$
בארץ

מיהלומים ועד נדל"ן והייטק: האימפריה של מיכאל ויצחק מירילשוילי

האב והבן שנחקרו בחשד כי נתנו טובות הנאה למשפחת דרעי, נחשבים לתורמים גדולים של חב"ד; הונו של מיכאל הוערך בשנת 2015 ב-950 מיליון דולר; הבן זכה לכינוי "מארק צוקרברג הישראלי"

תומר גנון ונעמי צורף 07:0301.06.17

אנשי העסקים המיליארדר מיכאל מירילשוילי ובנו יצחק, המקורבים לשר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי, העבירו בשנים האחרונות לפחות 1.75 מיליון שקל לשתי עמותות שבראשן עומדת אשתו של השר, הרבנית יפה דרעי, במטרה להיטיב עם בני המשפחה. זהו אחד מכיווני החקירה של המשטרה ורשות המסים במסגרת החשד לפיו העמותות "מפעלות שמחה" ו"מוסדות תורה חסד יהודה יעלה", שבהן מכהנת אשת השר כיו"רית וחברת ועד מאז הקמתן בסוף שנות התשעים, שימשו כצינור להעברת כספים מאנשי עסקים ומקופת המדינה לבני משפחתו של דרעי.

 

השניים נחשבים לתורמים גדולים של חב"ד. מיכאל הוא גם יו"ר חבר הנאמנים של זק"א.

 

בבוקר יום שני, בסמוך להתייצבותם של דרעי ואשתו לחקירה במשרדי להב 433 בלוד, נלקחו מירילשוילי ובנו לחקירה. חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) חקרו אותם בחשד למתן טובות הנאה לשר הפנים באמצעות בני משפחתו. החוקרים הטיחו בהם שהתרומות שהועברו לעמותות היו מתוך כוונה ברורה להיטיב עם משפחתו של דרעי. האב ובנו הכחישו בחקירתם את החשדות, וטענו שהם תורמים מדי שנה עשרות מיליוני שקלים לעמותות ולנזקקים. הם שוחררו לביתם בשעות הצהריים, ונאסר עליהם ליצור קשר עם מעורבים נוספים בפרשה.

 

מיכאל מירילשוילי ובנו יצחק הם יהודים ממוצא גיאורגי הפועלים בשנים האחרונות בתחומי הנדל"ן, היהלומים, ההייטק, התקשורת, האנרגיה והקמעונאות. המגזין "פורבס רוסיה" העריך את הונו של מיכאל בשנת 2015 ב־950 מיליון דולר.

 

רוב עסקי המשפחה הם פרטיים, והאחזקות המוכרות ביותר שלהם היא בערוץ הטלוויזיה 20 וברשת הסופרים "אחד" שנסגרה.

 

הבן יצחק ( ויאצ'סלב) הוא כיום גם בעל השליטה (61% בשרשור) בחברת רוטשטיין נדל"ן שנסחרת בבורסה של ת"א לפי שווי של כ־235 מיליון שקל. החברה עוסקת בבנייה, ומחזיקה גם נכסי מקרקעין מניבים. מירילשוילי הבן, המכהן כדירקטור בחברה, מחזיק ברוטשטיין נדל"ן באמצעות חברה פרטית בשם אבני שוהם. בעבר היו באמתחתם של האב ובנו אחזקות (5.2%) בחברות חיפושי הגז והנפט הכשרה אנרגיה שבשליטת עופר נמרודי. פעילות החברה לא הניבה תגלית.

 

נכון להיום בשליטתה של משפחת מירילשוילי גם מספר רב של חברות פרטיות הרשומות בישראל. כך למשל על פי רשם החברות, יצחק רשום כבעלים של שמונה חברות פרטיות והאב מיכאל כבעלים של שש חברות. בין החברות שבהם מעורבים האב ובנו ניתן למצוא את קרן הון הסיכון כיתאים (75% יצחק, 25% מיכאל); יהלומי חושן ארגמן (100% מיכאל); חברת השקעות באנרגיות מתחדשות בשם באר יצחק אנרגיה (93% מיכאל); חברת הטכנולוגיה פלאריום גלובל (35% יצחק), העוסקת בפיתוח משחקי רשת ומעסיקה כ־180 עובדים ועוד.

 

יצחק מירילשוילי, אריה דרעי ומיכאל מירילשוילי יצחק מירילשוילי, אריה דרעי ומיכאל מירילשוילי צילום: יעקב כהן, אתר כל הזמן

 

האב מיכאל (57) נולד בקולאשי שבגאורגיה, למד רפואה ברוסיה והתמחה ברפואת ילדים. לפי ראיון שנערך עמו ב"פורבס ישראל" בשנת 2015, בראשית שנות ה־80, תחת שלטון גורבצ'וב, הקים עסקים ענפים בתחום הרפואה, התרופות, הבנייה, מרכזי הקניות וההימורים החוקיים. בשנות ה־2000 נידון מירילשוילי למאסר בעקבות פרשה שבה נחטף אביו, שהיה מראשי הקהילה היהודית בגאורגיה. לדבריו, היה זה מסיבות פוליטיות. מאוחר יותר אישר בית הדין לזכויות האדם בשטרסבורג את טענותיו וקבע כי לא זכה למשפט הוגן ברוסיה.

 

הבן זכה לכינוי "מארק צוקרברג הישראלי"

בנו יצחק (31) עלה לישראל בגיל צעיר ומתגורר כיום בהרצליה פיתוח. לאחר מכן חזר לרוסיה והקים יחד עם שותפים את "וי־קונטקטה" - הפייסבוק הרוסי - רשת חברתית שחברים בה יותר מ־200 מיליון דוברי רוסית מכל העולם. ב־2014 מכרה המשפחה את אחזקותיה - כ־40% ממניות החברה. לפי פרסומים המכירה היתה תמורת 1.2 מיליארד דולר. מאז אותו אקזיט זכה יצחק לכינוי "מארק צוקרברג הישראלי" בעיתונות החרדית.

 

מלבד האב ובנו, ביום שני עיכבו החוקרים בפרשה 14 חשודים, ביניהם מקורבים לדרעי ולמפלגת ש"ס: משה ליאון, חבר מועצת העיר ירושלים; אריאל משעל, מנכ"ל המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל; משה הבא, איש עסקים ובעבר בכיר באוצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x