בלעדי לכלכליסט
דרמה במירוץ לביהמ"ש: דוד האן משך את מועמדותו לשופט מחוזי
הכנ"ר פרופ' האן, שמועמדותו למחוזי כבר אושרה על ידי הוועדה לבחירת שופטים, משך במפתיע את מועמדותו. משרד המשפטים הטיל איפול על ממצאי דו"ח שבדק התקשרות בין האן ליועץ התקשורת בעקבות חשיפת כלכליסט בנושא
תפנית דרמטית במירוץ למינוי שופטים מחוזיים: ביום חמישי פורסמה רשימת המועמדים למינוי שופטים בבתי המשפט המחוזיים, והמועמד המוביל ולכאורה הבטוח ביותר, פרופ' דוד האן, כונס הנכסים הרשמי, נעדר מהרשימה. ל"כלכליסט" נודע כי האן משך את מועמדותו ברגע האחרון לפני פרסום הרשימה.
- דוד האן מציג: יחצן על חשבון רשות השידור, כנס במימון כספי נפטרים
- המינוי שלא היה: פרופ' דוד האן לא מונה לביהמ"ש המחוזי
בשבועות האחרונים ערכה מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור בדיקה בעניינו של פרופ' האן, וזאת בעקבות חשיפת "כלכליסט" שלפיה יועץ התקשורת של האן, משה גל מחברת גילאב, קיבל את שכרו מתוך קופתה של רשות השידור שנמצאת בהליך פירוק, אך העניק להאן טיפול בעניינים שחרגו מתחומי רשות השידור.
בדיקתה של המנכ"לית הושלמה בימים האחרונים. בעת שנפתחה הבדיקה, נמסר ממשרד המשפטים ל"כלכליסט" כי עם סיומה יפורסמו הממצאים, אלא שכעת התברר שהוטל איפול על הממצאים ומשרד המשפטים סירב להעביר עותק מהדו"ח.
ל"כלכליסט" נודע כי גם גורמים משפטיים בכירים ביקשו לעיין בדו"ח הבדיקה, לאור מועמדותו של פרופ' האן לתפקיד שיפוטי בכיר, אך גם הם נענו בסירוב ובאמירה שהאן ממילא הסיר את מועמדותו.
ממשרד המשפטים נמסר ל"כלכליסט" ש"אין קשר בין הבדיקה לסוגיית השיפוט". השרה שקד, שקידמה בלהט את מועמדותו של האן ואף הציעה למנות אותו בחודש פברואר השנה כשופט בבית המשפט העליון, סירבה למסור תגובה כלשהי לפניית "כלכליסט". גם לשכת עורכי הדין מילאה פיה מים וסירבה לפרט על אודות נסיבות פרישתו של האן מהמירוץ לשיפוט.
אז מדוע החליט פרופ' האן לוותר על המינוי לתפקיד הנחשק כשופט מחוזי? ממשרד המשפטים נמסר כי "פרופ' האן ביקש למסור כי הוא מתפנה עם סיום תפקידו בקרוב לקידום והשלמת מחקרים אקדמיים הממתינים לו זה זמן רב".
הבקשה לביהמ"ש הוגשה אחרי שהיועץ כבר פעל
הסרת המועמדות של האן היא צעד מפתיע ביותר, בעיקר לנוכח העובדה שמבחינת תשעת חברי הוועדה למינוי שופטים, האן כבר נבחר ואושר לתפקיד, וכל שנשאר היה לבצע הליך טכני של הכרזה ברשומות על מועמדותו 45 יום לפני ישיבת הוועדה הבאה שנקבעה ל־12 ביוני 2017.
הוועדה למינוי שופטים התכנסה ב־22 בפברואר כדי לבחור ארבעה שופטים לבית המשפט העליון. בסיום התכנסות הוועדה פורסמה הודעה באמצעות הדוברת של שרת המשפטים שקד שהיא גם דוברת הוועדה (שכן שקד היא יו"ר הוועדה למינוי שופטים) ובה נמסרו שמותיהם של ארבעת שופטי העליון שנבחרו (יעל וילנר, יוסף אלרון, ג'ורג' קרא ודוד מינץ) וכן נכתב בהודעה כי "כמו כן הוועדה החליטה למנות את פרופ' האן לשופט מחוזי".
