טראמפ הציב רף בלתי עביר בביקור המוצלח בסעודיה
נשיא ארה"ב ינחת היום לביקור קצר בישראל, ובממשלה כבר מכינים חבילת מחוות כלכליות להקלה על הפלסטינים. אבל אחרי הביקור בסעודיה, שבמסגרתו נחתמו עסקאות נשק בכחצי טריליון דולר, נראה שסדר העדיפויות האמריקאי במזרח התיכון משתנה
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ינחת היום בנמל התעופה בן־גוריון, זאת במסגרת סיורו הרשמי הראשון מחוץ לגבולות ארצות הברית. הוא צפוי להיפגש היום עם נשיא המדינה ראובן ריבלין ועם ראש הממשלה בנימין נתניהו וכן לבקר בכנסיית הקבר ובכותל המערבי. מחר הוא עתיד להיפגש עם נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, להניח זר ביד ושם ולשאת נאום במוזיאון ישראל. ביום שלישי הוא יעזוב את ישראל וימריא לרומא.
- נאום טראמפ לעולם המוסלמי: "טרוריסטים לא מאמינים בחיים, אלא במוות"
- כחלון, רגב ולוין הודיעו שלא יגיעו לקבלת הפנים לטראמפ; נתניהו הבהיר: חובה להגיע
- בגלל ביקור טראמפ בישראל: נדחה מינוי שר תקשורת קבוע
כחלק מההכנה לביקור נשיא ארצות הברית, הקבינט המדיני־ביטחוני אישר אתמול כמה צעדים כלכליים להקלה על האוכלוסייה הפלסטינית. בין היתר, הוא אישר הוספת משמרת עבודה למעבר אלנבי, המשמש למעבר סחורות ואנשים בין ירדן לרשות הפלסטינית, כך שיפעל 24 שעות ביממה, וכן הקמת אזור תעשייה משותף לישראלים ופלסטינים בקרבת ג'נין. את הצעדים יזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, השרים איילת שקד ונפתלי בנט הצביעו נגד.
עסקת הנשק שולחת מסר לישראל ולאיראן
לישראל מגיע טראמפ מסעודיה, שם התמוגגו מבחירתו להתחיל את הביקור האזורי דווקא בעיר הבירה שלהם. התקשורת המקומית טענה כי המסר הזה מופנה גם לישראל כהוכחה לזמנים המשתנים במזרח התיכון ולהפיכה של סעודיה לבעלת הברית החשובה ביותר של האמריקאים באזור. בנאום שנשא אתמול לסיכום הביקור — שבו נפגש בין היתר עם המלך הסעודי סלמאן — קרא טראמפ למדינות המוסלמיות להילחם בטרור ובקיצוניות, ואמר כי איראן היא המובילה העולמית במימון וחימוש טרוריסטים.
במקביל לביקורו במדינה התקיים כנס ראשי החברות הסעודי־אמריקאי, שבמסגרתו נחתמו כמה עסקאות. את עיקר הכותרות תפסה עסקת נשק בשווי כולל של 460 מיליארד דולר בין התעשייה הצבאית הסעודית לחברות נשק אמריקאיות. סעודיה צפויה להוציא 110 מיליארד דולר על עסקאות בטווח המיידי, ו־350 מיליארד הדולרים הנוספים צפויים לצאת במהלך העשור הקרוב. מבחינת הסעודים מיליארדי הדולרים שהם מוכנים לשפוך על השוק האמריקאי נועדו לשדר מטרה אחת ברורה — שדרוג הכוח הצבאי כדי לבלום את ניסיונות ההתפשטות של איראן.
כך, ההודעה על עסקאות הענק הגיעה במקביל לפרסום תוצאות הבחירות לנשיאות באיראן. עבור הסעודים, וככל הנראה גם עבור ממשל טראמפ, הפרשנות שלפיה הבחירה המחודשת בחסן רוחאני מייצגת רצון לפתיחות מצד העם האיראני אינה עושה רושם ניכר. המחנה הסוני המתון בראשות סעודיה עודנו סבור כי כל עוד איראן נשלטת בידי האייתוללות ובכירי משמרות המהפכה — פניה לעימות, להמשך החתרנות האזורית ולפיתוח טילים ארוכי טווח. לפני כמה שבועות אף הזהיר שר ההגנה הסעודי והאיש החזק בפוליטיקה המקומית הנסיך מוחמד בן סלמאן כי המערכה תעבור בעתיד לשטחה של איראן, ועסקת הנשק מאותתת על רצינות הצהרותיו.
ואולם, ההחלטה להוציא סכומי עתק על נשק מגיעה דווקא בשנים של קיצוץ בהוצאה הממשלתית בסעודיה, כמו גם בתקופה של צעדי צנע ומסים חדשים המוטלים על האזרחים, זאת כחלק מההליך השאפתני שעוברת המדינה כדי להתנקות מהתלות הכלכלית בנפט עד שנת 2030. נוכח טענות שונות בסעודיה כי הנשיא האמריקאי בא לבזוז את הקופה המקומית למען קיום הבטחות לבוחריו הבהיר שר האוצר הסעודי מוחמד אל־ג'דעאן כי לא מדובר אך ורק ברכש צבאי שיסייע לשוק העבודה האמריקאי, אלא גם בהשקעות שיובילו ליצירת מקומות תעסוקה עבור הסעודים.
