ניסנקורן מאיים בסכסוך עבודה אם יושעו חברי ועד בתע"א
יו"ר ההסתדרות שלח מכתב למנכ"ל התעשייה האווירית, לאחר שבפגישה בין השניים לא נעתר וייס לבקשתו של ניסנקורן למנוע את השעייתם של העובדים החשודים בסחיטה באיומים במסגרת פרשת השחיתות הגדולה בחברה
יו"ר ההסתדרות הכללית, אבי ניסנקורן, מפעיל את כוחו כדי למנוע את השעיית חברי ועד עובדי התעשייה האווירית (תע"א) שחשודים בסחיטה באיומים במסגרת פרשת השחיתות הגדולה בחברה, ואף מאיים בסכסוך עבודה.
- חברות ממשלתיות: זו יחידת המשטרה שמחפשת אתכן
- מבקר המדינה על סף סיום בדיקת ועד עובדי תע"א
- הוארכה בשבועיים תקופת הרחקתו של יאיר כץ מהתעשייה האווירית
בפגישה בין מנכ"ל תע"א יוסי וייס לבין ניסנקורן, שהתקיימה אחרי החג בעקבות פנייתו של ניסנקורן במטרה למנוע את הליכי ההשעיה, הודיע וייס כי ימשיך לפעול להשעיית חברי הוועד בעקבות החלטת דירקטוריון. לאחר שהתברר שהליכי ההשעיה נמשכים, פנה ניסנקורן לפני כיומיים במכתב ובו איום בהכרזת סכסוך עבודה לקראת השבתת החברה, בטענה לפגיעה בארגון העובדים: "התערבות כזו חורגת בעליל מכל זכות או סמכות של מעסיק ומכל נורמה. אין בכוונת ההסתדרות להשלים עם תופעה כה בלתי לגיטימית". ניסנקורן כתב במכתב שאם לא יפסיקו -הוא ינקוט באמצעים כולל הכרזה על סכסוך עבודה.
ניסנקורן אף מציין את הסכם תוכנית ההבראה שנחתם באוגוסט בין ההנהלה לוועד וכולל סיום העסקתם של למעלה מ-800 עובדים, ומציין כי בנסיבות שנוצרו "אין מנוס מדחיית יישום פרק ב' בהסכם, בין השאר כפועל יוצא של התערבות תע"א בשיבוש פעילות הוועד". ניסנקורן כותב כי במידה שההנהלה לא תפסיק בפעולותיה כולל דחיית פרק ב', ההסתדרות תשתמש באמצעים העומדים לרשותה, כולל סכסוך עבודה.
ניסנקורן נמנע מפירוק הוועד
התעשייה האווירית החלה בהליכי השעיה לכלל עובדיה החשודים, עד אשר תחליט המשטרה האם להגיש כתבי אישום או לסגור את התיקים בעניינם, כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט". מספר חברי ועד כבר הושעו. עם זאת, השעיית העובדים מהחברה אינה מונעת את המשך חברותם בוועד עובדי החברה וקבלת החלטות בו. הרחקת העובדים מהוועד ופירוקו יכולה להיעשות על ידי ניסנקורן, שנמנע מפעולה זו. יאיר כץ, בנו של השר חיים כץ, הוא חשוד מרכזי במסגרת הפרשה. חיים כץ שימש כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית לשעבר, וסיעתו, שמהווה מקור כוח משמעותי בשבילו עד היום, חתומה בהסכם קואליציוני עם סיעת עוגן שבראשה עומד ניסנקורן.
לפני כשבוע וחצי נערך שימוע ליאיר כץ לגבי השעייתו מהחברה. לשימוע הגיע כץ מלווה בשורה של עורכי דין, תשעה על פי ההערכות, ביניהם עו"ד יעקב וינרוט ועו"ד עמית חדד. כץ חשוד בעבירות של תיווך בשוחד וסחיטה באיומים, שאותן ביצע במסגרת עבודתו בתעשייה האווירית, ככל הנראה במטרה לגרום לעובדי תע"א להתפקד לליכוד.
