$
משפט

במסרון מסינגפור או מונקו, היי קיו הגיעה לסוף הדרך

שם לוי, הבעלים של חברת ההכנה לבחינה הפסיכומטרית, לא הגיע לדיון בבית המשפט על קשייה של הרשת, וכבר 17 שנה שהוא חי מחוץ לישראל. בהודעת טקסט אחת אישר לוי שאין לו כסף לשלם לעובדים שלא פגשו אותו מעולם. תמרורי אזהרה דווקא היו בשפע

ספי קרופסקי, ענת רואה ותומר גנון 06:5512.04.17

בקשת הפירוק הזמני לרשת HIGH Q, שהוגשה השבוע לנשיא בית המשפט המחוזי תל אביב השופט איתן אורנשטיין - מי שניהל כמה מתיקי חדלות הפירעון הגדולים בשנים האחרונות ובהן תיק אי.די.בי והפועל תל אביב — הצליחה להפתיע אפילו אותו. "חשבתי שראיתי הכל", אמר השופט כשהתבשר בדיון שמנכ"ל החברה ובעל השליטה בה, שם לוי, מנהל אותה בשלט רחוק מסינגפור ובכלל ויתר על האזרחות הישראלית שלו "מטעמים אידיאולוגיים".

 

מופתעים לא פחות מהשופט אורנשטיין היו 230 עובדי הרשת, אחת הבולטות והגדולות בתחום שירותי ההכנה למבחני פסיכומטרי ובגרויות, שקיבלו ביום שישי האחרון הודעה שהחברה פושטת רגל, לאחר שלא קיבלו את משכורות חודש מרץ במלואן. בעקבות ההודעה הם הגישו את בקשת הפירוק לבית המשפט.

 

פיקדונות במקום אשראי

 

המנכ"ל לוי עצמו הודה בהודעת טקסט ששלח מסינגפור או מונקו לבאת כוחם של העובדים, עו"ד חיות גרינברג, כי "לחברה אכן אין יכולת לעמוד בכל התחייבויותיה ולכן אין לי התנגדות, עם כל הצער הכרוך בכך, לפירוקה". לפי הערכת נציגי העובדים, ההנהלה חייבת להם 2.5–3 מיליון שקל.

 

מאחר שלדיון בבית המשפט לא התייצב איש מטעם החברה, התברר במהלכו כי נתונים בסיסיים כמו גובה החובות של החברה עדיין לא ברורים. ככל הידוע לחברה אין חובות לבנקים, מאחר שהיא התנהלה ללא אשראי ופעלה על בסיס ערבויות בנקאיות שנמסרו כנגד הפיקדונות של החיילים המשוחררים.

 

כספי הפיקדונות הועברו מראש לחברה, וחלק מהמשלמים לא יקבלו את מלוא התמורה. תלמידים נוספים עדיין לא קיבלו את התמורה וייתכן שיבטלו את הפיקדונות.

 

לחפש משקיע או למכור

 

בסוף הדיון נענה השופט אורנשטיין לבקשת העובדים - הוציא צו פירוק זמני לחברה ומינה את עו"ד קרן רייכבך סגל למפרקת זמנית. כך יצא שממש רגע לפני ערב פסח, הוצב סימן שאלה גדול מעל ראשיהם של עובדי החברה שלא יודעים מה יעלה בגורל מקום עבודתם ומעל ראשיהם של 2,000 הסטודנטים הלומדים בסניפי הרשת, שאינם יודעים מה יעלה בגורל לימודיהם ואלפי השקלים ששילמו עבורם.

 

איתות ראשון מהמפרקת הזמנית קיבלו התלמידים בערב החג דרך עמוד הפייסבוק של הרשת, שכתבה כי "המפרקת הזמנית בוחנת ברצינות מרבית את האופציה להמשיך ולנהל את הרשת, בשיתוף עם המורים המצוינים באופן שיאפשר לתלמידים לסיים את לימודיהם בקורסים אשר אליהם נרשמו". במקביל, מספר חברות ובהן קידום, יואל גבע ו־EZ WAY הציעו לקלוט את תלמידי הרשת.

