פרשנות
המדינה מאותתת לבג"ץ: אם מס דירה שלישית לא מוצא חן בעיניכם - חסלו אותו בעצמכם
בתשובתה לעתירה נגד חוק מס דירה שלישית הבהירה המדינה שלא תוציא את הערמונים מהאש עבור שופטי בג"ץ. היא גם הדגישה שלשיטתה אין דבר כזה דיון חוזר בוועדת הכספים
את תשובת המדינה לעתירה לביטול חוק מס דירה שלישית ניתן לדמות כך: התינוק התחיל ללכת, אי אפשר להחזיר אותו לבטן, אם אתם רוצים - תהרגו אותו אתם. אנחנו לא נעשה זאת.
פרקליטי המדינה מחנכים את בג"ץ
המדינה בתשובתה לא רק מסרבת להצעת שופטי בג"ץ להחזיר את הדיון בחוק מיסוי הדירה השלישית לוועדת הכספים, היא גם מעמידה אותם על חוסר התכלית והתוחלת שבהצעתם: "אין הבדל מעשי בין ביטול מלא של הליך החקיקה לבין השבתו לנקודת הזמן המוצעת בהצעה", כותבים עוה"ד שוש שמואלי ורן רוזנברג מפרקליטות המדינה. כלומר, המשמעות של ההצעה היא למעשה ביטול החוק.
להבדיל מההצעה בדיון על מתווה הגז שגם אז סירבה הממשלה להצעת השופטים לבחון שוב את פיסקת היציבות. המתווה התקבל כהחלטת ממשלה והפה שהתיר יכול גם לחזור בו. במקרה הנוכחי, מדובר בחוק של הכנסת. ו"מרגע שנחקק החוק אין יוזם החוק מוסמך להסכים לביטולו, אף לא מקום שמדובר בחוק המבוסס על הצעת חוק ממשלתית", נכתב בתגובת המדינה.
פרקליטי המדינה מלמדים את השופטים פרק בהלכות תקנון וחקיקה: "מעת שחוק אושר במליאה לא מוכרת בתקנון פרוצדורה של חזרה אל הוועדה או חזרה מהצעת החוק. סופיות זו תכליתה להבטיח גם ודאות משפטית. הדרך הפרלמנטרית לתקנו או לבטלו היא, איפוא, רק באמצעות חקיקת חוק מתקן או מבטל".
במקרה הזה, אין כזה דבר דיון חוזר
ולכן, החזרת הדיון לוועדה משמעותו ביטול החוק. בג"ץ נזהר בביטול חוקים ולכן הציע את ריפוי ה'פגם שיורד לשורשו של עניין', בדיון חוזר כדי לקיים את עקרון ההשתתפות המושכלת של חברי הכנסת שנפגע בגלל השעה המאוחרת שנוסח החוק המעודכן הגיע לוועדת הכספים. המדינה כאילו משיבה לבג"ץ: אין בדעתנו, כלומר ביכולתנו, לתקן את הפגם. נעשה זאת להבא. הממשלה לא מסכימה להוציא את הערמונים מהאש עבור בג"ץ ועכשיו מן הסתם ביטול החוק יצטרך לבוא מהשופטים, שקיבלו בתגובת המדינה גם את ההישגים וההתפתחויות שביטולם, כך נרמז, יהיה על מצפונם.