$
מוסף 25.05.2017
האדר מוסף שבועי 25.5.17

מה קורה בוילי פוד? "מוזר שהאחים ויליגר מתאמצים כל כך להשתלט על חברה שמכרו מרצונם"

זה נראה כמו דפוס. האחים ויליגר מוכרים את וילי פוד לאוליגרך זר, ואחרי שהוא נקלע לחובות הם משתלטים מחדש על החברה. אחרי שנפטרו מארקדי גאידמק ואלכסנדר גרנובסקי הם נמצאים כעת בקרב המאסף לקחת את החברה מידיו של גרגורי גורטובוי. בראיון למוסף כלכליסט מסביר מנכ"ל וילי פוד אירם גרייבר איך נראית מבפנים חברה שבעליה ניהלו אותה קרוב לחזה באופן שלא נותן צ'אנס לאף אחד אחר להצליח במקומם

נורית קדוש 09:4225.05.17

"צביקה ויוסי ריכזו בידיים שלהם המון סמכויות. הדומיננטיות שלהם בווילי פוד הביאה לכך שכשהם עזבו, נוצר ואקום אדיר. הרבה מאוד ידע הוחזק כאישי שלהם, ואבד. זו היתה התנהלות של חברה שהיא אמנם ציבורית, אבל מאוד ריכוזית ושרירותית". מנכ"ל וילי פוד אירם גרייבר משתדל להיות זהיר כשהוא מדבר על האחים ויליגר. ויש לו סיבה טובה לכך: מייסדי וילי פוד עשויים לשוב להיות הבוסים שלו. בשנתיים האחרונות הם מנסים לקחת בחזרה לידיהם את המושכות בחברת יבוא מוצרי המזון מידי האוליגרך האוקראיני גרגורי גורטובוי. ויש להם ניסיון רב בתחום. אחרי הכל הם היו בסרט הזה כבר ב־2008, כשהשתלטו מחדש על וילי פוד, שנה לאחר שמכרו אותה לארקדי גאידמק.

 

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה:

 

הראיון עם גרייבר מתנהל בנקודת זמן גורלית, שבועיים לאחר שהאחים השיגו רוב באסיפת בעלי המניות של BSD, החברה־האם של וילי פוד, שנועד להחליף את כל חברי הדירקטוריון ולמנות את יוסי ויליגר לתפקיד היו"ר. אלא שבינתיים עתר גורטובוי לבית המשפט באשר לחוקיות המהלך (ועל כך בהמשך), ועד לקיום הדיון בעניין בעוד חודש, הסדר נוכחי נותר על כנו.

 

מימין: צביקה ויוסי ויליגר: "גורטובוי הביא את גרייבר לחברה כמנכ"ל־בובה" מימין: צביקה ויוסי ויליגר: "גורטובוי הביא את גרייבר לחברה כמנכ"ל־בובה" צילום: אוראל כהן

 

איך הרגשת כששמעת על החלטת בעלי המניות?

"מאוד הופתעתי. לאורך כל כהונתי התנהלו מאבקי שליטה בחברה־האם. אבל גם כשהיתה התמחרות בבית משפט והאחים ויליגר התמודדו, היה נראה שאוטוטו מישהו אחר ייכנס. יש משהו מוזר מאוד במהלך הזה שלהם. הם הרי מכרו מרצונם את החברה. מה גורם להם להשקיע כל כך הרבה משאבים בלחזור אליה?

 

"העננה הזאת של בעל שליטה אחר, שכנראה ירצה הנהלה חדשה, היתה כל השנה האחרונה. לא היה לנו רגע דל. עכשיו זה עלה מדרגה משמעותית. כמעט בכל ישיבה שואלים אותי מה קורה ומה יהיה, ואני מכלה לא מעט זמן על בירורים בנושא. כל הספקים והלקוחות שואלים, ואני אומר שאני לא יודע מה יהיה בשנה הבאה".

