ישראל ויפן חתמו על הסכמים לשיתוף פעולה כלכלי בדגש על תחום הסייבר
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן ומקבילו היפני הירושיגה סגו חתמו על ההסכמים. בין היעדים שנקבעו: העלאת היקף המסחר בין המדינות העומד כיום על 3 מיליארד דולר בשנה ב-1.2 מיליארד שקל הקמת מרכז סייבר
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן ומקבילו היפני, הירושיגה סקו חתמו היום (ד') על הסכמים לחיזוק הקשרים הכלכליים בין ישראל ליפן בתחום הסייבר, במסגרתם יוקם גוף שיאגד את כל הארגונים הכלכליים וירכז את הפעילות הכלכלית המשותפת בישראל וביפן. ההסכמים מהווים המשך יישום של החלטת ממשלה של יפן וישראל מינואר 2015 לחיזוק הקשרים הכלכליים בין המדינות. היעדים שנקבעו הם העלאת הייצוא בין ישראל ליפן ב-1.2 מילארד דולר (עלייה של 50%) ולהעלאת כמות החברות היצואניות ב-33% (ל-210 חברות).
- ארץ השמש הנוגחת: יפן מקדמת במרץ תוכנית בת 100 שנה להזנקת ענף הכדורגל
- בקרוב: טיסות ישירות בין ישראל ליפן
- הצצה לעתיד: כך ייראה פארק הרובוטים שייפתח ביפן
בנוסף, חתמו השרים על הסכם שיתוף פעולה בתחום הסייבר. ההסכם שנחתם קורא להגברת ההשקעות והפעילות המשותפת בתחום זה וקובע כי המדינות יערכו תכנית הכשרה משותפת, יקיימו סדנאות עבודה משותפות, מומחים ישראלים יתרמו למרכז המצוינות בתחום הסייבר המוקם ביפן, ועוד.
יפן הינה הכלכלה השלישית בגודלה, כאשר היקף הסחר בין ישראל ליפן לא השתנה משמעותית ועומד על 3 מיליארד דולר (יבוא וייצוא). ביקורו האחרון של שר הכלכלה היפני הקודם התקיים ב-2014.
לטענת דגן אלוני, ראש ענף אסיה פסיפיק במנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, מאז הביקור האחרון חלה תנופה גדולה במרכזים הכלכליים, וחברו יפניות מגלות עניין בשוק היפני שנפתח לישראל. ענף הסייבר הישראלי מעורר עניין במיוחד לדבריו כאשר רק לכנס הסייבר האחרון בישראל הגיעו למעלה מ-100 חברות יפניות. "המטרה של ההסכמים הנוכחיים היא לראות את אותו פוטנציאל עצום מתרגם לצעד אחד קדימה. הסכם הסייבר יאפשר שיתופי פעולה פעולה יותר קונקרטיים בתחום הסייבר", אומר דגן והוסיף: "ביולי ייפתח שר הכלכלה היפני מרכז מצויינות, מרכז הכשרה לחברות יפניות בתחום הסייבר, בו תשלב ישראל את החברות הישראליות והמומחים הישראלים, שיבנו תכניות ויכשירו את החברות היפניות, וכך יחשפו לידע והחברות הישראליות".
אלי כהן, שר הכלכלה והתעשייה, אמר כי: "אני רואה בשיתוף הפעולה עם יפן, הכלכלה השלישית בגודלה אחרי סין וארה"ב, יעד אסטרטגי לכלכלה הישראלית. ביקור השר סקו בישראל הינו איתות על כוונותיה הרציניות של יפן להתקרב לישראל ולעלות מדרגה ביחסינו הכלכליים. שיתוף הפעולה עם יפן הוא המשך לשיתופי הפעולה עם סין ודרום קוריאה שמחזקים את הכלכלה הישראלית. אני ועמיתי היפני הצבנו יעד משותף להכפיל את היקף הסחר בין המדינות ואני מאמין כי נעמוד ביעד זה בהצלחה".
השר היפני, הירושיגה סקו, הדגיש בטקס החתימה את חשיבות שיתוף הפעולה בתחום הסייבר, בייחוד לקראת האולימפיאדה שתהיה ב-2020, אירוע בעל פוטנציאל איום סייבר: "יחסים בין ישראל ליפן ימנפו את הצמיחה הכלכלית ביפן, אנו זקוקים לתמיכה הישראלית בתחום הסייבר לקראת אולימפיאדת טוקיו 2020 ומצפים לשיתוף פעולה פורה".
אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, "ישראל מזוהה ביפן כמקור לחדשנות וכמעצמת סייבר היכולה לתרום רבות להתמודדות של יפן עם אתגרים ואיומים בתחום". נועה אשר, הנספחת המסחרית ביפן הוסיפה כי הינה מצפה שהקמת הגוף החדש תאפשר קיום פעילויות כלכליות נוספות כגון הקמה של בטא סייטס של חברות ישראליות ביפן.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עמד היקף סחר הסחורות בין ישראל ויפן בשנת 2016 ע"ס של כ-3 מיליארד דולר, כאשר יצוא הסחורות הישראלי ליפן מסתכם בכ-700 מיליון דולר. הייצוא הישראלי ליפן מגוון יחסית ומורכב ממכשירים אופטיים ורפואיים, מכונות וציוד חשמלי וכימיקלים. יבוא הסחורות מיפן, לעומת זאת, הסתכם בשנת 2016 בכ-2.3 מיליארד דולר כשהתחומים המובילים בו היו מכונות ומכשירים מכניים, ציוד מחשבים וכלי רכב.