$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר ביקש מחברת כיל להשתתף בהשקעה להקמת מתקן אמוניה חדש בנגב

זאת לאחר שהמכרז הממשלתי להקמת המכל נכשל ועל רקע בקשת חיפה כימיקלים למענק של 650 מיליון שקל לבנייתו בדרום. כיל היא אחת מצרכניות האמוניה הגדולות בישראל

ליאור גוטמן 14:3327.03.17

בכירי משרד האוצר פנו בימים האחרונים לחברת כיל כדי לבדוק מולה האם תרצה להשתתף בהשקעה להקמת מתקן אמוניה חדש בנגב, כך נודע לכלכליסט. כיל היא אחת מצרכניות האמוניה הגדולות בישראל ולמעשה המכל שנמצא כעת בחיפה בפני סגירה שימש בעבר כדי לספק לה 25% מהביקוש הארצי. המאמצים להקמת מכל אמוניה חדש בנגב נובעים מכישלון המכרז הממשלתי שנוהל על ידי המשרד להגנת הסביבה, בסופו אף גוף לא נרשם אליו או הגיש הצעה כספית מחייבת.

על פי ההערכות, הפנייה של האוצר מגיעה על רקע בקשת המענק של חברת חיפה כימיקלים מהמדינה -בשווי של כ-650 עד 700 מיליון שקל -עבור הקמת מתקן חדש בדרום הארץ. במכרז הממשלתי הכושל, המענק הישיר של המדינה היא רק 240 מיליון שקל (עבור הקמת מפעל באזור פיתוח) אליו צורפה ערבות ממשלתית בהיקף של כ-480 מיליון שקל ללקיחת הלוואה בנקאית להקמה על ידי היזם. בפועל, חיפה כימיקלים ביקשה תנאים שונים ממה שהמדינה ביקשה לתת. לכן החשש הוא מתביעות של חלק מהמתמודדים כנגד המדינה, בנימוק שתנאי ההקמה שלכאורה מציעים לחיפה כימיקלים טובים ממה שהוצעו במכרז המקורי. מציאות זו מובילה כאמור את האוצר לחפש מקורות מימון אלטרנטיבים שלא יכללו מענק ממשלתי כה גבוה אלא הכנסת שותף, ומאחר שכיל היא צרכנית אמוניה, נולד רעיון לבחון השקעה שלהם במתקן החדש.
עידן עופר, בעל השליטה בכיל עידן עופר, בעל השליטה בכיל צילום: בלומברג

 

במידה שכיל בכלל תשקול כזה מהלך, היא תצטרך לקבל מראש את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים. זאת בשל הגבלות של ועדת הריכוזיות על ענפים שונים במשק. אם וכאשר אישור כזה יגיע, השלב הבא יהיה בחינה כלכלית של הנושא בכיל עצמה, זאת לעומת המשך יבוא עצמאי של אמוניה במכלים קטנים, תוך תשלום עודף לעומת צריכה שוטפת מהמכל החיפאי שעומד בפני סגירה כבר באפריל.

 

משרד האוצר וכיל סירבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x