$
בארץ

לרפורמה בחברת החשמל לא כדאי לחכות לכסף המצרי

פסק דין בשוויץ קבע שעל מצרים לפצות את חברת החשמל בכ־1.76 מיליארד דולר על פיצוץ צנרת הגז בשטחה ב־2011. אם הכסף אכן יגיע לידי החברה, הוא עשוי לממן הסדרי פרישה המוניים לעובדים הוותיקים

ליאור גוטמן 08:1911.05.17

חברת החשמל צפויה לפרסם את הדו"ח הרבעוני הראשון שלה ל־2017 עד סוף החודש. אחת הסוגיות שמעסיקות את החברה, וכן את משק האנרגיה בישראל, היא כיצד היא הולכת להתייחס, אם בכלל, לפסיקת בוררות שהתקבלה לפני כשבועיים במוסד בוררות בינלאומי בשוויץ, שבה נקבע שחברת הגז הלאומית המצרית חייבות לה פיצוי של כ־1.76 מיליארד דולר בשל חלקן בסדרת פיצוצי צנרת הגז המצרית ב־2011.

 

 

בפני החברה שתי אפשרויות. ראשית, היא יכולה להתעלם חשבונאית מהפסיקה ולא להכניסה לדו"ח. מנגד, חברת החשמל יכולה לרשום את הכסף שאמור להגיע לידיה בדו"חות הכספיים, את כולו או חלקו, ולסווג אותו כ"הכנסה לקבל" - הכנסות של תקופה מסוימת שטרם התקבלו. במידה שכך תבחר, הכסף ישפיע לטובה על המאזן של החברה.

 

בחברת החשמל סירבו להתייחס לנושא ומסרו כי "החברה לומדת את פסק הבוררות".

 

למה יכול לשמש הכסף?

 

אם הכסף ממצרים אכן יגיע לידי חברת החשמל, ניתן יהיה להשתמש בו לשלוש מטרות שונות - שאותן יקבע רשות החשמל ומשרדי הממשלה. הראשונה והסבירה ביותר היא מימון הסדרי פרישה המוניים לוותיקי החברה, כחלק ממהלך ארגוני של הרפורמה המתעכבת בחברת החשמל. עלות פרישת עובדי החברה עומד על כ־1.5 מיליון שקל לעובד, ובשנים 2017–2016 פרשו ועוד צפויים לפרוש כ־1,000 איש. 

 

האפשרות השנייה היא שרשות החשמל, הרגולטור המופקד על החברה, תפחית את תעריף החשמל, אולי עד 35% לכ־36.4 אגורות לקוט"ש. זאת בעוד כיום תעריף החשמל הביתי עומד על כ־56 אגורות לקוט"ש. תעריף החשמל עלה בשנים האחרונות בעד כ־33%, כך שהציבור הישראלי יכול לקבל את הכסף בחזרה על ידי הורדת התעריף מיידית או בפריסה לאורך שנים, ולאחר התייעלות בחברה.

 

אופציה נוספת שעומדת בפני חברת החשמל, היא לממן פיתוח תשתית כמו תשתית להולכת חשמל.

 

לא בטוח שהפיצוי יגיע

 

למרות פסיקת בית המשפט בשוויץ, בחברת החשמל לא יודעים אם הכסף יגיע, ואם כן, מתי וכיצד הם יגבו אותו. גם במאי 2016 התפרסמו דיווחים בתקשורת הזרה על פשרה שמתגבשת בין הצדדים שתכלול תשלום של רק מחצית החוב. גם סכום זה היה אמור לעבור לחברת החשמל על פני עשור או יותר.

 

בנוסף, בסביבת החברה טוענים שאף אחד לא מחכה לתשלום וכי הסיכוי שיתקבל הוא אפסי. הסיבה העיקרית היא שמי שאמורה לשלם היא חברה לאומית מצרית. לכן, כשמדובר במערכת יחסים רגישה עם מדינה שכנה, ממשלת ישראל יכולה להחליט שלא לגבות את הכסף.

יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל צילום: יוסי וייס

 

הגישה הזו תואמת את המדיניות של ממשלת ישראל בתחום החשמל בשנים האחרונות. למשל, הרשות הפלסטינית מסרבת עד היום לשלם את מלוא חובה לחברת החשמל. רק התערבות של שר האוצר משה כחלון לפני כחצי שנה הביאה לפשרה של תשלום חלקי, פריסת תשלומים לשאר החוב ותספורת של כמה מאות מיליוני שקלים על חשבון הצרכן הישראלי.

 

ישראל בעצמה מתחמקת מתשלומים למדינות אחרות. אותו מוסד בוררות בשוויץ קבע שישראל חייבת לאיראן כמיליארד דולר על חלקה בחברת קו צינור אילת אשקלון (קצא"א) - פסיקה שמעולם לא כובדה. לכן, אם ישראל לא משלמת לאיראן בעקבות פסיקת בוררות, למה שממשלת מצרים תכבד את הפסיקה האחרונה?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x