 

לגרייבר יש היסטוריה לא פשוטה עם האחים ויליגר. הם אלו שהביאו אותו לווילי פוד כסמנכ"ל תפעול ולוגיסטיקה בדצמבר 2013. אלא שכבר אז היחסים בין הצדדים העכירו וגרייבר עזב כעבור כמה חודשים לנס טכנולוגיות. "בינואר 2014 התחלתי חפיפה ובאוקטובר כבר הגשתי מכתב התפטרות. מסרתי אותו כמה פעמים באותה שנה והבעלים סירבו לקבלו", הוא מספר, "הרגשתי שאני לא מממש את הפוטנציאל שלי ושל החברה ועדיף שאחפש חלופה".

 

מה גרם לך להבין את זה בתוך 10 חודשים?

"ההבנה התבססה עוד הרבה קודם, אבל התחלתי פרויקט גדול עם כניסתי לתפקיד, ורק אחרי שסיימתי אותו יכולתי מבחינתי לעזוב. פשוט לא הרגשתי שאני מסכים עם הגישה שלהם".

 

גרייבר זהיר, כאמור. הוא מודה בחצי פה שיש לו בעיה עם "הגישה שלהם", אבל מתחמק מכל ניסיון לפתוח את הביטוי העמום הזה ולהסביר מה בתכלס בעייתי שם. אולם מי שעקב אחרי הנעשה בחברה בשנים האחרונות נחשף לדיווחים על אודות אווירה עכורה, צעקות ואפילו אלימות פיזית.

 

בחברה הכחישו, אבל גרייבר אינו היחיד שבחר לעזוב אז את הארגון ולחזור אליו רק אחרי עזיבת האחים. במקביל אליו עשו סיבוב דומה גם מנהלת השיווק, סמנכ"ל המכירות והסחר ומנהל הלוגיסטיקה.

גרייבר. "קיבלתי לידיים חברה מפוררת. הריכוזיות של האחים הותירה אחריהם ואקום" גרייבר. "קיבלתי לידיים חברה מפוררת. הריכוזיות של האחים הותירה אחריהם ואקום" צילום: עמית שעל

 

רצף אוליגרכים שנפלו

 

ההיסטוריה המשונה של החלפת הידיים בווילי פוד החלה לפני עשור. גאידמק היה אז האוליגרך הנוצץ של הרגע, בשיאו של מסע רכישות, כשהאחים ויליגר מכרו לו את וילי פוד ב־171 מיליון שקל - 70% מעל שווייה בבורסה. זמן לא רב אחר כך הוא נקלע לחובות, והאחים הלוו לו 76 מיליון שקל תמורת שעבוד מניותיו. גאידמק לא עמד בתנאי ההלוואה, והאחים השתלטו על וילי פוד מחדש. הסיבוב הקצר שעשתה החברה מחוץ לבעלותם הותיר בידיהם רווח של כ־100 מיליון שקל.

 

קפיצה קדימה לקיץ 2013. יש אוליגרך אוקראיני חדש בסביבה ששמו אלכסנדר גרנובסקי, שלוטש עיניו לסחורה החמה של התקופה: אימפריית אי.די.בי שנוחי דנקנר עמד לאבד. דנקנר ניסה לקדם מתווה השקעה בקבוצה יחד גרנובסקי ועם האחים ויליגר.

 

ההשקעה לא יצאה לפועל בסופו של דבר, אך ההיכרות עם האחים ויליגר הביאה לכך שב־2014 הוא רכש מידיהם את השליטה בווילי פוד תמורת 268 מיליון שקל — 30% מעל שווייה בבורסה. בהסכם הוכנס סעיף שלפיו ימשיך יוסי ויליגר לשמש יו"ר החברה וצביקה מנכ"ל.

 

בדומה לגאידמק גם גרנובסקי נקלע לקשיים בתוך זמן קצר ופנה לאחים לקבל אשראי. האחים עמדו להלוות לו 83 מיליון שקל תמורת מניותיו בחברות הפרטיות שבמעלה פירמידת השליטה בווילי פוד, אך בית המשפט מנע את המהלך בטענה כי "רב הנסתר על הגלוי בעסקה". גרנובסקי, שנותר במצוקה פיננסית, העביר לבסוף את השליטה בפירמידה לגורטובוי ביולי 2015 תמורת נטילת חובותיו.

