחם, בעת השקיעה, פסוקי הקוראן הנשמעים במסגדים, כולם באותו זמן, והמואזין הקורא אללה אכבר. ברגעים אלו, מתיישבות כל המשפחות בעיר סביב שולחן אחד לשבירת הצום. לאחר הארוחה, מתעוררים היישובים והרחובות מתמלאים באנשים עד השעות הקטנות של הלילה, ביקורים הדדיים וחגיגות. בחודש מיוחד זה הימים הופכים ללילות והלילות לימים.

 

את החוויה המיוחדת של חודש הרמדאן הפכנו לחוויה תיירותית. אנו בעמותת "מרבד ירוק ואדי עארה" רואים בתיירות מנוע מחולל שינוי ומקדם יחסים בין יהודים לערבים. הכוח הראשון במנוע זה, הוא כוחה של התיירות בהפחתת הניכור והפחד בין שתי החברות, על ידי היכרות מקרוב ומפגש בין שתי אוכלוסיות שגרות אחת ליד השנייה.

 

כתיירים, רובנו מחפשים אחר החוויה התיירותית בה נפגוש את הלא מוכר. אנו באים למפגש זה עם סקרנות, פתיחות ורצון עז להכיר מקרוב: אנשים, מקומות, מסורות, מנהגים, היסטוריה, תרבות, שפה ואוכל. סיורי לילות רמדאן מספקים את החוויה התיירותית המושלמת, וכך מאפשרים לאלפי יהודים בשנה להתארח בישובים הערבים, להנמיך את חומות ההפרדה והניכור, ולהגביר את ההיכרות והכבוד ההדדי.

 

אום אל פאחם אום אל פאחם צילום: ערן יופי כהן

 

הכוח השני הטמון בתיירות הוא היותה כלי ליצירת שיתוף פעולה אזורי, ובר קיימא. במסלולי הטיול שזורים יישובים ערביים ויהודיים להיכרות מעמיקה עם המארג האנושי באזור. טיולי לילות רמדאן המובלים על שני מדריכים ערבי ויהודי תושבי המקום, מספקים לתיירים הזדמנות להכיר את האזור מנקודות מבט שונות ומשלימות. שיתופי פעולה בין תושבים יהודים וערבים וחברות הדדית מייצרים עבור התיירים חוויות מגוונות ועשירות, להן תוצר לוואי חשוב לא פחות. קשרים אלו כבר הוכיחו עצמם כמקור חוסן בישובים היהודים והערבים כאחד. למשל בסתיו 2015 יצאו ראשי רשויות מקומיות ואזוריות, יהודים וערבים באמירה חד משמעית נגד האלימות בין שני הצדדים ופעלו לשמירה על השקט ומרקם היחסים. זאת משום שאותם ראשי הרשויות היהודים והערבים הבינו את הנזק העצום שייגרם אם יאפשרו ליישובים באזורם להיגרר למעגל האלימות. תיירות אזורית משותפת היא רעיון מקורי אך טבעי שבעצם קיומו שומר על האזור ומאפשר הכלה של הקהילות השונות בו ברגעים בהם אנו נמצאים על סף משבר.

 

הכוח השלישי של התיירות - הכוח הכלכלי. תיירות המקדמת כלכלה מקומית, היא תיירות בעלת ערך מוסף חיוני לשמירה על התרבויות, המסורות והאופי המיוחד של הקהילות החיות ברחבי ישראל. לאכול בתוך המטבח המקומי, הכולל ירקות מן השדה השכן, חלב מן המחלבה בכפר, לחם מן המאפייה הסמוכה. ולהמתיק בקינוח מהקונדיטוריה המקומית שמייצרת ממתקים מיוחדים לרמדאן כמו הקטאיף, העוואמה והקולאז'. כך חוויית התיירות הופכת לחוויה של נתינה הדדית: לתייר ניתנת הזדמנות ייחודית להכיר את הישוב על סיפוריו, וטעמיו. וליישוב נכנס כסף להמשך קיומם של העסקים המקומיים המשמרים את הסיפורים והמסורות של המקום.

 

לילות רמדאן הם שיאה של עונת התיירות בכפרים והערים הערביות, ומקפלים בתוכם את כל מה שמובטח כאן ועוד הרבה יותר מכך. הצטרפו אלינו לסיור והיו חלק מהכוח המחולל את השינוי.

 

הכותבות הן מורות דרך מוסמכות וממייסדות עמותת "מרבד ירוק ואדי עארה" המפעילה תיירות אזורית משותפת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x