מבקר המדינה: אלפי תיקים שנפתחים במח"ש על התנהגות פסולה של שוטרים - נגנזים
על פי הדו"ח, רובם המוחלט של התיקים הנפתחים בעקבות תלונות נסגרים בשלבי הטיפול השונים, ורק בעניין כ-10 אחוז מהם מחליטה מח"ש לחקור באזהרה ולעיתים להעמיד לדין פלילי או משמעתי
על פי הדו"ח, התוצאה הבולטת העולה מן הנתונים שנאספו ע"י מבקר המדינה והוגשו על-ידי מח"ש, היא קיומה של בעיה יסודית במערך הטיפול הקיים. במסגרתו, "אלפי תיקים שנפתחו עקב טענות בדבר התנהגות פסולה של שוטרים, בדרגות חומרה שונות, נגנזים למעשה לאחר סגירתם במישור הפלילי", תואר בדו"ח. "תיקים אלה אינם מקבלים טיפול משמעתי ואף לא טיפול מערכתי-ארגוני הכולל בין היתר הפקת לקחים מבצעיים ואחרים, ניתוח נתונים ואפיון דפוסי התנהגות".
בין השאר, בדו"ח צוין כי רובם המוחלט של התיקים הנפתחים בעקבות תלונות נסגרים בשלבי הטיפול השונים, ורק בעניין כ-10 אחוז מהם מחליטה מח"ש לחקור באזהרה ולעיתים להעמיד לדין פלילי או משמעתי. עוד עולה מהנתונים כי כ-43% מתיקי התלונה שנפתחו במח"ש בשנים 2013-2015 נסגרו לאחר הליך בירור ראשוני בלבד ובלי שננקטו כל פעולות חקירה, או לאחר הליך בדיקה בלבד, בלי חקירה באזהרה של השוטר עליו התלוננו.
רק ב-16% מתיקי התלונה שנפתחו במח"ש באותם שנים מצאה מח"ש כי יש לפתוח בחקירה באזהרה של שוטרים. במקביל צויין כי מספר התיקים שמח"ש קיימה לגביהם חקירה באזהרה פחת והלך עם השנים.
עוד נכתב, כי מהנתונים עולה שמערך הטיפול בעבירות שוטרים בכלל ובאלימות שוטרים בפרט נסמך כיום בעיקר על מבחן אחד - מבחן העבירה הפלילית. המשמעות היא שתיק שאינו עובר את המבחן הפלילי אינו זוכה לבחינה או טיפול של ממש. עקב כך, מבין אלפי התלונות ותיקי החקירה שנפתחים במח"ש מדי שנה, עשרות בלבד מועלים לנתיב של טיפול פלילי או משמעתי ומוגשים בהם כתבי אישום, ואילו רוב התיקים האחרים אינם נבחנים כלל במישור הפיקודי, המבצעי או המינהלי לשם הפקת לקחים במישור האישי, היחידתי או המערכתי. "הכלי הפלילי או המשמעתי הינו כלי אחד מארגז נרחב של כלים שביכולתם לסייע בשמירה על שימוש מושכל וחוקי בסמכויות שניתנו בידי המשטרה", הודגש.
דו"ח המבקר הציע לאמץ תוכנית עבודה שבמסגרתה תפעל המשטרה עם מח"ש לריכוז מידע ובניית מודל לדיווח תקופתי על התלונות נגד שוטרים. "פעולה משולבת ויעילה של מח"ש והמשטרה לריכוז המידע הנוגע לאלפי תיקים שנפתחים מדי שנה במח"ש ואין נעשות לגביהם פעולות חקירה, תאפשר התמודדות מערכתית ראויה עם תופעות פסולות בקרב שוטרים, באופן שיחזק את אמון הציבור במשטרה בפרט ובגורמי אכיפת החוק בכלל, נכתב.
מהדו"ח עולה כי כשני שלישים מהתיקים הנפתחים במח"ש מבוססים על תלונות שהוגשו במשרדי מח"ש או שהועברו למח"ש מגופים שקיבלו אותן אך לא היו מוסמכים לבררן. השליש הנותר הם "תיקי חומר משטרתי" הנפתחים על סמך חומרי חקירה המתקבלים באופן שוטף מיחידות המשטרה ובהם טענות של אזרחים שנחקרו באזהרה במשטרה, כי הופעל נגדם כוח בידי שוטרים.