 

נראה כי גורטובוי הפיק את לקחי קודמיו, והבין שכדי לא לסיים כמותם, עליו להיפרד סופית מהאחים. בנובמבר 2015 הודיעה וילי פוד כי האחים ויליגר סיימו את כהונתם בהנהלת החברה ובדירקטוריון שלה. במקביל הודיעה החברה גם על מינויו של גרייבר למנכ"ל והוא נכנס לתפקידו בינואר 2016.

 

גרייבר קיבל לידיו אתגר לא פשוט. "כשחזרתי לחברה לא היה בה סמנכ"ל סחר, סמנכ"ל כספים או מנהל שיווק. זו היתה חברה מפוררת". לדבריו, האחים ויליגר ניהלו את העסק באופן כה ריכוזי שלא הותיר למישהו סיכוי אמיתי ליטול מידיהם את המושכות.

 

גאידמק. הסיבוב הקצר שלו בחברה הותיר בידי האחים 100 מיליון שקל גאידמק. הסיבוב הקצר שלו בחברה הותיר בידי האחים 100 מיליון שקל צילום: אוראל כהן

 

איך זה בא לידי ביטוי?

 

"ברוב המקרים, עסקאות הרכש נסגרו למעלה, בידי האחים עצמם, והיבוא רק סגר את האופרציה. לא היה למזכירה ספר טלפונים מסודר של הספקים הפזורים בעולם, כי המידע הזה נשמר בראש של האחים או בניידים הפרטיים שלהם, והיה צורך לאתר אותם אחד אחד. במהלך התקופה שבה הם היו אמורים להעביר לי חפיפה, לא קיבלתי כל מידע. על כל שאלה כמו ממי מזמינים סחורה, התשובה היתה ‘זה מורכב מדי, אני לא יכול להסביר לך, אחפש אחר כך בטלפון’. חודשיים התעסקתי בלהשיג טלפונים של ספקים. היה פחות מ־50% מהמלאי הממוצע שהחברה זקוקה לו לפעילות שוטפת. כשכבר הגענו לאותם ספקים, רובם הופתעו לחלוטין ולא ידעו כלל על השינוי שעברה החברה. אחרי שעברנו את המשוכה הזאת, חלק מהספקים הסכימו להמשיך, אבל רצו לשפר את תנאי התשלום".

 

איך התמודדת עם זה?

 

"הקמתי צוות שהתבססה על המנהלים שעזבו בתקופת האחים, בנינו יחסי אמון עם הספקים, הרכבנו תוכנית אסטרטגית, והקפדנו על העברת תשלומים בזמן".

 

ומה עוד נשאר לעשות?

 

"המכירות השנתיות מסתכמות כיום בכ־300 מיליון שקל. אנחנו צריכים לעבור את תקרת ה־400–500 מיליון שקל מכירות בתוך 3 שנים. החברה תצטרך לבחון בקרוב רכישות ומיזוגים. יש לה כ־250 מיליון שקל בקופה שצריך לנצל. נוסף על כך, יש לה נכס ביבנה שניתן לשעבד ולקבל הרבה מאוד כסף ואז לא יהיה צורך להשתמש בקופת המזומנים".

 

גורטובוי. פנה לבית המשפט לעצור את השתלטות האחים גורטובוי. פנה לבית המשפט לעצור את השתלטות האחים צילום: נמרוד גליקמן

 

מעצר וצו עיכוב יציאה

 

מי שחשב שהדחת האחים ויליגר מניהול וילי פוד תביא ליציבות חדשה בחברה, התבדה במהרה. בפברואר 2016 עצרה רשות ניירות ערך את גורטובוי בחשד שהוציא במרמה 3 מיליון דולר מקופת וילי פוד בעזרתם של נושאי משרה בחברה, וכן שייצר עיוות מצטבר של עשרות מיליוני שקלים בדו"חות אשכול החברות שברשותו. החקירה עדיין מתנהלת וגורטובוי מנוע מלצאת מהארץ.