עם הביקורת המתונה מצד מומחים כלכליים בתוך גבולות הממלכה באופן כללי הסעודים חוגגים את מה שהם רואים כביטול היתרון הצבאי האיכותי של ישראל, עיקרון שהנחה את כלל הממשלים האמריקאיים בעשורים האחרונים.
לפי הפרשן הסעודי הביטחוני הבכיר ד"ר זאיד אל־עומרי, באמצעות עסקת הנשק התחזקה סעודיה בארבעה תחומים עיקריים: הראשון הוא הגברת יכולת ההתערבות של הצבא הסעודי לכל תרחיש בגבולותיה וכן בתימן, סוריה ועיראק, שם היא נאבקת על ההשפעה מול איראן; השני הוא חיזוק מעמדה הפוליטי האזורי בזכות הפיכת צבאה לאחד המתקדמים באזור; השלישי הוא חיזוק המחויבות האמריקאית לממלכה, שכן מימוש העסקה הוא רב־שנתי; והרביעי הוא חיזוק הכלכלה המקומית באמצעות הקמת פסי ייצור של אמצעי לחימה מתקדמים המבוססים על טכנולוגיה אמריקאית, במדינה שבה שיעור האבטלה הוא כמעט 13%.
הנפט חשוב בהרבה מהסוגיה הפלסטינית
לביקור הנשיאותי בסעודיה התלוו גם נציגי חברות אמריקאיות מובילות — דוגמת לוקהיד מרטין, בואינג, אקסון מוביל, סיטי גרופ וג'נרל אלקטריק — שקיבלו הבטחות לעדיפות בתהליכי ההפרטה שצפויה הממלכה לעבור בשנים הקרובות וכן בהזדמנויות העסקיות שייווצרו שם בעקבו ההרפורומות שמתוכננות במסגרת החזון ל־2030.
מלבד זאת, במהלך סוף השבוע הגיעו מריאד דיווחים על עסקאות בין חברות אמריקאיות לחברות סעודיות בשווי של 200 מיליארד דולר. לפי שר האנרגיה הסעודי חאלד אל־פאלח, בין אראמקו המקומית וחברות אנרגיה והנדסה אמריקאיות נחתמו עסקאות בהיקף של 90 מיליארד דולר. לפי דיווחים מריאד, בין חברות אנרגיה סעודיות לחברות אמריקאיות נחתמו חוזים נוספים בהיקף של 22 מיליארד דולר.
מה שלא הוזכר כמעט במהלך ביקורו של טראמפ בסעודיה הוא הסוגיה הישראלית־פלסטינית. העיסוק בישראל ובעובדה שטראמפ המריא מריאד לירושלים היה שולי ברשתות החברתיות, והגיע בעיקר מהמחנה השיעי הפרו־איראני, שמנסה להדגיש את הברית המתהווה בין המדיניות הסוניות לירושלים, בתיווך הבוס מהבית הלבן.
העיתונאי הידוע עבד אל־בארי עטואן, שאינו נחשב לתומך במשפחת המלוכה הסעודית, פרסם אתמול מאמר ביקורת חריף ובו תקף את שר החוץ הסעודי עאדל ג'ובייר על שבמסיבת העיתונאים המשותפת עם עמיתו האמריקאי בשבת הזכיר רק במשפט אחד את הסוגיה הפלסטינית. "זה כאילו מדובר בסוגיה בדרום אמריקה או באיים הקאריביים", קונן העיתונאי הוותיק במאמרו.
העצמה כלכלית לנשים וכדורגל עם תלמידים
למסע הדילוגים של טראמפ מתלווים גם הגברת הראשונה מלניה, בתו של הנשיא איוונקה ובעלה ג'ארד קושנר, המוגדר כיועץ בכיר בבית הלבן.
אתמול השתתפה איוונקה בדיון עם נשים סעודיות על נושאים כלכליים הנוגעים לנשים. על פי הצהרת הבית הלבן, בדיון שהתקיים באחד מהארמונות המלכותיים בריאד השתתפו נשות עסקים ופוליטיקאיות סעודיות במטרה "להקשיב לחוויות שלהן ולדון בהזדמנויות להעצמה כלכלית עבור נשים". באירוע נוסף שבו השתתפה איוונקה אתמול, שארגן הבנק העולמי, התחייבו סעודיה והאמירויות הערביות להשקיע 100 מיליון דולר בקרן מיוחדת עבור נשים במזרח התיכון שבבעלותן עסק או שמעוניינות להקים עסק. נשיא הבנק העולמי ג'ים יונג קים הודה בהצהרה לטראמפ על תרומתה בהקמת הקרן, שהשקתה הרשמית מתוכננת "בהמשך השנה".
במקביל הגברת הראשונה מלניה טראמפ בילתה אתמול בנפרד מבעלה. בזמן שהוא קיים שורה של פגישות עם מנהיגים מהעולם הערבי, היא ביקרה בבית הספר האמריקאי הבינלאומי בריאד, שם היא העניקה ספרים של ד"ר סוס לכיתות הגן ושוחחה עם תלמידי כיתה ו' במגרש הכדורגל. שר החינוך הסעודי הצטרף אליה בביקור.
דורון פסקין הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com