 

המשימה הדחופה הראשונה של המפרקת הזמנית תהיה לנסות ולאתר משקיע שיכנס לחברה או למכור את פעילותה. לפי טענה שעלתה בדיון, חברות מתחרות ומוסדות חינוך כבר פנו והביעו עניין בחברה. בנוסף על המפרקת הזמנית להפעיל את החברה בתקופת הביניים, מבלי שההפעלה תהיה גרעונית כדי שלא יגרמו הפסדים כספיים נוספים ותוך כדי שקילת אפשרות פיטורי עובדים, באישור בית המשפט. דו"ח ראשון יוגש מיד לאחר פסח. מבדיקה ראשונית שערכה המפרקת הזמנית עולה כי יהיה מספיק כסף כדי להמשיך את הקורסים המתקיימים כעת באנגלית ובבגרויות. נכון לעכשיו אין קורס פסיכומטרי, מכיוון שזה עתה התקיימה בחינה.

 

שם לוי שם לוי

שמועות לגבי העזיבה

מהדיון בבית המשפט, מהמסמכים שהוגשו לקראתו ומשיחות שקיים "כלכליסט" בימים האחרונים עולה שלוי ניהל את החברה במשך שנים רבות מסינגפור, וגם ממונקו, אך למרות הקשיים הכרוכים בשליטה עליה מרחוק - עשה זאת באופן ריכוזי מבלי לערב אנשים רבים, אם בכלל. הוא מתואר כאיש לא קל, אך פדגוג מבריק שהכיר היטב את שוק הפסיכומטרי וצמח מתוכו. מסיבות לא ברורות שהובילו לחרושת שמועות בעניינו בקרב עובדי החברה - הוא עזב את ישראל בסביבות המילניום לסינגפור, וניהל פגישות עבודה עם אנשי החברה שבבעלותו במהלך השנים ביעדים שונים ובהם סינגפור, ירדן וטורקיה.

 

למרות שבבית המשפט נטען כי ויתר על אזרחות מטעמים אידיאולוגיים, אחת ההערכות הן שעשה זאת מכיוון שהמיסוי בסינגפור מאוד נמוך, ובוודאי בהרבה יותר מאשר בישראל. לפי מידע שהגיע ל"כלכליסט", נמצא לוי בתקופה האחרונה במונקו ובחודשים האחרונים ביקש ממנהלי סניפים של הרשת פירוטים לגבי צ'קים ששולמו – אם הם למוטב בלבד או לא, מה שמסתמן כעת כנורה אדומה לבאות.

 

לפי רשם החברות, לוי החזיק מניות בחברת יהלומים הנקראת “יהלומי די אנד אס" שמשרדה ממוקם בבורסה ליהלומים ברמת גן וכן בחברה הנקראת “סטודיו די" שמקום מושבה בקריית מוצקין, אך לא ידוע במה עסקה.

 

משרדי HIGH Q משרדי HIGH Q צילום: מתוך אתר חברת HIGH Q

 

עדות לסגנון הניהול של לוי היא התצהיר שהגישה לבית המשפט כרמית תא־שמע, המשנה למנכ"ל, שבעצמה קיבלה הודעה מלוי רק בסוף השבוע האחרון שהחברה לא תוכל לשלם את משכורות מרץ. תא־שמע, שנמנית בעצמה על 75 העובדים החתומים על בקשת הפירוק שהוגשה לבית המשפט, מציינת עוד בתצהיר כי "למיטב ידיעתי, בעת האחרונה נעשו ניסיונות לבצע תהליכי התייעלות כלכלית ואני מבינה כעת שניסיונות אלו לא צלחו". כלומר, רק דרך הודעתו של המנכ"ל לוי על משכורות מרץ, הבינה סגניתו כי החברה לקראת פירוק. היא הוסיפה בתצהיר כי לוי ניהל מגעים למכירת החברה או להכנסת משקיע, אך "לא הייתי שותפה לניסיונות אלו".