 

במקביל החלו האחים המודחים לפלס את דרכם בחזרה לשליטה בווילי פוד. אחרי שגורטובוי הראה להם את הדלת, הם החליטו לחזור אליה מהחלון — על ידי השתלטות על החברות שבמעלה פירמידת השליטה בה. בשנה האחרונה הם רכשו מבעלי מניות זרים 38% ממניות BSD וחברו למשקיע אמריקאי המחזיק בחלק נוסף מהמניות עד שהקבוצה בראשותם הגיעה להחזקה של 47% מהחברה לעומת 34% של גורטובוי.

 

לפני כשבועיים קיימו האחים אסיפת בעלי מניות מיוחדת של BSD בלונדון, והצליחו להדיח מהדירקטוריון את גורטובוי, ששימש יו"ר, ואת נציגיו. גורטובוי מעוכב היציאה מהארץ לא היה יכול להשתתף באסיפה, אולם עתר בתגובה לבית המשפט לפסול את ההצבעה בטענה כי אינה חוקית.

 

איך האחים השיגו שליטה שוב?

 

"כשגורטובוי קנה את BGI, החברה־הסבתא של וילי פוד, נשאר לו חוב של 8 מיליון דולר לנפתלי שני, אחד הבעלים הקודמים, וכנגדו עמד שעבוד על כל מניותיה. כשהחוב לא הוחזר, הוא פנה לבית המשפט, שקבע התמחרות על המניות. להתמחרות ניגשו גורמים שונים ובהם חברת טעמן, איש העסקים החרדי מרדכי פרץ הירשנבוים והאחים ויליגר. כמה ימים לפני ההחלטה הגיע גורטובוי להבנות עם טעמן, שלפיהן היא תשלם לשני תמורת שותפות בשליטה בחברה. אבל ההסכם עם טעמן לא מומש, ואחרי כמה חודשים הלך גורטובוי עם הירשנבוים ונותר חוב כלפי טעמן. האחים ויליגר פנו לבית המשפט בבקשה שיקבע שלאותם 9% שנותרו באוויר תהיה זכות הצבעה. בפעם הראשונה דחה בית המשפט את הבקשה. אז הם פנו שוב, והבקשה אושרה (ועל כך עתר כעת גורטובוי — נ"ק). כך נסללה הדרך לאסיפת בעלי המניות".

 

דנקנר. רכישת וילי פוד היתה פשרה אחרי הכישלון של גרנובסקי להשתלט על אי.די.בי דנקנר. רכישת וילי פוד היתה פשרה אחרי הכישלון של גרנובסקי להשתלט על אי.די.בי צילום: אוראל כהן

 

אתה מבין למה הם חוזרים לחברה שוב ושוב?

"וילי פוד יציבה ולא ממונפת או משתמשת במסגרות אשראי. היא מייצרת כסף. המניה עלתה ב־90% מינואר 2016, למרות הכותרות על המאבקים המשפטיים ומציאות שבה האחים שכנעו את כולם שבלעדיהם החברה לא יכולה להתקיים".

 

איך זה תמיד מצליח להם?

"דברים כאלה לא קורים במקרה. כדי לתת לגרנובסקי הלוואה, הם עשו בדיקות נאותות על כל הפירמידה, אז אפשר להעריך שהיה פה יותר מסתם מזל".

 

וממה נובע הפער בין המחיר הגבוה שבו מכרו את החברה לשווי הנמוך יותר שלפיו הם חוזרים אליה?

 

"אני לא יודע, אבל הנתונים הם שמרגע שהאחים ויליגר מכרו את החברה במאי 2014 הם המשיכו לנהל אותה, ואף שלא קרה משהו חריג בשוק או בחברה, התוצאות של 2015 היו בירידה והמניה התרסקה ויחד איתה השווי של החברה. כשגורטובוי ראה את הירידה בתוצאות ושנשארה להם עוד שנה וחצי עד תום חוזה ההעסקה, שבמהלכה יוכלו לדרדר את החברה, הוא העדיף לשלם להם את מה שמגיע להם ולסיים את כהונתם".

 

גם ביחס לגורטובוי רב הנסתר על הגלוי. אתה מרגיש נוח לעבוד תחתיו?

