$
בארץ

משרד האנרגיה יקדם תחנות כוח פרטיות - יספקו כמחצית מכושר הייצור של חברת החשמל

המשרד יגיש לאישור הממשלה תוכנית מקיפה לשינוי מבנה משק החשמל והגז; בין השאר, היא כוללת תמיכה ממשלתית בהקמת מערכות הולכת גז מהים לחוף

ליאור גוטמן 23:2701.04.17

משרד האנרגיה יגיש לאישור הממשלה מחר (א') הצעת מחליטים שעיקרה תוכנית מקיפה לשינוי מבנה משק החשמל והגז. התוכנית כוללת בין השאר תמיכה ממשלתית בהקמת מערכות הולכת גז מהים לחוף, הכפפת מאגרי תמר ולווייתן כגיבוי לאומי כמו גם ותכנון להקמת כמה תחנות כוח פרטיות בהספק של אלפי מגה וואט.

 

לפי משרד האנרגיה, המדינה ומוסדות התכנון שלה יאשרו ברמה הסטוטורית מספר אתרים להקמת תחנות כוח פרטיות ברחבי הארץ. במידה שהתחנות יוקמו, ההספק המשולב שלהן יגיע לכ-7,160 מגה וואט. לשם השוואה, סך ההספק הנוכחי של חברת החשמל הוא כ-13,600 מגה וואט. במילים אחרות הקמת תחנות עשויה או עלולה - תלוי את מי שואלים - להוביל למצב שכבר באמצע העשור הבא חברת החשמל לא תחזיק ברוב אמצעי ייצור החשמל במשק, וזאת ללא קידום רפורמה מול העובדים.

 

דוראד ועידן עופר רוצים להכפיל אחיזה בשוק

 

הצעת המחליטים כוללת את שמות שמונה החברות שביקשו להקים את תחנות הכוח ואת המיקומים השונים שלהן. כך למשל חברת דליה אנרגיות, שכבר היום מחזיקה בתחנת הכוח הפרטית הגדולה במדינה באזור קריית מלאכי (בהספק של כ-900 מגה וואט) רוצה להקים תחנות כוח נוספות בהספק של עד כ-1,450 מגה וואט באזור פרדס-חנה כרכור או באזור קריית מלאכי באמצעות חברת הבת שלה "אור אנרגיה"

 

חברת אדלטק, ששותפה בכ-19% בתחנת הכוח "דוראד" ומחזיקה בעצמה כמה תחנות כוח פרטיות, רוצה להקים תחנות נוספות בהספק של עד 1,260 מגה וואט באזורים שונים לרבות ירושלים , עפולה או כפר חסידים. חברת אי סי פאוור, שפועלת תחת קאנון שבשליטת עידן עופר, רוצה אף היא להקים שתי תחנות כוח בהספק של עד 1,330 מגה וואט. אי סי פאוור מפעילה כבר היום את תחנת הכוח OPC בהספק של כ-440 מגה וואט, התחנות החדשות שהיא מבקשת להקים יוצבו אחת במישור רתם בנגב והשנייה באזור חדרה.

 

עובדים של חברת החשמל עובדים של חברת החשמל צילום: יחזקאל בלומשטיין

 

חברת דוראד, שמחזיקה היום תחנת כוח גדולה (840 מגה וואט) במתחם קצא"א באשקלון, מבקשת להקים תחנה שנייה באותו מתחם בהספק של עד 650 מגה וואט; חברת ריינדיר, שפועל עם סימנס, מבקשת להקים תחנות כוח בהספק של עד 1300 מגה וואט באזור השרון ואילו דוראל אנרגיה מבקשת להקים תחנת כוח באזור עמק בית שאן בהספק של עד 320 מגה וואט.

 

במשרד האנרגיה מחדדים שבשלב זה מדובר בתכנון בלבד כאשר לא ברור כמה מהתחנות כוח הללו יקומו, אם בכלל.

 

המדינה תממן הולכת גז מהחוף

 

עוד בהצעת המחליטים כוונה לממן ליזמים שונים חלק מהולכת הגז לחוף לרבות חיבור מקומי. לטענת משרד האנרגיה, ההשקעה הממשלתית כתמריץ כלכלי לבעלי המאגרים ויקלו את ההליך התכנוני הנדרש לחיבור המאגרים למערכת ההולכה הלאומית. המימון ישרת את בעלי מאגרי כריש ותנין כמו גם כל מאגר חג שיתגלה, לאחר שבשנה שעברה פתח שר האנרגיה יובל שטייניץ את הים לתחרות.

 

רכיב נוסף בהצעת המחליטים יהיה גיבוי ללקוחות של מאגרי כריש-תנין (או המאגרים אחרים שימצאו בישראל) במקרה של תקלה במערכת ההולכה. במשרד האנרגיה רוצים ליצור מבנה של "ערבות הדדית" בין בעלי המאגרים, כך שאם מאגר אחד הפסיק לעבוד - בשל תקלה טכנית או כוח עליון - אז מאגר אחר יגבה את הזרמת הגז של לקוחותיו כדי לא לשתק את המשק. הערבות ההדדית תקבע באמצעות שימוע תקנות לשעת חירום תחת הכותרת "הבטחת רציפות באספקת גז טבעי למשק הישראלי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x