בעקבות ההודעה פורסמו דיווחים בכל כלי התקשורת על מינויו של האן למחוזי. אלא שכפי שפורסם ב"כלכליסט", התברר שההודעה לא היתה נכונה מכיוון שהוועדה שהתכנסה לדון בשופטים לבית המשפט העליון אינה יכולה להחליט על מינויו של מועמד לבית משפט אחר מאשר זה שאליו הוגשה מועמדותו. במענה מסרה דוברת הוועדה כי אכן האן לא מונה בפועל, אך נמסר ששמו יפורסם ברשומות ותיערך הצבעה בישיבה ביוני. הסיכוי של האן שלא להיבחר בנסיבות אלו היה למעשה אפסי, שכן כל חברי הוועדה כבר הצביעו ואישרו את בחירתו.
הפרסום ב"כלכליסט" שהוביל לבדיקה בעניינו של האן, שלפי משרד המשפטים אין לה כל קשר להסרת המועמדות, עסק בגלגול עלות העסקת יועץ התקשורת של האן על קופתה של רשות השידור.
ב"כלכליסט" פורסם כי האן בתפקידו ככונס הרשמי זכאי לקבל שירותי דוברות וייעוץ תקשורת מדובר משרד המשפטים, משה כהן. אלא שהאן חפץ בשעתו במינוי יועץ תקשורת אישי שיסייע לו, וביולי 2014 הוא נפגש עם היחצן משה גל, בעלי חברת גילאב ייעוץ תקשורתי ביחד עם אבי שוברט. כמה שבועות לאחר מכן שכר האן את שירותי גילאב, שפעלה להגדיל את החשיפה של האן בכלי התקשורת, בין היתר באמצעות ראיונות לרגל השלמת מחצית הקדנציה שלו ככונס הרשמי.
התשלום עבור השירותים שגילאב העניקה לפרופ' האן הגיע מקופת רשות השידור. כך, באוגוסט 2014 מונה האן למפרק רשות השידור, מתוקף החוק שהורה על פירוקה והקמת תאגיד השידור הציבורי החדש. בדצמבר 2014 הוגשה לבית המשפט בקשה שהוגדרה "דחופה" מטעם האן, ובה התבקש השופט דוד מינץ בין היתר לאשר את ההתקשרות עם חברת גילאב "בקשר עם הליך הפירוק של הרשות".
בקשה זו הוגשה, כפי שעולה מהדברים, ארבעה חודשים אחרי שחברת הייעוץ כבר פעלה בשירותו של האן וסיפקה לו גם שירותים שעסקו באופן מובהק בעניינים שאינם קשורים לפירוק רשות השידור. למרות זאת, בבקשה שהגיש למחוזי אין זכר למשימות נוספות אלו, והוצג מצג שלפיו גילאב טיפלה בענייני הרשות בלבד.
המחוזי אישר את בקשתו של האן, והעסקת גילאב, באמצעות כספים של רשות השידור המתפרקת, נמשכה לפחות עד מועד פרסום הכתבה וייתכן שעדיין נמשכת. לפי הבקשה, גילאב מקבלת תשלום של 12 אלף שקל בחודש, לפני מע"מ.
חלפו 50 יום ורשות השידור טרם השיבה
ממשרד המשפטים נמסר כי "למען הסדר הטוב ולמעלה מן הצורך" קיים משרד המשפטים בדיקה על ידי המבקרת הפנימית של המשרד ובמסגרתה נבדקו מסמכים, בוצעו ראיונות מול גורמים רלבנטיים במשרד ואף נסקרו כתבות עיתונאיות. "הבדיקה מצאה שההתקשרות עם חברת ייעוץ התקשורת החיצונית אושרה כדין על ידי הגורמים המוסמכים לקראת כניסתו לתוקף של חוק השידור הציבורי ומינויו של הכונס הרשמי כמפרק רשות השידור. לאחר מכן, משהוחלט כי השירות נחוץ בהמשך הליך הפירוק, נתבקש ונתקבל אישור בית המשפט המחוזי לביצוע ההתקשרות עם יועץ התקשורת. הבדיקה לא מצאה בסיס לטענות בעניין אי־סדרים בהליך ההתקשרות מול יועץ התקשורת או בדרך הפעלתו".
לפני קרוב לחודשיים פנה "כלכליסט" בבקשה לקבלת מידע לפי חוק חופש המידע בקשר לפירוק רשות השידור, וביקש בין היתר דו"חות כספיים של רשות השידור מאז החל הליך הפירוק ועד היום, מסמכים הנוגעים להעסקת משרד עורכי הדין יגאל ארנון בשירות הכונס הרשמי לצורך תפקידו, וכן את הסכם ההתקשרות בין יועץ התקשורת לבין פרופ' האן ומסמכים נוספים הקשורים לכך.
לפי החוק, הרשות הציבורית צריכה להשיב לפונה בתוך 30 יום. אף שחלפו יותר מ־50 יום, טרם התקבלה תשובה כלשהי לפנייה.