 

"כשפנו אליי מוועדת האיתור עם ההצעה לחזור לחברה ב־2015 וראיתי מי החברים ומי היו"ר, אז המשקל של הבעלים פחות שיחק תפקיד מבחינתי. הייתי בהלם כשנפתחה החקירה נגדו, אבל לא חשבתי שאני יכול לעזוב, כי הבאתי איתי צוות הנהלה והיינו במהלך עבודה שכבר הניבה תוצאות. חשבתי שיהיה נכון להמתין ולראות כיצד זה מתפתח".

 

ובכל זאת, אחרי כמה חודשים נחקרת באזהרה ברשות ני"ע במסגרת החשדות נגד גורטובוי.

 

"זה לא נעים, אבל כשאתה יודע שהכל תקין מבחינתך, עוברים את זה. באותו ערב חזרתי ועבדתי ללא כל מגבלות. מעבר לכך, אחד השינויים הגדולים שעשיתי מאז נוגע להעברת ניהול ההשקעות לגורמים חיצוניים, כך שאני כמנכ"ל לא נדרש, כפי שהיה נהוג בחברה בעבר, לאשר אם לקנות מניות ואילו".

 

אלכסנדר גרנובסקי אלכסנדר גרנובסקי

 

מאורוגוואי לשב"כ

 

בדרכו לשולחן בבית הקפה שבו נערך הראיון, גרייבר מתעכב דקות ארוכות לשיחה ערה ולבבית ליד אחד השולחנות. הצצה לעברו מגלה שבת שיחו היא נועה בן ארצי, נכדתו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין. השניים, כך מתברר, מכירים כבר יותר משני עשורים, עוד מהתקופה שבה שירת גרייבר בתפקידי ניהול בכירים באבטחת אישים בשב"כ.

 

גרייבר (51) נולד באורוגוואי לדוד, פרטיזן שברח מפולין לדרום אמריקה, ולשושנה דרעי, שעלתה ממרוקו. השניים הכירו בישראל ועברו לגור באורוגוואי, אך כשאירם היה בן שנה, התגרשו הוריו ואמו עלתה איתו ועם אחיו התאום לישראל. גרייבר גדל "במשפחה מרוקאית חמה" בחולון, שירת כמ"פ בגבעתי ומשם המשיך לשב"כ. ב־2008 הוא פרש מהשירות אחרי קבלת תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה, המשיך ללימודי תואר שני במינהל עסקים במכללה למינהל והחל לכהן כמנכ"ל פוליבה, המייצרת ומשווקת חומרי גלם ומוצרים לענף האפייה והמזון. התחנה הבאה היתה הסיבוב הראשון שלו בווילי פוד.

 

איך אתה מצליח לנהל חברה תחת בוס שבעלי המניות הצביעו בעד סילוקו, וכשנראה כי הבעלים הקודמים שמהם ברחת יחזרו?

 

"אין להחלטה שהתקבלה באסיפת בעלי המניות של BSD כל השפעה על ההתנהלות השוטפת שלי. אני ממשיך לפעול מול הדירקטוריון בהתאם לתוכניות העבודה של החברה. אם יקרה משהו בעוד חודש־חודשיים, אז אשקול מחדש כיצד לפעול".

 

האחים ויליגר מסרו בתגובה: "גרייבר גויס בידינו כמנכ"ל בעקבות היכרות במישור החברתי. לאחר מבדקים שערכנו והמלצות שקיבלנו, גילינו כי אינו מתאים כמנכ״ל, ומינינו אותו כסמנכ"ל. לאחר חודשים ספורים הסתבר לנו שגם לתפקיד זה הוא לא מתאים והסכמנו שיפרוש בכבוד.

 

"גרייבר הובא לחברה כמנכ"ל בובה בידי גורטובוי בשכר גבוה כדמי שתיקה והוא שותף להעלמת 3 מיליון דולר שעברו בתקופת כהונתו מווילי פוד לשיפוץ מלון סגור בצ'כיה (חשדות רשות ני"ע עומדים נגד גורטובוי, לא נגד גרייבר - נ"ק). במקום לתקוף את מייסדי החברה, שהובילו אותה לשווי של למעלה מ־100 מיליון דולר, גרייבר צריך לתת הסברים לציבור ולמשקיעים לאן נעלמו 3 מיליון דולר". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x