חילוקי דעות בין האוצר לתקשורת מעכבים את הפרדת בנק הדואר
הדירקטוריונים של בנק הדואר ושל דואר ישראל יקיימו היום פגישה מכרעת לגבי הפרדה של שני הגופים כפי שנקבע בחוק. חילופי האשמות לגבי סיבת העיכוב בין משרד האוצר למשרד התקשורת כשמאז 2012 הוגשו 6 בקשות לדחיית ביצוע ההפרדה
חברי דירקטוריון חברת דואר ישראל וחברי דירקטוריון בנק הדואר צפויים לקיים היום ישיבה מכרעת לגבי עתידו של בנק הדואר, כך נודע ל"כלכליסט". בישיבה תוצג תוכנית אסטרטגית ועסקית של בנק הדואר שלפי חוק מ־2012 חייב להיות מופרד מדואר ישראל.
- קרן להב רוכשת את מלוא הבעלות בחברת האשראי סילבר
- בפעם השביעית: נדחה חוק בנק הדואר שיעזור לבעלי חשבון מוגבל
- ההנפקה הגדולה ביותר זה שנתיים: בנק הדואר הסיני גייס 7.4 מיליארד דולר
בשנת 2012 חוקק תיקון לחוק הדואר הקובע את הפרדתו של בנק הדואר מחברת דואר ישראל, אלא שהפרדה זו הותנתה במספר תנאים, לרבות הקצאת הון עצמי, תנאי שאינו מתקיים. גורמים המעורים בפרטים הסבירו ל"כלכליסט" כי בישיבה צפויים להכריע הצדדים "האם הפרדת בנק הדואר תצא סוף סוף לדרך או שהבנק לא יופרד ובסופו של דבר הוא יהפוך ללא רלבנטי".
כעת מבצע בנק הדואר פעילות בנקאית בסיסית המתרכזת בעיקר בביצוע תשלומים, פעילות שכבר מתקיימת על ידי הלקוחות בעיקר באמצעות אפליקציות, כך שללא שדרוג הפעילות של הבנק והפרדתו מחברת דואר ישראל הבנק יאבד את כוח המשיכה שלו.
כמה הון עצמי צריך
חוסר ההיתכנות לביצוע ההפרדה מצריכה את שרי התקשורת מאז 2012 לבקש מועדת הכלכלה של הכנסת לדחות את ביצוע ההפרדה. עד כה, נאלצו שרי התקשורת לבקש 6 פעמים לפחות את דחיית ביצוע החוק, שהוא תוצר של ועדות ממשלתיות ודו"ח מבקר המדינה שהמליץ על הפרדת שתי החברות.
מנכ''ל בנק הדואר, דורון ארבלי, צפוי להציג את התוכנית, אשר בראשה הרחבת הפעילות של הבנק לרבות מתן הלוואות, קבלת פיקדונות, הנפק כרטיסי אשראי, פריסת כספומטים, אשראי ליבוא, ועוד. לפי האומדנים שיוצגו הרחבה כזו תאפשר להגדיל את הרווחים של הבנק בכ־40 מיליון שקל בשנה הבאה, ותוספת של 49 מיליון שקלים בשנת 2019, אחרי תוספת תקציב פיתוח של כ־25 מיליון שקל לשנה.
הפרדת בנק הדואר מחברת הדואר היא יוזמה של שר התקשורת דאז משה כחלון שביקש ב־2011 להפוך אותו לבנק חברתי בבעלות המדינה שיתרום להגברת התחרותיות בשוק הבנקאות וינגיש שירותי בנקאות לעשירונים הנמוכים. העיכוב המרכזי עד כה היתה ההיענות לדרישה של הקצאת הון עצמי. בתחילת הדרך דובר על 100 מיליון שקל, סכום שאגף התקציבים סירב להעניק. במשרד התקשורת ובדואר ישראל דורשים את הכספים מהאוצר, אלא שאוצר מבהיר כי לחברת דואר ישראל מספיק כסף בקופה וכי הממשלה הנוכחית השקיעה כבר 477 מיליון שקלים ברפורמה בדואר שהתרחשה בשנה האחרונה.
בנוסף, גורמים ברשות החברות הממשלתיות הסבירו כי אין צורך בסכום כה גבוה ואפשר להתחיל פעילות בהון עצמי של 20־30 מיליון שקלים, שכן הון עצמי של בנק הוא פונקציה של הסיכונים שלו. יתרה מזו, מסבירים ברשות החברות כי ההון עצמי לא חייב להיות כסף מזומן אלא יכול להיות נכסי נדל''ן. לדואר מספר רב של נכסים ששווים מאות מיליוני שקל וניתן להתגבר על מכשול זה באמצעות רישום של מספר מצומצם של נכסים לטובת מאזן בנק הדואר.
עימות עם ועד העובדים
עוד נודע ל"כלכליסט" כיבמשרד התקשורת מאשימים את שר האוצר כחלון בעיכוב ביצוע ההפרדה, למרות שהוא הגה אותו ולמרות שהנושא מופיע במצע הבחירות של מפלגת כולנו. "רק כחלון יכול לקדם את זה. הוא פשוט צריך לדפוק על השולחן", אומרים הגורמים המעריכים כי הסיבה האמיתית מאחורי חוסר המעש של כחלון היא עימות עם ועד העובדים - מהחזקים בהסתדרות - שמתנגד למהלך.
עובדי הדואר, וגם הנהלת חברת הדואר, חוששים מלאבד את הנכס האסטרטגי ביותר עבור החברה שכן בנק הדואר אחראי על 20% מהכנסות החברה ובעיקר למחצית מהרווח שלו.
בינתיים כבר הוכנה טיוטה להסכם עם עובדי הבנק לצורך ההפרדה, ווחתימה עליו היא תנאי לביצוע ההפרדה.
תיקון החוק קובע שבנק הדואר, גם אחרי ההפרדה, ימשיך להיות חברה בת של דואר ישראל. "הם מפחדים שאחרי ההפרדה תגיע ההפרטה ואז לדואר עצמו אין זכות קיום", מסר גורם בכיר. והוסיף: "הנושא הזה כבר לא בראש סדר העדיפויות של כחלון, אחרת הוא היה דורש להעביר 30 מילון שקלים שזה לא כסף עבור האוצר", מסר בכיר המעורב בתהליך. "מי שאחראי לביצוע הפרדת בנק הדואר מהדואר הוא אך ורק משרד התקשורת והעומד בראשו. הסיבה לאי ביצוע הרפורמה היא החשש מעימות עם הוועד וזה כלל לא קשור לאוצר", מסר גורם באוצר.
מנגד מסרו גורמים במשרד התקשורת כי המשרד נחוש לקדם את הפרדת בנק הדואר מהחברה.