שימועי השעיה התקיימו גם ליתר חברי הוועד החשודים בפעילות פוליטית אסורה של מנגנון התפקדות לליכוד של עובדים בניגוד לרצונם: אילן אטל, דוד פרץ, רוג'ר אנקווה ואושרי קסלסי. שימוע היה אמור להתקיים בשבוע שעבר גם ליו"ר הוועד, אהוד נוף, אלא שזה החליט לא להופיע, כשאי הופעתו מגובה על ידי ניסנקורן. בין ניסנקורן לאהוד נוף, שחשוד במסגרת הפרשה בעבירות סחיטה באיומים, קיימים קשרים פוליטיים, כאשר נוף ממוקם במקום ה-27 ברשימת עוגן של ניסנקורן להסתדרות.
לחברי הוועד שלהם נעשה שימוע טרם נמסרה תשובה, וההערכה היא כי זו תקבע ותימסר בשבוע הבא. ב-9 במאי (יום שלישי הקרוב) מסתיימת תקופת ההרחקה מהחברה שקבע בית המשפט ליאיר כץ ואהוד נוף, במידה וההנהלה לא תחליט על הרחקת העובדים עד לתאריך זה, יתכן והמשטרה תיאלץ לבקש הארכה נוספת.
התעשייה האווירית מתפקדת ללא יו"ר מזה כתשעה חודשים. רק לאחרונה נפסלה מועמדותו של מועמדו ומקורבו של שר הביטחון אביגדור ליברמן, יאיר שמיר, על ידי ועדת גילאור בשל חשד לניגודי עניינים בין עסקיו הפרטיים לתפקידו כיו"ר וזיקותיו הפוליטיות לשרים ליברמן וכץ. על אף שהחברה מתפקדת ומנוהלת בפועל על ידי הדירקטוריון והמנכ"ל, תפקידו של יו"ר בין השאר הינו התוויית אסטרטגיה ובקרה, קבלת החלטות מהותיות שיכלו לסייע לחברה בתקופה רגישה זו ולדאוג שהליכי ההשעיה יתבצעו על אף הלחצים המופעלים. שר הביטחון אביגדור ליברמן טרם הצהיר על מועמד חדש לתפקיד היו"ר, אך ההליך המהיר ביותר כרגע למינוי יו"ר הוא מינוי מועמד ללא זיקות פוליטיות, שההסתברות שיעבור את הליך נבחרת הדירקטורים גבוהה יותר או מינוי מהדירקטוריון הקיים.
בתעשייה האווירית ובהסתדרות בחרו שלא להתייחס לדברים.
עורכי הדין אייל בסרגליק, עבני כהן, עו"ד מורן פינטו וייס וכרמית שחיבר, המייצגים את חבר הועד אילן אטל מסרו כי "השימוע בתיק דיני העבודה התקיים לאור סעיף בהסכם הקיבוצי אשר מאפשר השעיית עובד שנפתחה נגדו חקירה פלילית, ללא קשר לטיב החשדות. הלכה למעשה החשד בפרשה זו, אשר הינה משנית לפרשיה העיקרית שנחקרת הוא ערטילאי ללא כל ראיות ומבלי שעד אחד אפילו מעיד אודותיו. במצב דברים זה אין כל הצדקה להשעות את מרשנו אף לא באופן זמני".
עורכי דינו של כץ, וינרוט, חדד, אושר רובינגר ונועה מילשטיין מסרו כי "התעשייה האווירית ביקשה להשעות את מרשנו מעבודתו רק בשל העובדה שהוא נחקר במשטרת ישראל. בשימוע טענו שאין בסיס לחשדות המיוחסים למרשנו ובכל מקרה, אין בעצם קיומה של חקירת משטרה כדי להצדיק סנקציה פוגענית של השעיה. מרשנו, עובד מסור בתעשייה האווירית מזה שנים והוא פעל ופועל כשטובת התעשייה האווירית לנגד עיניו. אנו סמוכים ובטוחים, כי לאחר שמשטרת ישראל תשלים את החקירה בעניינו של מרשנו, היא תגיע למסקנה כי לא נפל רבב במעשיו".