האותיות הקטנות בהסכם לקיצור שבוע העבודה: נתנו שעה ביום, לקחו הרבה שעות בלילה
ההסכם שנחתם בין ההסתדרות להתאחדות התעשיינים לקיצור שבוע העבודה בשעה אחת, נעשה על חשבון הארכת שעות משמרות הלילה ומגדיל את הסיכוי לפיטורי עובדים. יישום ההסכם דורש שינוי חקיקה או היתר מיוחד של שר
ההסכם שנחתם בין ראשי ההסתדרות והתאחדות התעשיינים בשבוע שעבר לקיצור שבוע העבודה ל־42 שעות הוצג כבשורה משמעותית "לראשונה זה 22 שנים".
אלא שהוא כולל בתוכו שינוי מהותי בתנאי ההעסקה של עובדי המשמרות, שאינו בהכרח מיטיב עם רווחתם. הפחתת השעה תיעשה במחיר של העלאת משמרת הלילה עד ל־12 שעות עבודה, ויוכל להגיע ל־60 שעות שבועיות במקום 50 המותרות היום. כמו כן בהסכם לא הודגשה העובדה כי יישומו מצריך שינויי חקיקה או היתר מיוחד של שר וכי הוא לא ייצא לפועל באופן אוטומטי ביולי הקרוב כפי שהובטח.
משמרת לילה היא משמרת שלפחות שעתיים ממנה מתקיימות אחרי השעה 22:00. החוק היום קובע כי משמרת לילה יכולה להימשך שבע שעות בלבד משום שמדובר בתנאי משמרת קשים יותר, וניתן לצרף לה כ־15 שעות נוספות בשבוע כפי שמותר בעבודת יום. ואולם, בהסדר החדש הסכימה ההסתדרות לשינוי קיצוני שיאפשר משמרות של עד 12 שעות, שיכולות להגיע ל־60 שעות עבודת לילה בשבוע. זאת באמצעות סעיף מעורפל שלפיו, "מכסת השעות הנוספות השבועיות המותרת בשבוע שבו מבוצעת עבודת לילה תהא הפרש השעות שבין משמרת לילה לבין 12 שעות במכפלת חמישה ימי עבודה בשבוע".
נוסף על כך, עד להסכם ניתן היה לעבוד שבוע של משמרות לילה רק פעם בשלושה שבועות. עתה נקבע שאדם יוכל לעבוד שבוע של משמרות לילה פעם בשבועיים.
צו הרחבה או תיקון חקיקה
לסעיפי ההסכם הקשורים למשמרות הלילה ועברו מתחת לרדאר הציבורי נוכח ההכרזה החגיגית על קיצור שבוע העבודה יכולות להיות משמעויות רחבות יותר. מלבד הפגיעה ברווחת העובד, הסכמת ההסתדרות לבטל את ההגבלות שחלו על משמרת הלילה יכולה לגרום לצמצום משמעותי של עובדים. מפעלים רבים שעובדים במתכונת של שלוש משמרות יוכלו להפחית את מספר המועסקים לשתי משמרות. אמנם המעסיק יצטרך לשלם שכר גבוה יותר לשעה, אך הוא יוכל לחסוך עלויות יומיות שאינן תלויות במספר שעות העבודה, למשל תשלומי נסיעות ודמי הבראה או את עלויות ההפרשות הסוציאליות שהוא משלם לשעות עבודת הבסיס בלבד.
בהסתדרות טוענים כי הושגה הסכמה עקרונית לגבי מעבר לשבוע עבודת לילה בכל שבועיים לפני שלוש שנים, וכי כבר היום יש כ־60 מפעלים שמקבלים היתרים פרטניים לכך בשל צורכיהם התפעוליים. "הסכמנו על הפחתת שעות העבודה ועל הגמשת היכולת להפעיל את העסק לטובת העסקים והמועסקים גם יחד", ציין יו"ר לשכת התיאום של הארגונים העסקיים ונשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש לאחר חתימת ההסכם, מבלי שהתייחס לפגיעה האפשרית ברווחת העובדים.
נקודה נוספת שלא קיבלה ביטוי בהודעות החגיגיות על חתימת ההסכם היא שבמתכונתו הנוכחית הוא אינו חוקי, שכן תנאיו מרעים את הוראות חוק שעות העבודה והמנוחה. הצדדים התנו את כניסתו לתוקף בהוצאת צו הרחבה על ידי שר הרווחה והעבודה, שיחיל את ההסכם על כלל המשק, או בביצוע תיקוני חקיקה הנדרשים ליישומו. עם זאת, תסריט בהחלט אפשרי הוא שההסכם לא יעבור את החקיקה הנדרשת בכנסת.
רווחה היא כסף או זמן?
כשניסנקורן הכריז לפני כמה חודשים במפגש עם עיתונאים כי היעד המרכזי לשנת 2017 הוא קיצור שבוע העבודה ל־40 שעות, בהתאם לנורמה של מדינות ה־OECD, הוא אמר: "נוסף לזמן שיינתן לעובדים לבלות עם משפחתם וילדיהם, יתרום הקיצור לפריון, ואני מאמין שגם לתפוקה". על פי ההסכם החדש, העובד אמנם ירוויח תוספת שכר, אך רווחתו האישית והזמן שיוכל להקדיש למשפחתו לא ישתנו כלל ואף יורעו במקרה של עובדי המשמרות.
ח"כ שלי יחימוביץ', המתמודדות לתפקיד יו"ר ההסתדרות, ביקרה בחריפות את ההסכם: "יו"ר ההסתדרות העפיל לעוד שלב של ציניות ורמיסת זכויות העובדים החלשים ביותר בעבור צילום לטובת הקמפיין. ההסכם שנחתם הוא לא רק פוגעני כלפי העובדים, אלא גם בלתי חוקי ועומד בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה". יחימוביץ' הוסיפה: "בצדק התאחדות התעשיינים קפצה על המציאה — היא קיבלה מתנה בלתי צפויה דווקא ממי שהיה אמור לעמוד בראש הנאבקים בהסכם, שהוצג בצורה בלתי שקופה. העובדים החלשים יעבדו לילות כימים, ולא כביטוי אלא כעובדה, 60 שעות עבודה שבועיות. זאת שעה שחלק מהם, עד כדי שליש מהעובדים במקום עבודה אחד, ייאלצו ללכת הביתה משום שההסכם השערורייתי מייתר את המשמרת השלישית ומאפשר דחיסה של אותן שעות לשתי משמרות בלבד". עוד ציינה כי להסכם אין כל תוקף, והוא דורש שינויי חקיקה. "דבר זה יאפשר לי לגייס רוב כדי לבלום את הגזרות הרעות האלה. בלתי נתפס שמי שמוביל את אחד המהלכים הפוגעניים ביותר בעובדים חלשים אי פעם הוא יו"ר ההסתדרות עצמו".
מיו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן נמסר כי: "לא יהיו פיטורים ולא תהיה פגיעה בעובדים. המהלך קיים שנים רבות ולא תהיה השפעה על שוק העבודה. אנו ממשיכים בשינוי החברתי, מדובר בצעד ראשון במהפכה לקיצור שבוע העבודה ל-40 שעות".