$
בארץ

גפני דורש עוד כסף לסמינרים החרדיים, מבלי שיתייעלו

יו"ר ועדת הכספים מאיים לתקוע מהלכים שיגיעו לוועדה, אם תוספות השכר של המרצים בסמינרים החרדיים להוראה לא יושוו לאלו בזרם הממלכתי. אלא שהתוספות לממלכתיים ניתנו במקביל להתייעלות, שלא מתקיימת בזרם החרדי

ספי קרופסקי 08:2103.04.17

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני קיים בשבועיים האחרונים — רגע לפני סגירת מושב החורף של הכנסת — שני דיונים לוחמניים במיוחד תחת הכותרת "פגיעה בשכר המרצים בסמינרים להכשרת עובדי הוראה במגזר החרדי".

 

קצפו של חבר הכנסת מיהדות התורה יצא בעקבות הסכם שנחתם לפני כשנתיים עם הסתדרות המורים, שבמסגרתו סוכם על תוספת שכר של 10% ומענק חד־פעמי בסך 10,000 שקל למרצים להוראה בזרם הממלכתי והממלכתי־דתי, ללא המרצים להוראה בסמינרים של המגזר החרדי. ח"כ גפני דורש כעת תוספת זהה גם למרצים בסמינרים החרדיים, ומאיים לתקוע מהלכים שיגיעו לוועדת הכספים במושב הבא אם הסוגיה לא תיפתר.

 

אלא שהתוספת בזרם הממלכתי והממלכתי־דתי ניתנה במקביל להליך התייעלות, הליך שלא מתקיים בסמינרים החרדיים. במסגרת ההליך, שמובילה המדינה, חלק ניכר מהמכללות להוראה צפויות להיסגר, ואלו שיישארו יעברו מאחריות משרד החינוך לאחריות המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג). היעד הוא לעבור מ־25 מכללות הפועלות כיום, שבהן לומדים 11 אלף תלמידים במחזור, לשמונה מכללות בתוך כשש שנים. למעשה, המדינה מעוניינת ליצור כמות מצומצמת של מוסדות להכשרת מורים שרמתם האקדמית תהיה גבוה יותר וכך גם יציבותם הכלכלית. "התוצאה תהיה חיובית ותכלול ייעול וחיסכון", אמרה יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במל"ג פרופ' יפה זילברשץ בראיון ל"כלכליסט" שנערך בסוף השנה שעברה. "קודם כל, הסטודנט ייצא נשכר מהרחבת יריעת הלימודים. בנוסף, אני חושבת שיהיה חיסכון בעלויות הניהול שיאפשרו השקעה לרווחת הסטודנט ולטובת המחקר".

 

ועדת הכספים ועדת הכספים צילום: עמית שאבי

 

לשם השוואה, בזרם החרדי קיימים כיום 33 סמינרים שבהם לומדות 6,000 בנות במחזור, כשמתוכן 4,200 לומדות הוראה והיתר לומדות הכשרות שונות כגון הנדסה וקלינאות תקשורת. מתוך 4,200 שלומדות הוראה, רק 1,500 משובצות במערכת החינוך בסיום לימודיהן וזאת בשל עודף היצע של מורות. הסמינרים — שמסווגים לפי זרמים שונים בחברה החרדית — אינם מתפקדים כמוסדות להשכלה גבוהה, אך זוכים לתקצוב של כ־110 מיליון שקל בשנה ממשרד החינוך ו־33 מיליון שקל נוספים שמקורם בכספים קואליציוניים של יהדות התורה.

 

"לא אעבור לסדר היום על אפליית עובדי הוראה חרדים", אמר ח"כ גפני בדיון הראשון בנושא שהתקיים לפני כשבועיים, כשהוא יוצא בביקורת חריפה על נציגי האוצר שהשתתפו בו. בסוף אותו דיון הוא קבע דיון נוסף לשבוע לאחר מכן, שבו העלה את הטון הביקורתי ואף שלח איום לא כל כך מרומז לפקידי האוצר. "המצב הזה לא יימשך, לא במשמרת שלי", אמר. "אם לא תמצאו את הפתרון לעוד ה־10% האלה (התוספת שניתנה למרצים שהוא מעוניין שתועבר גם למרצים במגזר החרדי — ס"ק), לא יהיה פתרון לעוד הרבה נושאים שמגיעים לכאן לוועדת הכספים". באותו דיון ח"כ גפני התייחס במרומז לקבלת התוספות ללא הליך התייעלות, כשאמר: "החינוך החרדי לא נמצא במעמד של הגופים שעליהם מדברים מטבע ברייתו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x