בלעדי לכלכליסט
יונדאי וסמסונג יעלו פחות: הסכם סחר חופשי עם דרום קוריאה יוביל להוזלת מוצרים מיובאים
לפי הערכות, לאחר סבב שיחות שצפוי להתקיים בסוף החודש בסיאול, ייחתם ההסכם שיביא לביטול מכסים על מוצרים מיובאים מדרום קוריאה, כמו מכוניות ומכשירי אלקטרוניקה. התועלת ליצואנים והחיסכון ליבואנים והצרכנים מוערכים בכ־100 מיליון דולר בשנה
הסכם סחר חופשי בין ישראל לדרום קוריאה, שיבטל מכסים על מוצרים מיובאים כמו מכוניות ומכשירי אלקטרוניקה ויפחית עלויות, על סף חתימה. המשא ומתן לקראת ההסכם החל רשמית לפני כשנה, ובשבוע שעבר חלה התקדמות משמעותית ונקבע סבב שיחות אחרון לסוף מאי בסיאול. לפי הערכות, ההסכם יבשיל לחתימה החודש.
- המגדל הגבוה בדרום קוריאה נחנך ושבר שיאים עולמיים
- ריקול ל-1.5 מיליון מכוניות יונדאי וקיה בארה"ב ודרום קוריאה
- חברת המשחקים למובייל נטמרבל תגייס 2.3 מיליארד דולר בהנפקה בדרום קוריאה
דרום קוריאה היא שחקנית בולטת בסחר עם ישראל. היקף הסחר בין המדינות, הן ביצוא והן ביבוא, עמד על כמעט 2 מיליארד דולר בשנה האחרונה. לפי הערכות במשרד הכלכלה, התועלת ליצואנים והחיסכון ליבואנים והצרכנים עומדים על כ־100 מיליון דולר בשנה. בין החברות הדרום־קוריאניות שמייצאות לישראל ניתן למצוא את חברת האלקטרוניקה LG, תאגיד הענק סמסונג ויצרניות הרכבים יונדאי וקיה.
המכס על יבוא רכבים עומד על 7% ממחיר המכונית לפני מסים ועל מוצרי אלקטרוניקה, כמו מקררים ומזגנים, המכס הוא 12%. מכשירים סלולריים וטלוויזיות כיום פטורים ממכס, כך שהצרכנים לא צפויים ליהנות מהוזלה על מכשירים אלו.
כלל הסחר בין המדינות גדל בשנה האחרונה ב־11% לעומת 2015. רובו מוסבר בעלייה ביבוא מוצרים. היצוא לדרום קוריאה עלה מעט, לאחר שהיה במגמת ירידה לפני כמה שנים. זאת בין היתר בשל הסכמי סחר שעליהם חתמה דרום קוריאה עם מדינות אחרות.
לטענת מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה אוהד כהן, ההסכם, אם ייחתם, יפטור ממכס גם שורת מוצרים מיובאים בתחום הדשנים, הקוסמטיקה, הציוד הרפואי ועוד. במידה וייחתם ההסכם, יש לקוות שהיבואנים יגלגלו את ההנחה לכיס הצרכן ולא לכיסם. במקביל תייצא ישראל לדרום קוריאה מוצרים ישראליים רבים בפטור ממכס. היצוא בולט בעיקר בענפי כימיקלים, דשנים, ביו־טכנולוגיה, מזון, קוסמטיקה, שירותי אבטחה ועוד. לפי נתוני מכון היצוא, נכון ל־2011 יותר מ־300 חברות ישראליות מייצאות למדינה האסייתית.
במקביל ישראל מקיימת מו"מ להסכמי סחר עם סין, וייטנאם, אוקראינה ורוסיה. הסכם הסחר עם הודו תקוע זה זמן רב בשל החלטת ממשלת הודו. לישראל הסכמי סחר עם 11 מדינות, בהן ארה"ב, האיחוד האירופי, קנדה ומקסיקו. קוריאה עצמה חתמה עד כה על 15 הסכמי סחר חופשי.
משר הכלכלה אלי כהן נמסר: "כינון הסכם סחר חופשי עם דרום קוריאה יאפשר לחברות הישראליות להגדיל את היצוא וכן לצרכן הישראלי ליהנות ממוצרים איכותיים בעלות נמוכה יותר".