רוח גבית לכחלון מהכלכלנים הבכירים: "הגדלת תקציבי רווחה עדיפה על הפחתת מסים"
מומחים בכלכלה ציבורית מסבירים מדוע שינוי הלך הרוח של שר האוצר הוא חיובי. פרופ' צבי אקשטיין: "החלטה נבונה". פרופ' מומי דהן: "ביטוי להבנה כי ההוצאה של ישראל על חינוך, בריאות ובמיוחד רווחה היא מתחת לרצוי". פרופ' מישל סטראבצ'ינסקי: "צעד שמיטיב יותר עם השכבות החלשות"
מומחים בכלכלה ציבורית נוטים להסכים עם שינוי הלך הרוח המתרחש אצל שר האוצר, משה כחלון, והם גם סבורים כי יש לייעד את עודפי הגבייה ממסים לגידול בתקציבי הרווחה לרבות מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) והגדלת קצבאות לקשישים ונכים ולא לנתב אותם להמשך הפחת שיעורי מסי הכנסה.
- העימות הבא בין כחלון לנתניהו: סביב הפחתת המסים
- בכירי הליכוד מאיימים: "לא נאפשר הפחתת מסים ללא העלאת קצבאות זקנה ונכות ב-700 שקל"
- כחלון: עודפי גביית המסים יחזרו לציבור, בהפחתת מס או בשירותים ציבוריים
"הגדלת מענק העבודה זו החלטה מוצלחת שכן 95% מהמשאבים מוקצים לארבעה העשירונים הנמוכים (לפי הכנסה למבוגר סטנדרטי) ולכן צעד זה - יחד עם הגדלת התמיכה בקשישים ונכים - מיטיבה עם השכבות החלשות תוך הפחתת העוני", מסביר פרופ' מישל סטראבצ'ינסקי, מאוניברסיטה העברית ומכון וון ליר. לדבריו, הצעדים גם "מעודדים את הכלכלה מאחר ששכבות אלה מוציאות כמעט את כל הכנסתם על צריכה פרטית".
כמו כן, הוא מסביר כי הגדלת מענק העבודה מעודדת גברים ונשים מהאוכלוסיות המוחלשות (גברים ערבים ונשים ערביות) להישאר בשוק העבודה באופן מתמשך. "על כך מעיד שיעור המיצוי הגבוה בקרב החרדים והשיפור במיצוי של האוכלוסיות החלשות בשנים האחרונות" הוא מוסיף.
מנגד, סטראבצ'ינסקי סבר כי הפחתת מס הכנסה אינה מעודדת את הכלכלה כי היא מיטיבה עם פרטים המאופיינים בהיצע עבודה קשיח (לא משנים כמות שעות בשינויים בשכר הנטו - א.פ.) ובדרך כלל לא משנים הרבה את פעילותם הכלכלית. כמו כן, הוא מציין כי בניגוד למה שנהוג לחשוב, מחקרים חדשים על הגירה החוצה מוכיחים כי ההשפעה של הפחת מס הנכסה בשנות אלפיים היתה יחסית צנועה והתרכזה בעובדי לואו-טק ולא היי-טק, כך שהיא איננה מונעת בריחת מוחות.
גם פרפ' מומי דהן מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית מגדיר את השינוי כ"חשוב ביותר" שכן לדבריו, "הוא מבטא את ההבנה כי ההוצאה בישראל לשירותי חינוך, בריאות ובמיוחד רווחה היא באופן מובהק מתחת לרצוי לבניית תשתית חברתית מוצקה". דהן מסביר כי ההוצאה האזרחית הנמוכה היא זו שאחראית לפערים הכלכליים הגדולים בישראל ו"לפגמים בהישגי תלמידי ישראל ובתפוסה מעבר לקיבולת שפוגעת בכבודם של האזרחים המאושפזים בבתי החולים, ובאופן מבזה בקשישי ישראל".
גם פרופ' צבי אקשטיין, דיקן של פקולטה לכלכלה במרכז הבינתחומי ולשעבר משנה לנגיד בנק ישראל סבור כי מדובר "בהחלטה נבונה יחסית ליוזמה להפחית מסים" וזאת למרות שהוא מתנגד היסטורי לשינויים בהוצאה ובהכנסה באמצע שנה פיסקאלית. עם זאת, אקשטיין מציע להגדיל את תקציבי התחבורה לרבות לחבורה ציבורית שכן ההשקעות הללו הן, "החשובות ביותר לצמיחת המשק".