סלינגר מוכנה להאריך את תקופת המעבר ל־8 שנים, אליהו דורש יותר
ועדת הכספים תדון היום שוב בהוראות החדשות שמשנות את היקף ההון שצריכות חברות הביטוח לרתק כדי לעמוד במחויבויות למבוטחים. הממונה על שוק ההון התגמשה ומוכנה להאריך את תקופת הסתגלות בשנתיים, בעל השליטה במגדל דורש 12 שנים
ועדת הכספים של הכנסת תקיים היום דיון מעקב בנושא החלת הוראות הסולבנסי, שמבקשות לשנות את אופן החישוב לקביעת גובה ההון שיידרשו חברות הביטוח לרתק כדי להבטיח את יכולתן לשלם למבוטחים. הדיון יערך כדי לבחון אם היתה התקדמות במחלוקת בין המפקחת על רשות שוק ההון דורית סלינגר לבין שלמה אליהו, בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל.
עיקר המאבק בין השניים נוגע באורך תקופת המעבר שינתן לחברות הביטוח. סלינגר דורשת להחיל את ההוראות תוך 6 שנים, החל מ־2016, ואילו מגדל מבקשת להאריך את תקופת המעבר ל־16 שנים, כפי שנהוג באירופה, ולהחילן מרגע ההגעה להסכמות.
- דיון סוער בכנסת על ההקלות לחברות הביטוח; מיקי לוי: "אסור לסכן את הציבור"
- חברי ועדת הכספים נרתמים לצד אליהו בקרב נגד סלינגר
- יו"ר מגדל: "יישום לא אחראי של הסולבנסי יגביל את הצמיחה במשק"
עד היום בוצע החישוב לריתוק הון ביחס לגודלה של החברה. ההוראות מבקשות שהחישוב יבוצע כעת לפי תמהיל סיכונים ועל בסיס תרחישי קיצון. לטענת מגדל, תיק ביטוחי החיים שלה שונה מיתר החברות ובו רמת סיכון גבוהה יותר, והיא מחזיקה בכ־50% מתיקי ביטוחי החיים במדינה — עם 2.1 מיליון מבוטחים. כך, שדרישות ההון החדשות יאלצו אותה לרתק את ההון הגדול ביותר מבין חברות הביטוח. לכן החברה מבקשת לאפשר לה תקופת מעבר ארוכה יותר.
בשיחות שהתנהלו בין אנשי הממונה לבין ראשי מגדל, וביניהם היו"ר יוחנן דנינו והמנכ"ל ערן צ'רנינסקי, לא הגיעו הצדדים להסכמות. ל"כלכליסט" נודע שסלינגר הסכימה לתוספת של שנתיים לתקופת ההסתגלות, כך שזו תסתיים בסוף 2023 במקום בסוף 2021. התוספת תינתן לחברות הביטוח לפי היקף ביטוחי החיים הוותיקים שלהן. מנגד, במגדל הסכימו להוריד את הדרישה ל־10–12 שנה, כלומר עד סוף 2027–2029.
במידה ותקופת המעבר ליישום התקנות תחול מ־2016, הפער בין הצדדים עומד על תוספת של בין 4–6 שנים.
תחילה דרשה סלינגר מחברות הביטוח ליישם את ההוראות החדשות תוך שנתיים. לאחר שאלה התמרדו, נכנסה הממונה למשה ומתן עם איגוד חברות הביטוח בראשות גיא רוטרופף והסכימה להאריך את פרק הזמן. זאת תוך שהיא דוחה על הסף את ההשוואה לאירופה. חמש מתוך שש חברות הביטוח הגדולות חתמו על התקנות החדשות, אך מגדל סירבה והצליחה לגייס תמיכה של רוב חברי הקואליציה וחלק מהאופוזיציה בדיון שנערך בוועדת הכספים.
לדיון האחרון שנערך בנושא לא הגיעה סלינגר, ועוררה את זעמם של מרבית מחברי הכנסת — ביניהם גם התומכים בה, שראו בזה צעד מזלזל ויהיר. יתכן שלדיון היום הממונה תגיע, אך לא בטוח שהגעתה תוביל להצבעה על החלטה. סלינגר זקוקה לאישור ועדת הכספים כדי להחיל את התקנות החדשות.