אחרי 84 שנה: בוטלה פקודת העיתונות שאפשרה לשר הפנים לסגור עיתונים
הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק לביטול הפקודה המנדטורית שחייבה עיתונים לקבל רישיון להוצאתם
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית לביטול פקודת העיתונות המנדטורית. הפקודה שבוטלה, שריד מימי שלטון המנדט, חייבה עיתונים לקבל רישיון להוצאת עיתון ואפשרה לשר הפנים לסגור עיתון מסיבות ביטחוניות.
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר שהדבר נעשה "בשל הפגיעה הקשה בזכויות החוקתיות לחופש הביטוי ולחופש העיסוק". הצעת החוק הממשלתית אוחדה עם הצעת חוק לביטול פקודת העיתונות של ח"כ דב חנין מהרשימה המשותפת שהציע לבטל את הפקודה במשך שלוש כנסות ברציפות.
פקודת העיתונות שנחקקה בשנת 1933 קבעה הוראות לעניין הדפסתם והוצאתם לאור של עיתונים. הפקודה גם קבעה שיש צורך ברישיון כתנאי מוקדם להוצאת עיתון לאור, וכן תנאים לקבלת הרישיון ואת הנסיבות שבהן ישלל. כן היא הסמיכה את שר הפנים להפסיק את פרסומו של עיתון בין השאר בשל סכנה לשלום הציבור".
במהלך השנים הגישה האגודה לזכויות האזרח כמה עתירות לבג"ץ בטענה שהפקודה פוגעת בזכויות יסוד. כבר בשנת 1996 קבעה ועדת צדוק לבחינת ההסדרים החוקיים בענייני העיתונות בישראל כי מדובר ב"הסדרים שאינם עולים בקנה אחד עם היותה של מדינת ישראל מדינה דמוקרטית".
ב-2008 ניסתה הממשלה להעביר חוק עיתונות שיבוא במקום הפקודה ויבטל את דרישות הרישוי כתנאי מוקדם להוצאת עיתון. כן הוצע להעביר את הסמכות לסגירת עיתון בשל סכנה לשלום המדינה או הציבור מידי שר הפנים לידי בית המשפט המחוזי. ההצעה נתקלה בהתנגדות רחבה, הן בשל הותרת האפשרות החוקית לסגירת עיתון על כנה והן בשל המגבלות הקשות שהציעה להטיל על בכירי התקשורת.
ח״כ דב חנין, בירך על ביטול הפקודה. לדבריו, ״דווקא בימים בהם יש מתקפה על התקשורת וניסיונות לפגוע בה, חשוב ומשמח שהכנסת מעבירה את ההחלטה ההיסטורית הזאת. זהו מסר שקובע שאנחנו רוצים ושואפים לחיות במדינה שבה יש עיתונות חופשית ותקשורת חופשית".
חנין צין ש״פקודת העיתונות הייתה מערכת אנטי-דמוקרטית וחסרת כל היגיון שנותרה כאן מתקופת המנדט הבריטי. עצם הקיום שלה היה התנקשות בחופש העיתונות. פעם אחר פעם לא הצלחנו להעביר את הביטול הזה. היום אפשר כבר לומר - שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה״.