 

גם עובדים נוספים העידו על קשר רופף עם לוי, ציינו כי לא פגשו או דיברו אתו והדגישו כי הופתעו לחלוטין מההודעה שקיבלו בסוף השבוע האחרון. "קיבלנו את ההודעה מהיום להיום", סיפרה לנה זיננקו, עובדת במחלקת השיווק של החברה, "ביום שישי הודיעו לנו שלא נקבל את המשכורת במלואה ולכן פנינו לעו"ד גרינברג וביקשנו ממנה עזרה כי הבנו שהמצב לא כל כך מזהיר. לא ידענו שום דבר עד אז. גם לא שמנו לב לדבר — ניהלנו פגישות, ערכנו כנסים והכסף שולם לספקים תמיד בזמן".

 

באנקורי עם יואל גבע

 

לוי החל את דרכו כמחנך ברשת החינוך "אנקורי" כששם חבר למחנך נוסף שהפך לשם דבר בתחום, יואל גבע. אך דרכם נפרדה וכל אחד מהם פנה והקים חברה משלו המתמחה בהכנה לבגרויות ולבחינה הפסיכומטרית. לוי הקים את HIGH Q בשנת 1983, שנתיים לאחר שהחלו הבחינות הפסיכומטריות לקבלה לאוניברסיטאות.

באתר החברה כותב המנכ"ל לוי, בין השאר כי "לקוחות הם דבר חשוב בכל חברה. אצלנו הם נקראים תלמידים. והתלמידים האלו הם הלקוחות שלנו, המגיעים אלינו כבר למעלה משלושים שנה כשהם בצומת קריטי בחייהם".

 

כיום יש לרשת כ־30 סניפים הפרוסים בכל רחבי הארץ, מבאר שבע ועד לקריית שמונה. גורמים בתחום מעריכים כי החזקת הסניפים הרבים הממוקמים בנכסים שהושכרו לחברה היוו נטל כלכלי כבד על החברה.

 

לוי לא נענה לפניות “כלכליסט" למסור את תגובתו.

 

 

צניחה במספר נבחני הפסיכומטרי

 

 שוק ההכנה למבחן הפסיכומטרי מובל על ידי שלושה שחקנים מרכזיים - יואל גבע, קידום ורשת HIGH Q - ולצדם כמה חברות קטנות יותר. השוק חווה בשנים האחרונות נסיגה על רקע העלייה בפופולריות של המכללות המציעות מסלולי קבלה עוקפים, כמו גם האוניברסיטאות, שאף על פי שהן דורשות ברוב החוגים ציון רף משתנה בבחינה, הן מציעות כמה מסלולים עוקפים לה.

 

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שהתפרסמו רק לפני כשבועיים, עולה כי בשנה האחרונה חלה ירידה גדולה באחוז הנבחנים בבחינה הפסיכומטרית, גם בקרב מועמדים לאוניברסיטאות וגם במכללות. כך למשל, 90.2% מהסטודנטים באוניברסיטאות ב־2012 ניגשו לבחינה, ב־2015 ניגשו 84.8% וב־2016 נרשמה צניחה משמעותית ורק 72.4% מהסטודנטים ניגשו למבחן. 63% מהלומדים במכללות ניגשו לבחינה ב־2012, ב־2015 ניגשו 56.2% וב־2016 רק 47.2% - פחות מחצי.

השוק עצמו מוגדר כמאוד תחרותי — במיוחד על רקע הכרסום במספר הנבחנים, ומשום שרבים מהמועמדים הפוטנציאליים הם חיילים משוחררים המשתמשים בפיקדון שניתן להם בתום השירות על מנת לממן את הקורס. לפי אותם גורמים, חברת HIGH Q הפעילה בשנתיים האחרונות מאמצים רבים לגיוס תלמידים באמצעות מבצעים והטבות לתלמידים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x